Krstičević: Navodi u interpelaciji su neosnovani i neutemeljeni

Vijesti 07. velj 201910:27 > 10:31
N1

Vlada je u četvrtak jednoglasno prihvatila izvješće o interpelaciji o njezinu radu u postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona, koju je podnijelo 16 SDP-ovih zastupnika u Hrvatskome saboru, u kojoj se ocjenjuje da su navodi u interpelaciji neosnovani i neutemeljeni.

“Vlada je ovaj vrlo složen proces vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o javnoj nabavi. Postupak za odabir višenamjenskog borbenog aviona proveden je transparentno s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane”, rekao je ministar obrane Damir Krstičević predstavljajući izvješće.

VEZANA VIJEST

Krstičević: Izraelska ponuda potpuna i najprihvatljivija

Istaknuo je kako se niti jedna država koja je dostavila ponudu nije žalila na provedeni postupak nabave. “Od samoga početka procesa nabave aviona, bio je uključen i matični saborski Odbor za obranu i Vijeće za obranu, te su bili pravovremeno i detaljno upoznati o cijelom postupku nabave”, dodao je ministar.

Ponuda Izraela iznosila je 475 milijuna američkih dolara, grčka ponuda 171 miljun eura, s time da nisu bili definirani dodatni troškovi, avioni nisu bili modernizirani i nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove. Ponuda Švedske iznosila je 933 milijuna eura, a ukupna procjena troškova 1,11 milijardi eura. Osnovna ponuda SAD-a iznosila je milijardu i 553 milijuna dolara bez troškova naoružanja i obuke, te nije bilo moguće procijeniti ukupne troškove.

“Iz svega ovoga je zaključeno da je izraelska ponuda bila potpuna i najprihvatljivija, uključujući i u financijskom smislu”,istaknuo je Krstičević.

Izrael je, kaže, predočio predodobrenje za transfer tehničkih podataka u traženoj konfiguraciji kako bi uopće izraelska ponuda bila valjana i mogla sudjelovati u postupku nabave.

Isključiva obaveza Izraela bila je ishoditi konačno odobrenje Vlade SAD-a za isporuku aviona u odgovarajućoj konfiguraciji. Izreal je službeno izvijestio Hrvatsku da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku aviona F-16 Barak.

Hrvatska, istaknuo je ministar, nije mogla utjecati na ovaj izbor i nije odgovorna. “Postavili smo sva potrebna pitanja i dobili odgovarajuća jamstva”, dodao je.

Za Hrvatsku nema štetnih posljedica

Posebno je naglasio da nisu preuzete nikakve financijske obaveze za Hrvatsku niti su u postupku za Hrvatsku nastale ikakve štetne posljedice.

“Vlada je postupala s dužnom pažnjom i nismo ignorirali stavove iznesene tijekom postupka nabave. Upravo suprotno, u namjeri da se steknu sve potrebne informacije te posebno ispita procedura i uvjeti pribavljanja transfera, napravljene su dodatne konzultacije s najmjerodavnijim sugovornicima u Izraelu i SAD-u”, rekao je Krstičević.

Tijekom cijeloga procesa Vlada je pokazala odlučnost osigurati najbolje moguće zrakoplove za najbolju i priuštivu cijenu.

“Hrvatska ostaje ključan strateški partner SAD-u i to se neće promijeniti. Ističeno da niti jednom radnjom u ovom procesu nije ugrožena dugoročna stabilost i održivost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, kazao je Krstičević.

Vlada će nastaviti s radom na pronalasku rješenja za zadržavanje sposobnosti nadzvučnog borbenog zrakoplovstva koju smo razvili tijekom Domovinskog rata, poručio je ministar obrane.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da će detalji izvješća biti izneseni u Saboru.

“Važno je da nastavljamo imati kvalitetne odnose s Izraelom i SAD-om, a kada je riječ o obrambenoj suradnji neke od odluka donijet ćemo već na ovoj Vladi, što dodatno potvrđuje kontinuitet i intenzitet naše suradnje”, rekao je premijer.

SDP uputio interpelaciju krajem siječnja

SDP je krajem siječnja u saborsku proceduru uputio interpelaciju o radu Vladu zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela.

Interpelaciju je potpisalo 16 oporbenih saborskih zastupnika, kojom, kažu, žele prisiliti Vladu da u parlamentu pred zastupnicima konačno sumira sve ono što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih aviona.

SDP interpelacijom traži da se u Saboru utvrdi čitava istina oko nabavke borbenih aviona F-16 C/D Barak od Izraela odnosno postoji li i kolika je odgovornost ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića te premijera Andreja Plenkovića, kao i da se osigura da se u budućnosti postupci nabave, pogotovo ovako skupi, provode transparentno i zakonito, u skladu s odredbama Zakona o obrani.

Podnositelji interpelacije smatraju da Vlada, a posebno Ministarstvo obrane, nisu postupali transparentno niti s dužnom pažnjom prilikom postupka nabavke jer nisu vodili računa o ukupnim interesima Hrvatske, kao niti o stavovima treće strane, odnosno SAD-a koji su, kako su naveli u interpelaciji pozivajući se na korespodenciju između Hrvatske i SAD-a obavljenu u medijima, jasno ukazivali da se SAD protive nabavki u onom obliku u kojem ju je želio provesti Krstičević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagram.