"Nadam se da će Božinović provjeriti što se dogodilo, ako neće on, hoće Odbor"

Vijesti 17. ruj 201908:41 > 09:14
N1

Gost Novog dana bio je saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk. Za jučerašnje uhićenje novinara Indexa Gordana Duhačeka kaže kako je policija prestrogo postupila ako se uzme u obzir da je riječ u slučajevima slobode izražavanja.

“Napredovali su malo, do sada su išli u redakciju legitimirati, a sada smo došli na novi stupanj postupanja policije prema novinarima”, komentirao je saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk jučerašnje uhićenje novinara Indexa Gordana Duhačeka

“Meni je čudno da su u oba slučaja tvitanja pokrenuli postupak jer oba spadaju u granice slobode izražavanja za koje smo mislili da su odlaskom nenarodnog režima završile.

Možda će se u budućnosti za vrijeme vladavine Kolinde Grabar-Kitarović govoriti da je to bilo vrijeme kada niste smjeli premijera zvati ćaćom i niste smjeli svašta tvitati”, rekao je Bauk i nastavio:

VEZANE VIJESTI

“Ima tih situacija kada je policija prestrogo postupala u slučajevima slobode izražavanja. Po ovome što sam uspio vidjeti i informirati se, radi se o satiri i vrsti izražavanja revolta koje se ne bi moglo svesti u prekršajne zakone. Moj je dojam da će ovo završiti i u Strasbourgu, a dok do toga ne dođe vršit će se pritisak na novinare.”

Pretpostavlja da se ministar Davor Božinović, kada je vidio o čemu se radi i pogledao kakve su reakcije, pokušao informirati i ono što su mu rekli on je rekao novinarima. “Nadam se da će ministar imati priliku provjeriti što se dogodilo, ako ne provjeri on sigurno će saborski Odbor imati što za pitati.”

Komentirao je i odredbe zakona u kojima su prekršajne kazne određene u njemačkim markama. Kaže da je to minus i SDP-ove Vlade jer nije do kraja donijela novi zakon, a minus ove Vlade je što ga nije ni pokušala donijeti.

#related-news_0

Govoreći o presudi Duhačeku kaže da se zabune događaju kod prvostupanjskih sudova. “Vidjet ćemo kako će to završiti na kraju na višim sudovima. “Nedopustivo je ponašanje suca”, komentirao je činjenicu da je sudac došao Duhačeku u pritvor i rekao mu da prizna ili će u protivnome mjesec dana u Remetinec. “I o njemu bi se trebale očitovati instance nadležne za to, a to je Državno sudbeno vijeće.”

Na pitanje zašto ne postoji civilni nadzor nad MUP-om kaže da je nadležni saborski odbor predložio listu kandidata za Vijeće za civilni nadzor, ali je sve blokirano zbog jednog kandidata koji nije bio po volji vladajućih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.