Dolački osuđen na šest godina zatvora, mora vratiti 3,3 milijuna kuna

Vijesti 05. velj 201907:56 > 14:51
Zarko Basic/PIXSELL

Suspendirani policijski načelnik Željko Dolački u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog optužbi da je u travnju 2016. lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura.

Željko Dolački nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora. Uz to, objavila je sutkinja Maja Štampar Stipić, oduzet će mu se 3.3 milijuna kuna.

Kako je osuđen na zatvorsku kaznu višu od od pet godina zatvora, odredili su mu pritvor.

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Slobodan Šašić kazao je da su zadovoljni izrečenom kaznom, ali, kako je naveo, s obzirom na značaj kaznenog djela, onog tko ga je počinio i način na koji je počinjen, očekivao je nešto višu kaznu.

Šašić je najavio da će se na kaznu najvjerojatnije žaliti.

Privođenje Dolačkog u pritvor je, pojasnio je Šašić, u nadležnosti suda i policije.

Ne vjeruje da je Dolački u bijegu: “Ne mislim da je on u bijegu, jer je vrlo neugodno u sudnici dobivati lisice na ruke.”

Podsjetimo, Suđenje Dolačkom prošlog tjedna, nakon što su ispitani posljednji svjedoci, dovršeno završnim riječima tužiteljstva i obrane.

Uskokov tužitelj Slobodan Šašić u svom je završnom govoru kazao da je tijekom suđenja neosporno dokazano da je Dolački počinio nedjelo koje mu se stavlja na teret. “Dolački je izigrao povjerenje građana koji su mu dali povjerenje kao voditelju odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta, osobito stoga što kazneno djelo nije počinio na mah te stoga što je ono počinjeno u samom središtu zagrebačke policije. Time je nanio štetu i sramotu i kolegama policajcima”, kazao je Šašić.

Obrana je s druge strane isticala da je optužnica “prepuna nelogičnostima” te da tijekom dokaznog postupka “nije dokazano ništa od onoga što se Dolačkom stavlja na teret”.

“Da sam pokvareni policajac novac sam mogao i ranije uzeti, obzirom da mi je tijekom karijere kroz ruke prošlo 200 milijuna eura izuzetog novca. Također mi je neshvatljivo da bi uzeo novac i zlato čiji se povratak može zatražiti u bilo kojem trenutku. Ugled i rezultate vlastitog rada nikad ne bih stavio na kocku, a konstrukcije te namjerno prešućivanje činjenica koje su mi išle u korist vrijeđaju me osobno i profesionalno”, zaključio je tada Dolački.

Zbog krađe iz policijskog sefa sa svojih su dužnosti odstupili tadašnji ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika. Dolački je uhićen i smijenjen krajem travnja 2016. a 10. lipnja te godine je izašao iz istražnog zatvora nakon što je Uskok ispitao 30-ak svjedoka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.