Uskoro odluka o diplomatkinji Elizabeti Mađarević nakon rasističkih izjava

Vijesti 19. kol 201908:04 > 08:09
N1

Nižu se reakcije na slučaj prve tajnice Elizabete Mađarević, koja je povučena iz veleposlanstva u Berlinu zbog njezinih neprimjerenih tekstova na društvenim mrežama za koje ona tvrdi da su djelo hakera.

Premijer je slučaj opisao kao katastrofu, a predsjednica poručuje da su neprihvatljive izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam.

Premijer Andrej Plenković u Barbanu je komentirao slučaj Elizabete Mađarević.

– Mislim da su ministar i ministarstvo dobro reagirali i povuklo ju nazad. Ovih dana provest će cijelu proceduru i doći će inspekcija u ministarstvo. Ako se utvrdi da je došlo do težih povreda službene dužnosti, a meni se čini da bi to moglo biti upravo to, donijet će odgovarajuće odluke, rekao je Plenković.
Dodao je da ako točno da nije hakirana, da je to “katastrofa” te da se ministarstvo jasno ogradilo.

– Kada ste na dužnosti i još na mandatu u zemlji primateljici, takve stvari se ne rade, naglasio je Plenković, dodajući kako nije odmah dobila otkaz jer postoji pravna procedura.

O slučaju Mađarević putem Twittera oglasila se i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

– Nasuprot netrepeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicat će se domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država, napisala je predsjednica.

Božo Kovačević, bivši veleposlanik u Moskvi i ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja bio je gost Dnevnika N1.

Za reakcije premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na istupe diplomatkinje Elizabete Mađarević kaže kako nisu izrečene u rukavicama

“Što vjerojatno znači da, ako se premijer tako kategorično opredjelio, da možemo očekivati brzu odluku disciplinskog tijela u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Reagirao je i na izjavu ministra Garija Capellija. “Izjava ministra Capellija da takvim likovima nema mjesta u Hrvatskoj isto spada u u kategoriju nesnošljivosti i netolerancije i mislim da ministri ne bi smjeli tako govoriti”, istaknuo je Kovačević.

VEZANE VIJESTI

Kovačević se i zapitao kako je Mađarević s takvim stavovima prošla stručni ispit, kakve je ocjene dobijala od nadređenih. “Ona je već tri niža zvanja diplomatskog posla prošla, a Zakon o vanjskim poslovima određuje da je napredovanje moguće ako se tri puta zaredom dobije najbolja moguća ocjena od pretpostavljenog.

Podsjetimo, prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu Elizabeta Mađarević na društvenim mrežama ovog ljeta objavljivala je tekstove ksenofobnog, rasističkog i homofobnog sadržaja. Ministarstvo se ogradilo od njezinih stajališta i pozvalo je na odgovornost. Ona sada tvrdi da joj je profil hakiran.

Hoće li se dogoditi udaljenje Elizabete Mađarević iz službe mogli bismo doznati tijekom ovoga tjedna. Ministarstvo radi na slučaju, inspekcija utvrđuje je li bilo težih povreda službene dužnosti, nakon čega će odlučiti o daljnjem postupanju.