Sokol o fijasku s avionima: Proces je bio transparentniji nego u drugim državama

Vijesti 16. velj 201909:35 > 09:36
N1

Saborski zastupnik HDZ-a Tomislav Sokol u Novom danu komentirao je interpelaciju zbog propalog posla s izraelskim zrakoplovima te izmjene kurikula za hrvatski jezik zbog kojih su iz obaveznih lektira izbačena brojna djela poput Dnevnika Ane Frank, Malog princa i Ježeve kućice.

Sokol je rekao da su informacije o problemima s izraelskim zrakoplovima službenim kanalima počele pristizati sredinom jedanaestog mjeseca prošle godine. Odbacuje tvrdnje oporbe u saborkoj raspravi da Vlada nije uložila dužnu pažnju i podsjeća da su poslani izaslanici u SAD i Izrael nakon čega je zaključeno da će sve biti u redu. 

VEZANE VIJESTI

“Moram objasniti stvari oko procedure, da bi se Izrael i Grčka mogli prijaviti, morali su dobiti prethodno odobrenje SAD-a, tj. proizvođača. Oni su to imali, ali da se u procesu dogovaraju tehnički detalji. Ugovor se nije mogao sklopiti dok se tehnički detalji ne dogovore, u jedanaestom mjesecu su postojale naznake da neće doći do dogovora. Ona su Izraelci došli u Zagreb i rekli da neće moći dobiti dopuštenje za prijenos tehnologije trećoj strani. Izrael i SAD su poručili da Hrvatska nije odgovorna za to”, ističe Sokol. .

Tvrdi i da prezentacija izraelskih zrakoplova koju je javnosti predstavio ministar Krstičević, nije bila preuranjena. 

“Ne bih rekao, ta prezentacija pokazuje da je cijeli postupak transparentan, suprotno onome što su tvrdili u oporbi… Hrvatska se odlučila na najtransparentniji mogući način i da kroz prezentaciju pokaže zašto je izraelska ponuda najpovoljnija”, rekao je dodavši da je “postupak bio puno transparentniji nego u drugim državama”.

Za odluku američke administracije da ne dopusti prodaju zrakoplova, Sokol kaže da je riječ o okolnostima izvan naših mogućnosti te “višoj sili”. “Ništa nije izgubljeno, to je još jedan korak prema onome što želimo”, poručio je HDZ-ovac.

Istaknuo je da hrvatsko zrakoplovstvo mora biti u skladu s NATO standardima. 

Sokol je komentirao i izmjene kurikuluma te izbacivanje nekih dijela iz obavezne lektire. 

“Cijela ideja i način na koji je prethodna garnitura pod vodstovm gospodina Jokića je da su veliki naglasak stavili na autonomiju nastavnika… Mi smo krajem prošle godine formirali povjerenstva koji su trebali proći kroz kurikule. Zbog kratkoće vremena, mislim da je došlo do grešaka s lektirom, vjerujem da će se to moći ispraviti”, smatra Sokol. 

“Nisu bitni nazivi nego da naša djeca dobiju bolje obrazovanje, mislim da će ga dobiti uz modifikacije koje su stručne skupine provele”, poručio je HDZ-ovac dodavši da je ključno dati struci da radi svoj posao. 

Na tvrdnju da su članovi HAZU-a i Učiteljski fakultet poručili da ih se nije konzultiralo, Sokol je rekao: “HAZU je bio najkritičniji prema onome što je dio struke radio u vrijeme gospodina Jokića. Unutar struke često nemate suglasnost. Stručne skupine rade dobar posao, treba ih pustiti i greške ispravljati u hodu, a ne popuštati medijskim pritiscima… Treba pustiti sve stavove u javnost i baratati činjenicama”. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram