Božidar Kalmeta oslobođen!

Vijesti 19. ruj 201907:07 > 14:13
Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon dvije godine suđenja u četvrtak je objavljena nepravomoćna presuda bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima u aferi HAC-Remorker. Kalmeta je oslobođen, oslobođen je i Livaković, a Mikulić, Kezele i Boban su proglašeni krivima.

Bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta oslobođen je optužbi da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, no krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojim predsjeda Gordana Mihela Grahovac, nepravomoćno je osudilo nekadašnjeg Kalmetinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, koji je također bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), na tri godine zatvora, dok je bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dvije godine.

Nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele osuđen je na tri i pol godine, a sva trojica će morati vratiti nezakonitu imovinsku korist.

Sud je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključio da Kalmeta nije organizirao skupinu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Kalmeta se nepravomoćno oslobađa i optužbi iz repa afere Fimi medija.

Optužnicom mu se stavljalo na teret da je oštetio Ministarstvo prometa s oko 600 tisuća kuna kada je dogovorio s Fimi medijom izradu filma ‘Prometna renesansa’ u predizborne svrhe.

Nakon dvije godine rasprava, desetaka svjedoka i tisuća stranica sud je donio odluku, ne na temelju javnih očekivanja, medijskih napisa, osobnog dojma i sličnog nego temeljem dokaza, kazala je sutkinja u obrazloženju presude. Izvornih dokaza koji dokazuju korupciju nije bilo, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram