CA, Konzum i Raiffeisen banka upozoravaju: "Ne nasjedajte na lažne objave!"

Vijesti 13. ruj 201911:30 > 11:35
Shutterstock

Maliciozni mailovi te lažne ankete i nagradne igre s nazivima hrvatskih tvrtki kruže internetom ovih dana. Tvrtke ističu da nemaju veze s navedenim objavama i upozoravaju korisnike da pripaze kome daju svoje osobne podatke.

“Osvoji karte Croatia Airlinesa”, “Osvoji 1000 kuna bona za Konzum”, lažne su nagradne igre koje se ovih dana šire društvenim mrežama. Uz to, klijentima Raiffeisen banke pristižu maliciozni mailovi naslova “Swift potvrdni dokument o deviznoj transakciji“.

Sve tri spomenute tvrtke ističu da nemaju veze s navedenim objavama i upozoravaju korisnike da pripaze kome daju svoje osobne podatke.

VEZANA VIJEST

Nastavno na pristigle upite, želimo obavijestiti sve zainteresirane korisnike da Croatia Airlines NE provodi nagradnu igru niti anketu na stranici “croatiaairlines.monster,” niti poklanja nagradne karte. Croatia Airlines nije vlasnik navedene domene, ne održava tu web stranicu, niti je na bilo koji način povezana s istom“, objavljeno je na službenom profilu Croatia Airlinesa na Facebooku.

 “Dragi fanovi, na društvenim mrežama su ovih dana aktivne lažne ankete sa stranica koje bez dopuštenja koriste Konzum logo i fotografije. Navedene stranice nose sličan naziv te povodom rođendana nude kunske kupone.
Ovim putem vas molimo za oprez te da nikako ne šaljete svoje osobne podatke organizatorima tih igara, ne ispunjavate navedene ankete, a pozivamo vas i da ovu informaciju podijelite s prijateljima!
“, upozorili su iz Konzuma, također na službenom profilu Konzuma na Facebooku.

Raiffeisen banka pak na svojimslužbenim internetskim stranicama upozorava klijente da ne otvaraju e-mailove naslova „Swift potvrdni dokument o deviznoj transakciji“ naizgled poslanih s adrese [email protected].

“Poštovani klijenti,

želimo vas upozoriti kako su primijećeni maliciozni e-mailovi koji su naizgled poslani s adrese [email protected] s naslovom „Swift potvrdni dokument o deviznoj transakciji“ i potencijalno malicioznim sadržajem i privitkom. Ovim putem naglašavamo da navedeni e-mailovi nisu poslani od strane Raiffeisenbank Austria d.d. te vas molimo da privitke iz mailova koji odgovaraju ovom opisu ne otvarate.

Također, želimo istaknuti da kontakt i web adresa koja se navodi u navedenom malicioznom mailu (www.raiffeisenbank.hr) ne postoji. Unatoč sličnosti, važno je voditi računa da je riječ o dvije različite adrese.

Želimo podsjetiti, da RBA banka od svojih korisnika nikada neće slati SWIFT potvrde mailom kao niti tražiti pristupne podatke, podatke o računima, kartičnim podacima niti ikakve osobne podatke elektroničkom poštom, telefonom, SMS porukama i sličnim kanalima.

Još vas jednom podsjećamo da ne otkrivate vaše podatke te u slučaju da mail navedenog sadržaja primite, isti izbrišete iz svoje elektroničke pošte. Ukoliko niste sigurni radi li se o lažnom e-mailu molimo kontaktirajte RBA kontaktni centar na 072 62 62 62 ili za pozive iz inozemstva na broj +385 1 659 15622″, priopćili su iz Raiffeisena, prenosi Dnevnik.hr.