Zahuktala se kampanja za EU izbore – kako dužnosnici koriste vrijeme i resurse?

Vijesti 25. tra 201921:14 > 21:14
N1

Rezultati proljetnog Eurobarometra pokazuju kako će nešto više od trećine građana EU gotovo sigurno izaći na europske izbore u svibnju - u Hrvatskoj tek 17 posto. Ipak, kampanja u Hrvatskoj krenula je punom parom.

I u ovoj kampanji razni dužnosnici, od zastupnika do župana i ministara, obilato koriste i vrijeme i resurse za skupljanje glasova za svoje stranke.

HDZ-ov zeleni tim kandidata za predstojeće europske izbore s istoka Hrvatske stigao je u Zagreb. Među njima, 191 kilometar od svog radnog mjesta, je i Danijel Marušić, župan župan Brodskoposavske županije.

“Sigurno je da i mi možemo biti na godišnjem odmoru, ja imam dva zamjenika”, kazao je Marušić, a na pitanje je li sada na godišnjem odmoru odgovara da je – u kampanji.

N1

Na još jedno pitanje, ono koristi li onda slobodne dane, Marušić odgovara:

“Pa sigurno, rekao sam vam, znači, dužnosnik je 24 sata, mi po zakonu ni nemamo godišnji odmor kao službenici. U svakom slučaju, ja sam sada na slobodnim danima i mijenjaju me zamjenici.”

IDS-ov istarski župan Valter Flego, ujedno i nositelj liste Amsterdamske koalicije, tvrdi suprotno od slavonskog kolege i kaže da zasad kombinira.

“Pa evo ovako, uzet ću godišnji kada kroz jutro budem morao u kampanju. Tamo pred kraj. Za sada ujutro radim više kao župan, a poslijepodne i vikendom sam u kampanji”, tvrdi Flego.

Naši su dužnosnici pravi majstori u tome kako iskombinirati posao i stranku. Pa tako ministri Oleg Butković i Lovro Kuščević gostuju na Braču, gdje su malo bili s kandidatima plavog HDZ-ovog tima, a malo ministar prometa otvara radove na obilaznici naselja Ložišće.

Je li početak izgradnje ceste od duga kilometar i pol bila toliko važna da ministri propuste sjednicu Vlade? Ili je možda ipak kampanja?

“Premijer određuje kad i zbog čega koji ministar može izostati, vjerujem da su imali važne obaveze na terenu”, smatra ministar rada Marko Pavić.

Drugi ministri i ministrice – ne miješaju se previše.

“Pa ja ne znam, premijer inzistira da smo mi na sjednicama, valjda su opravdali. Oni su valjda odlučili što im je prioritet”, kaže ministrica Nada Murganić.

“Moraju imati opravdan razlog, ja ne znam što su imali, niti im ja dajem niti se meni ispovijedaju”, tvrdi ministar Zdravko Marić.

Nositelj HDZ-ove liste Karlo Ressler ne vidi ništa sporno u ponašanju ministara koji vrijeme provode s kandidatima u kampanji.

N1

“To je jasno, imamo ministre koji su članovi HDZ-a i naravno da će se uključiti u kampanju kada i kako budu mogli, sve sukladno zakonskim propisima”, objašnjava Ressler.

Zakon izričito zabranjuje korištenje državnih, odnosno resursa lokalnih jedinica u svrhu kampanje. Propisuju se i novčane kazne od 10 000 do 100 000 kuna. O dobrom ukusu kada je u pitanju ponašanje dužnosnika u kampanji, odlučit će birači na izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram