Hoće li novi zakon o sprečavanju sukobu interesa Povjerenstvu zavezati ruke?

Vijesti 11. svi 201918:36 > 18:48
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zakon o sprječavanju sukoba interesa za političare je uglavnom dobar dok se ne tiče njih samih. Kada se nađu pred Povjerenstvom priča se mijenja. U svakom slučaju mijenjat će se i Zakon i to do ljeta.

Do sada su već nekoliko puta pregazili javno obećani rokovi – pa se novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa oko kojeg je bilo mnogo natezanja – i dalje čeka. No, ministar uprave Lovro Kuščević obećaje: bit će do ljeta. Ima ministar svoju viziju zakona.

“Ne bih da se zakon, što manje da se bavi trivijalnim stvarima poput toga tko ima kuću od 100 ili 115 kvadrata, nadstrešnicu ili roštilj od 12 ili 18 kvadrata već da zakon poluči svrhu, a to je učinkovito sprečavanje sukoba interesa”, pojašnjava za N1 ministar uprave.

Na pitanje zašto to smatra trivijalnim, odgovara: Pa zato što mislim da je trivijalno je li netko napisao bruto površinu ili neto površinu stana ili svoje kuće, je li netko napisao da je neka prostorija šupa ili drvarnica ili kućica za pse”

Ministar se tako osvrće na slučaj kolege Tolušića koji muku muči sa svojom imovinskom karticom, a Povjerenstvo Kuščeviću šalje oštar podsjetnik za slučaj da je zaboravio koja je svrha imovinske kartice.

“Prva stvar, Povjerenstvo uopće ne ulazi u bruto ili neto površinu, mislim da je ispunjavanje imovinske kartice poprilično jednostavan postupak i da nije kvantna fizika i da se može ispuniti u normalnom vremenu na normalan način, i to nije trivijalan alat, to je temeljni antikorupcijski alat i razočaravajuće što ministar ovako misli”, jasna je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

Zakon kojeg ponovno najavljuje Kuščević zapravo je isti onaj koji je prošlog ljeta prošao javnu raspravu i s kojim se nisu slagali neki članovi radne skupine. Od tada je sve stalo na međuresornoj suradnji – ministar tvrdi većina resora je za, ali ne otkriva gdje zapinje.No, do Sabora Zakon još nije došao.

Premijer Andrej Plenković novinarima danas govori kako o zakonu nije razgovarao s ministrom, a njegove izjave o trivijalnosti nije htio komentirati.

Ministar Kuščević koji je i ranije znao šokirati Povjerenstvo svojim izjavama, nakon našeg podsjećanja na poantu imovinske kartice kaže da se slaže te da će Zakon pomoći u prevenciji i sprečavanju sukoba interesa.

“Sadržaj imovinske kartice bit će još bolji, još precizniji i zaista je potrebno da naši dužnosnici predaju imovinsku karticu. Propisat ćemo rokove Povjerenstvu da rade brže, ali ćemo dati i novčane kazne da natjeraju dužnosnike da daju više”, ističe Kuščević.

Povjerenstvo poručuje da bi oni brže radili kada bi za početak državne institucije brže odgovarale. A vjeruju li Kuščeviću kada kaže da želi bolji Zakon?

“Ne!”, jasna je Nataša Novaković. Na pitanje zašto odgovora: “Zato što mislim da ima namjeru poboljšanja ne bi tijelo koje na tome radi isključio iz rasprave i godinu dana ostavio bez i jedne jedine informacije službene o tome šta se sa zakonom događa,  mislim da je to u najmanju ruku nekorektno, a na kraju mislim da je tu i pitanje namjere.”

Slično misle i još neki članovi rade skupine s kojima smo razgovarali. Nakon svih natezanja, kažu, teško je vjerovati da plan nije smanjene ovlasti Povjerenstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.