Odvjetnica Alaburić o uhićenju i suđenju Duhačeku: "Nedopustiv atak na slobodu"

Vijesti 17. ruj 201906:55 > 07:02
N1

Vesna Alaburić, hrvatska odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo komentirala je uhićenje novinara Indexa Gordana Duhačeka nakon dva tvita od kojih u jednom piše ACAB, a u drugom prepjevava pjesmu Vila Velebita.

“Ne sjećam se da je ikada u proteklih tridesetak godina protiv nekog novinara ili bilo kojeg građanina pokrenut prekršajni postupak zbog onog što je negdje napisao, uključujući napise i priloge na društvenim mrežama. Smatram da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ne sadrži ni jednu jedinu odredbu koja bi omogućila prekršajno kažnjavanje za sadržaje objavljene u medijima ili na društvenim mrežama. Utoliko ovaj postupak smatram presedanom za koji iskreno vjerujem da će biti posljednji takav primjer reagiranja na javno izgovorenu riječ i smatram da se radi o nedopustivom ataku na slobodu javnog izražavanja”, kaže Alaburić za Index.

“Netko može biti zadovoljan ili nezadovoljan obradom bilo koje pjesme, ali zbog toga nitko ne bi smio u jednoj demokratskoj zemlji biti kažnjen ni na koji način”, dodaje Alaburić te podsjeća kako od svih mogućih pjesama propisi “štite isključivo himne i ne postoji nijedan drugi propis koji zabranjuje parodiranje ili komentiranje ili varijacije na temu bilo koje druge pjesme”.

Podsjetimo, Duhaček je priveden u ponedjeljak ujutro, poslijepodne je odveden k dva suca na zagrebačkom Prekršajnom sudu. Jedan ga je sudac proglasio krivim, zbog pisanja ACAB, a druga sutkinja presudu zbog satirične obrade pjesme Vilo Velebita tek će donijeti.

Ministar unutarnjih poslova kazao je sinoć kako Duhaček nije priveden zbog tvitova.

“S obzirom na ove medijske napise, ja bih želio reći da gospodin nije priveden u policijsku postaju zbog svojih objava na Twitteru, već zbog činjenice da se nije odazvao na poziv policije. Kao što znate, svaki građanin se dužan odazvati na poziv policije bez obzira na to koju funkciju obavlja”, kazao je Božinović.

Sam Duhaček tvrdi drugačije. Naime, po puštanju sa Suda, kazao je:

“Ja sam iz obiteljskih razloga bio u BiH. U subotu su mi na granici skrenuli pažnju da postoje nalozi, dali su mi dva papira. Drugi je bio da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak. Ja sam jučer bio u Heinzelovoj, nudio se da razgovaram, rekao sam da putujem. Tu piše da se može opravdati nedolazak. Meni je policajac u Heinzelovoj rekao da je sve u redu, da mogu putovati i da se javim policiji kad se vratim”, rekao je Duhaček u ponedjeljak.