"Živi zid nije dugoročni projekt, neće izdržati dugo, ovo je njihov doseg"

Vijesti 01. velj 201908:40 > 08:54
N1

Gost Novog dana bio je politički analitičar Ivica Relković.

Koliko je Vlada uspješna u saniranju štete oko propale nabave borbenih zrakoplova? Čekamo saborsku raspravu, još uvijek nemamo konačan odgovor na pitanje kako je zapravo posao propao.

“Možda nećemo nikad imati potpuni odgovor, tu su bile uključene tri države, proces nije trajao tri dana, pojavljuju se dokumenti koji se različito tumače, isto tako očito s vojnim avionima nemamo baš sreće jer ni prošli remont nije bio uspješan. Pitanje je koja će, hoće li ova Vlada uopće uspjeti u tom koraku.

U Hrvatskoj se osjećaj političke odgovornosti i nečeg što se zove ostavka stavlja isključivo u kontekst krivnje, odgovornost ne znači nužno preuzimanje krivnje. Kad vi nudite ostavku, vašoj državi dajete plus, a ne minus.”

Premijer i ministar obrane jučer su ponovili da u propaloj nabavci zrakoplova nema ništa sporno. Kako je cijelu situaciju iskoristila oporba, čeka nas interpelacija u Saboru?

PROČITAJTE JOŠ

“Kao da se svaki put ponavlja situacija u kojoj oporba ide u nešto što neće uspjeti dovršiti, kao što dosad nijednom nije uspjela u rušenja ministara. Po pitanju grupe Borg i Martine Dalić više su napravili mediji nego oporba. Ne vidim da će doći do rezultata zbog oporbe.”

Antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe GRECO u svom izvješću kritizira Hrvatski sabor jer u četiri godine nije uspio donijeti etički kodeks za zastupnike te vijeće očekuje jači angažman po tom pitanju. Zašto je problem usvojiti to u Hrvatskom saboru?

“Ako se određeni etički kodeks pretvori u papir nije nužno da u Saboru nećemo vidjeti žućnu raspravu, ali će biti scena i ekscesa, neće biti trakavica koje se ponavljaju. Drugdje budu jači ekscesi, kod nas traje urušavanje digniteta, to je dublji problem parlamenta. Možete biti zaista hvatani u nevjerodostojnim ponavljanjima scena koje nemaju dignitet, a da vam se ništa ne događa i tu je onda izazov.”

Zbog naglašavanja socijalne problematike i protestne retorike, Živi zid je stekao veliku popularnost, po anketama su treća ili čak druga politička snaga u Hrvatskoj, a u posljednjih nekoliko dana su u sukobu s novinarima.

“Živi zid nije dugoročni projekt, neće izdržati dugo. Govorio sam i prije da je 15 posto njihov doseg, dalje neće moći. Protestnost se mijenja, nije ista danas i za dvije godine. Nemam uvid u to kakvu bi to državu Živi zid stvarao.”

Krajem godine su i izbori za predsjednika Republike.

“U Hrvatskoj nedostaje cjelovito obrađenih tema, ja sam obradio pitanje predsjedničkih izbora, ali i same pozicije predsjednika tako da sam prošao kroz svaki ustavni članak i napisao je li on zaista originalno nužnan predsjedniku držve. Gotovo da ne postoji ovlast za koju mi trebamo ovakvog predsjednika, u tome bi se trebala pokrenuti rasprava. Ovaj sustav kojeg imamo je preskup za to koliko su njegove ovlasti.

Mi kao da ne možemo izaći iz robovanja monarhističkog refleksa da ćemo dobiti predsjednika koji će se formalno iščlaniti iz stranke i predstavljati sve nas. Kolinda Grabar-Kitarović cijelu kapanju i pripreme imala je kroz HDZ. Uđe u mandat, koga će tražiti za suradnike, čiju će politiku provoditi? Uzimat će resurse HDZ-a. Događa se opasan nepostojeći sukob za Hrvatsku, fabricirani sukob s Vladom. Vi taj sukob gradite zbog kampanje i kad vam dođe blizu kampanju vi s tom strankom ponovno idete u deal, a niste član te stranke. Sad mora pokazati lojalnost da bi dobila infrastrukturu. Što meni znači što je ona iščlanjena? Ja sam prevaren.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram