Stručnjak za klimatske promjene: Prejaki su lobiji koji žele da sve ostane isto

Vijesti 16. velj 201910:54 > 11:06
N1

Geofizičar s PMF-a Branko Grisogono u Novom danu je komentirao klimatske promjene i nedovoljnu reakciju čovječanstva na njih.

Komentirajući tweetove američkog predsjednika Donalda Trumpa koji odbacuje globalno zagrijavanje i koji se povukao iz Pariškog sporazuma, Grisogono je poručio da se Trump bori za drugi mandat. “Vjerojatno će dobiti bitku za drugi mandat, a izgubiti rat s klimatskim promjenama”, smatra geofizičar. 

Rekao je da se povlačenjem SAD-a iz sporazuma izgubila komunikacija i da se može kasniti u postizanju ciljeva za smanjenjem zagrijavanja u ovom stoljeću, sat već curi i imamo još deset do petnaest godina. 

“Zagrijavanje se događa brže nego što smo vidjeli prije dvadeset godina. Javnost je bila zavaravana skepticima. Imamo skeptike koji su znastvenici, a postoje i drugi koji ne znaju o čemu govore, lupetaju i pričaju stvari koje im pašu. Temperatura nije jedino mjerilo, količina topline koja se sprema u morima raste, ledenjaci se tope… nestaju koraljni grebeni”, poručuje Grisogono. .

“Čovječanstvo pokušava ne prijeći dva stupnja do 2100. hoćemo li to stići, veliko je pitanje. Lako je stisnuti enter na računalu, sve druge političke stvari, sve je osjetljivo i ako ne reagiramo dovoljno brzo, stvari će se ponašati po eksponencijalnim zakonima i klima traži novu ravnotežu, kaže znanstvenik.

Dodaje da ćemo trošiti sve više energije za hlađenje, da su upitne ribe, ptice, kukci, muhe, pčele koji su sve bitni elementi našeg opstanka. “Meso, hrana, sve je upitno da me je maltene strah misliti o tome”, poručuje.

Kaže da bi trošak prelaska na zelene energije trebali snositi oni koji najviše utječu na zagrijavanje poput naftnih i zrakoplovnih kompanije, a ne građani iz poreza. 

Govoreći o troškovima za obnovljive izvore energije koje građani plaćaju, Grisogono je poručio: “Vjetroenergija nije za Hrvatsku pravi odgovor, od krivih vjetrenjača koje kupujemo ispod stola. Naše vjetrenjače nisu adekvatne i brzo će izaći iz mode. Solarna energija je ključni izvor, ali ne znamo što ćemo raditi deset godina idućih. Da li treba obnoviti atomsku energiju, fuzije još nemamo, ugljen nije rješenje i hidroenergija nije rješenje” kaže znanstvenik dodajući da su prejaki lobiji koji žele da sve ostane kako je i bilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram