Tabak o objavi dokumenata za nabavu F-16: To je medijsko-špijunski koloplet

Vijesti 01. velj 201913:45 > 13:57
N1

Igor Tabak, analitičar portala OBRIS - Obrana i sigurnost, gostovao je u N1 Studiju uživo.

Tabak je komentirao objavu dokumeta vezano za nabavu izraelskih vojnih zrakoplova F-16, a koji su razmjenjivani između hrvatske i američke strane.

“Izlaženje dokumenata, koje dugo godina nije bila tipična situacija, iz obrane takve stvari nisu izlazile, je jedan medijsko-špijunski koloplet kakvi smo gledali devedesetih godina i nakon toga dugo ne”, kazao je Tabak.

“Nažalost, ovaj posao, bez obzira na tvrdnje nadležnih je imao ogromnih problema s transparentnošću”, dodaje i ističe i kako nije istina da nema nikakvih troškova jer su mjesecima bili angažirani deseci ljudi te da se putovalo na sastanke u druge zemlje.

“Prema tome, naravno da ima troškova, u omjeru 500 milijuna dolara koliko je posao vrijedan možda nisu spektakularani, ali trošak postoji”, kaže Tabak.

Kad je postalo jasno da od natječaja neće biti ništa?

“Očito na sastancima početkom 11 mjeseca, tada je postalo jasno da vrijeme istječe i da dogovora teško ima. Kad su Izrelu postavili datum 4. siječnja, a datum je prošao i o kompromisu se nije ništa čulo, tada je bilo jasno daj je posao propao”, kaže Tabak.

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram.