Milan Bandić ostaje u zatvoru i ostaje bez 15 milijuna kuna

Vijesti 18. ožu 201517:54 > 19. ožu 2015 10:53
Cropix/Tomislav Kristo

Kako je potvrđeno za N1, zagrebački Županijski sud odbio je žalbe odvjetnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te će Bandić ostati iza rešetaka.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ostaje u pritvoru, a država će naplatiti jamčevinu u iznosu od 15 milijuna kuna.

Dvije žalbe koje su potpisali Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković u utorak su poslane izvanraspravnom vijeću Županijskog suda, no sud ih je odbio i ostavio Bandića u Remetincu.

Sudsko vijeće smatra da njihov argument da nisu stigli ispitati Vidu Demarin kao svjedokinju i da je time Milanu Bandiću povrijeđeno pravo na pravično sudjenje nije valjan u ovoj fazi postupka obzirom da se radi o pretkaznenom postupku  za koji je dostatno da postoji sumnja za počinjenje određenog kaznenog djela.

Tužiteljstvo: Oštetio grad i proračun za oko 20 milijuna kuna

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Bandića je vratio u pritvor 10. ožujka prihvativši tvrdnje Uskoka da je na slobodi “postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo”.

Podsjetimo, Bandića se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i Državni proračun. Ukupnu “štetu” tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv njega je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi “U ime obitelji” kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.