U Saboru u utorak izjašnjavanje o 300 amandmana na Zakon o privatizaciji Ine

Vijesti 18. velj 201913:15 > 13:19
Ilustracija

Saborski zastupnici u utorak će se izjašnjavati o tristotinjak amandmana na izmjenu Zakona o privatizaciji Ine od kojih je većinu podnio Klub zastupnika SDP-a nezadovoljan što nije prihvaćen prijedlog da se izmjene donesu u redovnoj, a ne u hitnoj proceduri.

SDP je podnio 306 takozvanih opstruktivnih amandmana nezadovoljan što su vladajući odbili da se o zakonu raspravlja kroz dva čitanja. Osigurat ćemo to podnošenjem tzv. opstruktivnih amandmana, najavio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

VEZANE VIJESTI

SDP-ovi amandmani se uglavnom svode na prijedloge da se iz zakona briše po jedna riječ, no to ne priječi zastupnike da vrijeme predviđeno za obrazlaganje iskoriste kako bi ponovno iznijeli kritike na zakonske izmjene.

S obzirom na pravilo da predlagatelj amandmana ima pravo dvije minute obrazlagati svaki amandman,izjašnjavanje o amandmanima moglo bi potrajati cijeli dan.

Izmjenom Zakona o privatizaciji Ine mijenja se članak 10., kojim Hrvatska ima ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine.

Predlagač ističe da ga treba uskladiti s pravnom stečevinom EU-a. Prema prijedlogu, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem. Vlada bi temeljem mišljenja ministra donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku od 30 dana. Vlada bi suglasnost mogla uskratiti ili oduzeti ako ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne i redovite opskrbe energijom.

Glasovanje o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o privatizaciji INA-e planirano je u srijedu u podne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram