Zahtjev za produženje moratorija na prodaju zemljišta bit će podnesen na vrijeme

Vijesti 13. svi 201918:46 > 18:51
Matija Habljak/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako nije točna informacija objavljena u ponedjeljak u medijima da je Hrvatska rok za podnošenje zahtjeva za produženje moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima trebala napraviti u prve tri godine članstva u EU te je najavilo da se taj zahtjev priprema i bit će pravodobno podnesen.

“Rok za podnošenje zahtjeva za produženje moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima je 1.7.2020. godine, dakle istječe za više od godinu dana. Hrvatska priprema zahtjev za produženje roka, koji će pravovremeno podnijeti”, navelo je Ministarstvo poljoprivrede i istaknulo kako nije točna informacija objavljena danas da smo to trebali napraviti u prve tri godine članstva u EU.

Do sad su takvu vrstu produženja za dodatne 3 godine (7+3) tražile i dobile Mađarska, Slovačka, Litva i Latvija, pa ne vidimo razlog da se isto ne dozvoli i Hrvatskoj. Sve navedene zemlje, ističe Ministarstvo, zahtjev za produženje roka podnijele su netom pred istek prijelaznog razdoblja (prvih 7 godina).

Sve odluke EK o produženju roka tim zemljama javno su dostupne u službenom listu EU, na hrvatskom jeziku, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Večernji list objavio je u ponedjeljak da u lipnju 2020. ističe sedmogodišnji moratorij na prodaju državne i privatne poljoprivredne zemlje stranim državljanima i stranim pravnim subjektima te da Hrvatska do sada nije iskoristila mogućnost njegova produljenja na dodatne tri godine.

“U lipnju 2020. ističe sedmogodišnji moratorij na prodaju državne i privatne poljoprivredne zemlje stranim državljanima i stranim pravnim subjektima, koji smo isposlovali na temelju sporazuma o pridruživanju EU 2011., a iako smo tada dobili i mogućnost njegova produljenja na dodatne tri godine, zahtjev mjerodavnih do danas nije otišao na adresu Europske komisije”, naveo je, među ostalim, taj dnevnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.