Bačić o glasovanju o Zakonu o Ini: Kosor i Dodig su kliknuli, ali prekasno

Vijesti 21. velj 201911:18 > 11:19
N1

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, u Saboru je u četrvtak komentirao raspravu oko jučerašnjeg glasovanja o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine.

“Jučer je vladajuća većina imala kvorum u sabornici, to je vrlo jednostavno provjeriti na fotografiji i snimkama. Naime, prilikom glasovanja o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji Ine, oporba je odlučila napustiti sjednicu. Tijekom njihovog izlaska iz sabornice, predsjednik Sabora je najavio glasovanje i krenulo je glasovanje.”

U tom trenutku vladajuća većina imala je, objašnjava Branko Bačić, 76 zastupnika u sabornici.

“No, u toj strci, dvoje zastupnika jednostavno se nije uključilo. Kada je predsjednik Sabora vidio da je 76 zastupnika evidentirano, on je zaključio glasovanje i zbog malo kašnjenja gospodina Darinka Kosora i Gorana Dodiga, njihovi glasovi nisu evidentirani na ekranu.” 

VEZANA VIJEST

Ali spasili su vas zastupnici Hrvoje Zekanović i Zlatko Hasanbegović?

“Nisu ništa spasili ni Zekanović ni Hasanbegović. Da nije bilo, u tom trenutku kada je predsjednik pogledao ekran, 76 ruku, pričekao bi još par sekundi dok se ne bi uključili gospoda Dodig i Kosor”, tvrdi Branko Bačić.

“Oni su kliknuli, ali prekasno. Pritisnuli su dugme kada je predsjednik već zaključio glasovanje, s uvjerenjem da su tih 76 ruku glasovi članova vladajuće većine. Pa bih ja malo dedramatizirao jučerašnje glasovanje jer nikakvog problema oko glasovanja nije bilo.”

“Osim toga, dvoje zastupnika vladajuće većine su već ranije najavili da neće biti na glasovanju – gospodin Pupovac, koji je bio na službenom putu, i gospodin Dumbović koji je trebao doći u 13 sati. Očekivali smo da će se zbog velikog broja amandmana, glasovanje protegnuti iza 13 sati. On je bio planiran doći u 13 sati na glasovanje, ali s obzirom da je SDP povukao amandmane i odlučio napustiti sabornicu, glasovanje je trajalo kratko. Dakle, što se tiče funkcioniranja vladajuće većine, nikakvog problema nije bilo.”

Dakle, oni nisu glasovali?

“Nisu glasovali. Zakasnili su, a predsjednik ih nije pričekao jer je vidio da je 76 ruku. Inače, da nisu Zekanović i Hasanbegović se evidentirali i bili protiv zakona, bio bi predsjednik Sabora pričekao par sekundi.”

Mario Habek kaže da je bio unutra, a vi ga ne ubrajate?

“Mario Habek je također bio unutra, kasnije mi je došao i rekao da da je zakasnio.”

Nije vam čudno da su svi toliko zakasnili? 

“To se znalo dogoditi. Događa se da zastupnik u tom trenutku nije koncentriran na glasovanje i onda mu pobjegne tih par sekundi. Ali možda bi bilo bolje da oni odgovore, a ne da ja tumačim i govorim u njihovo ime.”

Jeste li ih vi pitali za objašnjenje?

“To je bilo moje prvo pitanje – rekli su mi ovo što sam vam rekao.”

Nikada, zaključuje Bačić, vladajuća većina nije imala problem s kvorumom. Ne vjeruje da su zastupnici igrali dvostruku igru jer su, kaže, par minuta prije razgovarali o tome kako će glasovati. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram