SDP traži hitnu istragu zbog curenja dokumenata o nabavci zrakoplova

Vijesti 01. velj 201912:09 > 12:33
N1

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) u petak je kazao da mu je SOA dostavila izvješće o slučaju lažnih fotografija ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, ali i da nije dobio odgovor na najbižnije pitanje - tko je analizu SOA-e dostavio medijima.

“Naravno da ne mogu o detaljima samog klasificiranog dokumenta, ali želim reći da je SOA posutpala u predmetu. Moram naglasiti da nemam glavni odgovor kako se moglo dogoditi da dokumenti, ne samo fotografije, već dokumenti i analize same SOA-e izađu u javnost i da oni koji su nadležni za postupanje u takvom predmetu saznaju to iz novina”, rekao je Ostojić.

Po onome što može zaključiti, kaže Ostojić, SOA je i DORH-u dostavila izvješće u postupanju sa sumnjama koje su našli, ali dodatno traži odgovor na pitanje kako je moguće da dokumenti dođu medijima prije nego ih vide oni koji su jedini koji to smiju, a to je u ovom slučaju DORH.

VEZANE VIJESTI

“Vidljivo je da je riječ o vremenu 18., 21. siječnja, a 22. siječnja došlo je do objave istog. SOA nije utvrdila na koji su način njihovi dokumenti izašli van”, dodao je.

Ostojića brinu i dokumenti MORH-a o propaloj nabavci izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak koji su se također pojavili u medijima. Curenje dokumenata je, kaže, već postalo praksa.

“Zatražio sam izvješće i o tome kako ovi dokumenti iz MORH-a, koji ne bi smjeli biti dostupni javnosti završe u medijima”, kazao je ostojić na press konferenciji SDP-a u Saboru.

S Ostojićem se slaže i njegov stranački kolega Franko Vidović.

“Kako je moguće da se ni premijer ni ministar ne osvrću na to što se takvi dokumenti na kraju nađu dostupni javnosti. Upravo to ostavlja veliku štetu međunardonom ugledu Hrvatske. Ti dokumenti su se poajvili nepuna 24 sata nakon što je Krstičević rekao da Hrvatska ima i druge dokumente i da će ih pustiti van da se vidi što se dogovaralo. Kako je moguće da su se ti dokumenti našli u javnosti, to je stvar i poštivanja i funkcioniranja tih institucija”, rekao je Vidović.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić naglasio je kako je ovdje riječ o ugrozi nacionalne sigurnosti.

“Curenje povjerljivih i tajnih dokumenata je nešto što dodatno kompromitira sigurnosni sustav ove zemlje i u pitanju je ugroza nacionalne sigurnost. Kako je moguće da cure u javnost, tko ‘dila’ te informacije. Tražimo hitnu istragu pa i postupanje DORH-a. Cure informacije iz institucija koje bi upravo trebale brinuti o sigurnosti zemlje. Vlada umjesto da sprečava, imam osjećaj da potiče curenje informacija. Naš je zadatak da kao opozicija tražimo interpelaciju o nabavci aviona, ali i da inzistiramo na istrazi kad je pitanje curenje informacija važnih za sigurnost zemlje”, rekao je Bernardić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram.