Građevinskih radnika ni za lijek

Vijesti 24. ruj 201920:40 > 22:07
N1

Svatko tko radi doprinosi mirovinskom sustavu. Ipak, kada je građevinarstvo u pitanju, nedostatak radnika klasična je boljka, a upravo završetkom turističke sezone, koja traje sve duže, započinje ona građevinska. Ove godine trajat će kraće nego ikada do sada, a broj kvalificiranih majstora sve je manji - pa građani renovacije moraju plaćati više, ako uopće i pronađu potrebne radnike. Kvote za uvoz strane radne snage odavno su potrošene, a jedina je dobra vijest što mladi sve više upisuju strukovne škole.

N1

Marko će po završetku školovanja postati keramičar. Prema kretanjima tržišta rada, niti jednog trenutka neće tražiti posao ili oskudijevati – jer cijena rada u njegovoj struci raste gotovo 10 posto godišnje.

“Upisao sam ovu školu zato što mi se posao učinio jako zanimljivim, roditelji su me podržavali i rekli da se samo moram trudit pa da ću uspjeti”, kaže Marko, učenik prvog razreda.

N1

Osim Markovih, prednost strukovnih zanimanja počeli su uviđati i brojni drugi roditelji, govori nam tajnik škole. Zato broj upisanih, nakon godina stagnacije, konačno raste.

“Prvi put, nakon dugo vremena, imamo tri zidara, više soboslikara, više autolakera – sve u svemu, bolji upis nego posljednjih godina”, kaže Božo Milardović, tajnik Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju.

N1

Učenike poslodavci, dodaje Milardović, pokušavaju vrbovati još tijekom školovanja kroz odrađivanje praktične nastave. ‘Gotovih’ majstora, naime, na tržištu jednostavno nema.

Njihov nedostatak utječe na cijene kvadrata stanova, ali i prisiljava poduzetnike na odbijanje poslova jer nemaju ljude s kojima ih mogu odraditi, govori nam predsjednik gospodarske komore Split i naglašava kako je, tijekom jeseni i zime, situacija najteža.

N1

 “Produžetkom turističke sezone, građevinska sezona postaje sve kraća i kraća, znači u kratkom vremenu se pojačava intezitet radova, a kvaliteta se mora dostići”, kaže Joze Tomaš, predsjednik HGK ŽK Split.

Uvoz stranih radnika sve je teži jer su majstori iz BIH većinom otišli u europske zemlje, a kvota od 20 000 odavno je ispunjena.

“Već je to potrošeno tijekom lipnja i srpnja, a tek sad nam predstoje intezivni građevinski radovi tako da je doista pitanje kako ćemo ih uspjeti nadoknaditi”, dodaje Tomaš.

Jedina su nada, kaže, mladi, ali treba pričekati da oni dovrše obrazovanje.

Pitali smo građane koliko je teško pronaći ‘majstore’.

“Ja mislim da je vrlo teško danas pronaći pravoga meštra s obzirom da su svi zaposleni i njih je inače malo. Mislim da bi školstvo trebalo više učiniti za takve struke”, smatra Splićanin Zlatko.

Slaže se i njegov sugrađanin Luka:

“Teško je strašno. Znam kad smo uređivali kužinu i banju da je bilo teško naći i muke smo mučili, ali sreća da smo povukli neke veze pa nas je to spasilo.”

Neke će spasiti i Marko, ali tek kad završi školovanje.

Pogledajte prilog Harija Kočića:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram