Matić: "Ishodište sveg zla u ovoj zemlji je Tomislav Karamarko i Kevine jame"

Vijesti 13. velj 201908:25 > 08:26
N1

U Novom danu saborski zastupnik Predrag Matić komentirao je aktualne političke teme.

Nakon 17 godina, po hitnom postupku i nakon samo 15 dana javne rasprave, mijenja se Zakon o privatizaciji Ine?

“Vlada će nama prezentirati da se mora, ali ja bih se vratio na božićno obećanje. Naš predsjednik Vlade je prije dvije godine za Božić svečano obećao da će se Ina vratiti u hrvatske ruke. Pokušat će to HDZ minimalizirati… Naravno da obećanja ne vrijede, vrijede samo u izbornim ciklusima. Sve na štetu hrvatskog naroda. Sve bismo mi to izbjegli da je predsjednik Vlade održao obećanje koji je pompozno dao.”

Paralelno se vodi borba za spas Uljanika. Postoji strah koliko ćemo novca izgubiti?

“Političari pokušavaju poentirati populističkim potezima. Treba podsjetiti da smo se borili da imamo kapitalizam, a kapitalizam je gadna stvar. Političari pokušavaju dobiti jeftine poene. I ja mogu otići u Uljanik i rasplakati se nad njihovom sudbinom, ali u stvarnosti vi tu ne možete. Ponavljam, htjeli smo kapitalizam, kapitalizam je surov u nekim svojim elementima. Ono što je zdravo opstaje, ono što je bolesno mora propasti. Treba zaštititi radnike, ali što je s 20 tisuća radnika Borova – htjeli smo, dobili smo.”

Odabran je strateški partner, vidite li tu razloge za optimizam?

“Tu se radi o pustim milijardama i onda vas uhvatim da niste platili odvoz smeće i komunalni doprinos.”

Tri dana bavimo se skandaloznom izjavom predsjednika Europskog parlamenta. Ne prestaju reakcije i potpuno je neobjašnjivo da je Antonio Tajani prisvojio Istru i Dalmaciju? 

VEZANA VIJEST

“Trebamo se time baviti i ne smijemo to pustiti. Politička odgovornost itekako postoji, revizija povijesti nakon više od 70 godina. Jedino me čudi kako je pogodila ove naše domaće desničare – pa to vam je Pavelić smjestio. Vidim da je gospodin Brkić rekao da će branitelji reagirati. Hrvatski branitelji su ’91. sačuvali granice Republike Hrvatske, koje je postavio Narodnooslobodilački pokret i njima mrski Josip Broz Tito. Desničari bi trebali pozdraviti odluku Tajanija, pokupiti stvari i odselit se iz Splita, otoka, Zadra, pola Dalmacije. Treba reći i da je to politička družina u kojoj sjedi Plenković, koji se ponosi da mu je prijatelj, pa neka nazove svog prijatelja i izriba ga.”

Kako stati na kraj incidentima poput ovog posljednjem u Splitu?

“Ishodište sveg zla u ovoj zemlji je Tomislav Karamarko i Kevine jame. Od tada počinje pakao. Svi ljudi s kojima se družim kažu – možemo živjeti u siromašnoj zemlji, biti siromašni, ali moramo živjeti u uljuđenoj zemlji. Ali em smo siromašni, em nismo uljuđeni. Ne znam što nam ostaje u ovoj zemlji. Zloduh iz boce je pušten. Nema milosti prema tome. Dečki trebaju otići kod suca, to se riješi za dvije minute – 5 godina, 5 godina, 5 godina, vodite ih, bez pomilovanja.”

Napomenuo je da živi za obljetnicu Bleiburga, odnosno da ga jako zanima kako će se “velike ustaše” ponašati prema novom austrijskom zakonu koji zabranjuje takva obilježja. Zaključio je i da Plenković, za razliku od Tomislava Karamarka, HDZ vodi svilenom rukavicom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram