'Nabava zrakoplova nije se mogla realizirati zbog odnosa između Izraela i SAD-a'

Vijesti 31. sij 201914:19 > 14:23
N1

To su partnerske zemlje, a mi smo s obje u dobrim odnosima. Razlog vjerojatno nije političke naravi, s obzirom na to da su se svi politički čimbenici u Izraelu i SAD-u do samog kraja zalagali da se taj predugovor realizira, kazao je

Očito je da se nabavka borbenih zrakoplova nije mogla realizirati zbog odnosa između Izraela i SAD-a, komentirao je danas član saborskog Odbora za obranu, HDZ-ov Miroslav Tuđman referirajući se na posljednje dokumente koje je danas objavio Večernji list.

– To su partnerske zemlje, a mi smo s obje u dobrim odnosima. Razlog vjerojatno nije političke naravi, s obzirom na to da su se svi politički čimbenici u Izraelu i SAD-u do samog kraja zalagali da se taj predugovor realizira, kazao je. Ali je, pretpostavljam, ekonomski interes proizvođača F-16 presudio.

VEZANA VIJEST

Prošle godine ministar obrane u nekoliko navrata pokazivao je sve dokumente na sjednicama Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, odnosno na Odboru za obranu, tako da nema razloga za postavljanja pitanja odgovornosti Vlade. Čini mi se da je ovo najčišći slučaj od onih u kojima je oporba smatrala da treba zahtijevati nečiju odgovornost – kazao je Tuđman. SAD je, nastavlja, dao dozvolu 2017. da Izrael može pokazati te avione Hrvatskoj i naši stručnjaci i piloti otišli su pogledati ih.
– Sve su predradnje bile dogovorene odnosno prihvaćene od Amerike i Izraela, a do promjene je došlo u zadnji čas. Čak je krajem prošle godine i Kongres dao suglasnost i nisu imali ništa protiv te isporuke aviona. Na najvišoj su razini i Trump i Netanyahu razgovarali, ali nisu se uspjeli dogovoriti – objašnjava Tuđman.

– U prilogu tog dokumenta točno se navodi da je to taj avion F-16 Barak s izraelskom opremom. Tim se dokumentom daje prethodna suglasnost da se može ići u postupak – kaže Miroslav Tuđman, prenosi Večernji list.