Veljko Miljević: Nadam se da Dolački nije u bijegu

Vijesti 06. velj 201908:22 > 08:26
Sanjin Strukic/PIXSELL

Željko Dolački, bivši policijski načelnik, koji je zbog krađe zlata i novca u utorak osuđen na šest godina zatvora, ali nije bio na sudu prilikom izricanja presude, jučer je rekao da neće bježati. Sinoć, međutim nije pronađen na adresi, a policija jutros ne govori ništa. Što kaže njegov odvjetnik Veljko Miljević?

Je li Željko Dolački u bijegu?

Koliko ja znam nije. To je za mene prva vijest da bi to bilo tako. Možda odvjetnik Cahun zna više jer je više s njim u kontaktu. Vidio sam ga prekjučer, dosta smo iscrpno razgovarali. Jučer sam dobio poziv, čuli smo se, upravo je i njemu bilo priopćeno kakva je presuda. Nije bilo ni najmanje naznake da bi on bio u bijegu ili se spremao. Za mene je ovo iznenađujuće. Doduše, on je očekivao oslobađajuću presudu.

Ipak, ako ga policija nije pronašla, je li onda riječ o bijegu?

Pitanje je. Jučer je presuda objavljena. U zapisniku s rasprave je rješenje koje se donosi silom zakona. Ex lege. Kada se odredi kazna strožija od 5 godina zatvora, zakon propisuje određivanje istražnog zatovra. Na proglašenju presude nije obveza biti. Prvo se obavijesti čovjeka o tome, dostavi mu se rješenje i onda, ako se ogluši na to rješenje, se izdaje dovedbeni nalog. Ne znam je li to poštivano u ovom slučaju. On ima dvije uredne adrese, jedna je prebivalište, druga trajnog boravka. Ne isključujem mogućnost da on nije u tom trenutku pronađen na toj adresi. Ne isključujem mogućnost da on kad mu se uruči rješenje postupi po njemu.

Jučer ste posljednji put kontaktirali?

Točno, imali smo dogovor da se navečer čujemo. Ne znam je li me pokušao kontaktirati.

Što ovo znači za njegov status, ako mu se pokušalo uručiti nalog? 

VEZANE VIJESTI

Gledajte, on se dovodi u pravno težu poziciju u kojoj ćemo teže ostvarivati prava obrane. Gotovo je sigurno, ukoliko se zaista pokušalo uručiti rješenje, i ako je izdan dovedbeni nalog, da će na temelju rješenja o određivanju istražnog zatvora biti raspisana tjeralica. Tada je on zaista osoba u bijegu. 

Kad govorimo o izdavanju tjeralice što to znači?

Još uvijek vlada zabluda da postoji samo jedna tjeralica. Postupak koji vas zanima je u fazi koju regulira ZKP. Da, ukoliko osoba koja treba biti dostupna pravosuđu nije dostupna, tada se na temelju rješenja ide na policijsku upravu i ona izdaje tjeralicu. Ali ima barem šest ili sedam vrsta tjeralica. Mislim da će biti izdana ona kao u slučaju prije 6-7 mjeseci da se utvrdi točno mjesto boravka osobe koja nije dostupna pravosuđu. Prvo treba utvrditi mjesto gdje se nalazi, a onda će se vidjeti ima li potrebe za Ministarstvom pravosuđa i drugim potragama i eventualno zahtjevom za izručenje. Prvo ide ovaj policijski dio.

Taktika obrane?

Isti kao što je zacrtano u žalbi koju sam osobno pisao na rješenje o provođenu istrage. Rekao sam da sve što je dotad provedeno nema zakonsku vrijednost, da se radi o nezakonitim radnjama i dokazima. Ono što je prizašlo iz nezakonitog prikupljanja dokaza je pretvoreno u nezakonite dokaze. Ne znam čitam li ja jedini u ovoj državi zakone… Vic je u tome da su branitelji u bezbroj postupaka tražili izuzeće Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić i rekli da njihovim branjenicima vještači policija. To nije situacija kod Dolačkog. On je djelatnik PUZ i da je oštećena PUZ. I jedan i drugi spadaju u MUP. Ivan Vučetić je ustrojstvena jedinica tog istog Ministarstva, nema nikakve dileme da tu ne može vještačiti Ivan Vučetić. Napisao sam to u žalbi za provođenje istrage. Vrhovni sud je nakon moje žalbe donio rješenje koje veze s vezom nema.

Može li se u slučaju bijega voditi žalbeni postupak?

Može. Ali, on sebe stavlja u nepovoljniju poziciju. Svi ga mogu nazvat odbjeglim, kao vi u uvodnoj rečenici. Taj prizvuk mene smeta kao branitelja. Faktički su prava obrane značajno okrnjena nakon toga. Nemate pravi kontakt s osobom koju branite, sve se odvija bez dogovora i suradnje koja je neophodna za uspješnu obrnau. Nadam se da nećemo imati tu situaciju.

Ako se Dolački odazove pozivu i dođe u istražni zatvor, koliko bi postupak trebao trajati?

Nažalost, da, morao bi doći u istražni zatvor… Morao bi čekati jer je presuda izrečena kako je izrečena. Tvrdim da zakonskih temelja za tu presudu nema. Oni imaju dokaze, ali nemaju zakonite dokaze, a mi u ovoj zemlji inzistirano na zakonitosti dokaza. Često se išlo na sudački kompromis da bi se izbjegla ovakva situacija. On bi sve do drugostupanjske odluke morao biti u istražnom zatvoru.

Koliko bi to moglo trajati? 

Teško je reći, ne znamo ni kada će biti napisana presuda. To ne ovisi od nas, mi odvjetnici moramo poštivati zakonske rokove. Ako to bude relativno brzo s odgovorima, i predmet bude pravovremeno upućen na vrhovni sud, u toj situaciji bi se moglo očekivati da bude do kraja godine, ali teoretski ne prije jeseni. Ne bi se stiglo ugurati sigurno prije ljetnih praznika. Postoji rok od tri mjeseca, ali to je izgubilo svaki smisao .Ono što je realno, ako sve ide kako sam rekao, negdje u kasnu jesen bi bila donijeta drugostupanjska odluka. 

Ode li Dolački u istražni zatvor, bi li tamo bila ugrožena njegova sigurnost?

Reći ću kratko, da, postoji opasnost, ali u ovom slučaju samo apstraktna. Nadam se da on nije u bijegu. Ako bi došao tamo, godinama pratim ponašanje zatvorskih uprava u tim situacijima. Uprave obično dobro djeluju i nastoje spriječiti da od apstraktne situacije ne postane konkretna opasnost. Oni to dobro rade, nastoje prostorno izolirati…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.