Cerovac: Nisam skeptičan prema Kinezima, nego prema Vladi

Vijesti 29. tra 201913:21 > 13:33
(ilustracija)

Sindikalac iz Uljanika Boris Cerovac komentirao je za N1 sastanak u Vladi s kineskim brodograditeljima na koji sindikati Uljanika i 3. maja nisu bili pozvani.

“Što se tiče onoga što je rečeno na kraju od strane premijera, nisam slušao, čuo sam magične riječi – za desetak dana moglo bi se razgovarati o rješenjima. To su riječi preuzete od ministra Horvata koji je govorio uvijek – sedmicu, dvije. Prošlo je godinu dana i opet smo na početku. Ljudi koji su ostali u Uljaniku i 3. maju čekaju rješenja, ali nemaju desetak dana, netko bi sutra trebao dati informaciju da bi ti radnici ostali i dalje”, rekao je Cerovac.

VEZANE VIJESTI

 Otkrio je da ni Uprava nije trebala biti pozvana na sastanak Plenkovića i Kineza, ali da ih se zvalo u zadnji tren, no da sindikate nitko nije zvao, što kod njega izaziva bojazan da netko nema čiste namjere.

“Nisam skeptičan prema Kinezima, nego prema tome što se događa cijelo vrijeme. Obećava nam se rješenje, pa se odgodi. Skeptičan sam prema onima koji u Hrvatskoj trebaju donositi odluke, a ne prema Kinezima… Ako već nema drugih, neka Kinezi preuzmu Uljanik i riješe dubioze, ali nemamo vremena čekati pet, šest mjeseci koliko bi mogli trajati razgovori s Kinezima. Nama treba privremeno financiranje, jedina to može napraviti Vlada RH. Ako žele prihvatiti Kineze kao rješenje, moraju donijeti odluku o privremenom financiranju”, poručio je Cerovac.

Na pitanje zašto ne rade na jaružalu zbog kojeg bi naručitelji mogli naplatiti jamstva od države, Cerovac je poručio: “Upravo suprotno od toga, da se ne bi dogodio teret na proračun, ja sam tražio sastanak da ga organizira premijer s Upravom, sindikatima i brodovlasnikom da se dogovore moguća rješenja da mi budemo ti koji će raditi posao. Da se poziva radnike koji sedam mjeseci ne primaju plaću da pripreme brod za drugo brodogradilište, a pri tome da im se ni taj rad ne plati, je li to normalno u skladu sa zakonom i Ustavom? Ja mislim da nije”.

Rekao je da su se radnici, kojih je prema njegovim informacijama ostalo 2500 u Puli i Rijeci, zadužili, posudili novce od prijatelja, ostali bez stanova, ali još uvijek misle da je Uljanik vrijedan spašavanja. 

Cerovac je istaknuo da ne zna hoće li sutra Kinezi doći u Pulu jer ih nitko nije ništa informirao, ali da bi voljeli biti prisutni. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.