Pitali smo Sud što je sudac radio u Duhačekovoj ćeliji

Vijesti 26. ruj 201913:17 > 16:10
N1

Općinski prekršajni sud u Zagrebu opovrgava tvrdnje novinara Gordana Duhačeka da mu je sudac Krešimir Ožanić uoći presude sugerirao da bi "najbolje bilo da prizna ili 30 dana Remetinca", ali i da "nije uobičajeno niti je praksa da suci prije početka rasprave odlaze u prostoriju za zadržavanje".

Prema navodima Duhačeka, podsjetimo, sudac Krešimir Ožanić prišao mu je dok je ovaj u ćeliji čekao početak suđenja.

“Nakon što sam razgovarao s odvjetnicom, ona je otišla i nakon toga dolazi sudac Krešimir Ožanić koji je rekao ‘što ćemo s vama Duhaček, najbolje bi bilo da priznate ili 30 dana Remetinca’, kazao je Duhaček 17. rujna, dan nakon što je na zagrebačkom aerodromu uhićen zbog dva tvita.

Je li prihvatljivo da sudac uoči suđenja dolazi u pritvorsku jedinicu, pitali smo Općinski prekršajni sud iz Zagreba.

Odgovorili su nam priopćenjem.

“Predsjednica Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu, dana 17. rujna 2019. godine, odmah po saznanju o događaju vezanom uz postupak protiv okrivljenika Gordana Duhačeka, zatražila je žurno očitovanje od suca Krešimira Ožanića, koji je vodio navedeni postupak.

VEZANE VIJESTI

Izvršen je i uvid u predmetni spis, a nakon toga obavljen je razgovor sa sucem koji je vodio postupak. Sudac Ožanić u potpunosti je porekao navode novinara Gordana Duhačeka iznesene u medijima, a potom je i u pisanom očitovanju od dana 18. rujna 2019. g. učinio isto.

Naime, sudac je osporio sve navode Gordana Duhačeka osim činjenice da je u jednom trenutku, a nakon zaprimanja spisa, otišao u prostoriju za zadržavanje te je naveo da su u prostoriji za zadržavanje (kada se obratio okrivljeniku) bila tri policijska službenika koji su okrivljenika prepratili na sud i odveli ga u istu prostoriju. 

Međutim, čvrsto je opovrgnuo da bi razgovor tekao na način kako je to Gordan Duhaček u svojim javnim istupima naveo.

“Sudac Ožanić istaknuo je da je došao u prostoriju za zadržavanje te se obratio Duhačeku isključivo iz razloga kako bi provjerio da li je okrivljenik angažirao odvjetnicu Vanju Jurić kao svoju braniteljicu (a koja je prethodno pristupila u njegovu referadu predstavljajući se kao braniteljica okrivljenika, a nije imala punomoć za zastupanje), kao i iz razloga što je htio provjeriti ima li okrivljenik prijavljeno prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj. 

Navedena činjenica bitna je radi utvrđivanja postojanja okolnosti koje upućuju na opasnost da će okrivljenik pobjeći, koja je u čl. 135. st. 1. t. 1. Prekršajnog zakona navedena kao jedan od razloga zbog kojeg se može odrediti zadržavanje.

S obzirom na činjenicu da je sudac opovrgnuo navode G. Duhačeka, predsjednica suda zatražila je, preko načelnika VII. Policijske postaje, PU zagrebačke, da se žurno pribave očitovanja policijskih službenika koji su navedene zgode bili u pratnji okrivljenika, a na okolnost onoga što se dešavalo u prostoriji za zadržavanje, vezano uz optužbe Gordana Duhačeka na postupanje suca Ožanića prema njemu.

Jedan od policijskih službenika u svom očitovanju potvrdio je u cijelosti navode suca Ožanića, budući da je čuo razgovor između suca i okrivljenika, dok je dvoje policijskih službenika navelo da su bili nazočni u trenutku dolaska suca u prostoriju, međutim da nisu čuli razgovor istog s okrivljenikom jer su se nalazili na udaljenosti od desetak metara od njih i međusobno razgovarali.

S obzirom na sve navedeno, proizlazi da ne postoji osnova za pokretanje stegovnog postupka protiv suca Krešimira Ožanića, budući je isti u cijelosti porekao navode Gordana Duhačeka, a njegov iskaz potvrdio je i jedan od policijskih službenika-očevidac navedenog događaja”, priopćeno je s Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu. 

#related-news_0

Budući da navedeno ne predstavlja odgovor na naše pitanje – je li prihvatljiv ulazak suca u pritvorsku jedinicu uoči suđenja – ponovili smo upit, nakon čega je uslijedio odgovor: 

“Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu nije uobičajeno niti je praksa da suci prije početka rasprave odlaze u prostoriju za zadržavanje (ili kako ste ju Vi nazvali pritvorsku jedinicu) – pa tako to nije praksa niti suca Ožanića, prema našim saznanjima. Međutim, sudac je iznimno predmetne zgode otišao u prostoriju za zadržavanje, no to je učinio iz razloga navedenih u ranije Vam proslijeđenom priopćenju za javnost, što nije protupropisno ili podložno nekoj vrsti sankcije”, odgovoreno je na ponovljeni upit s Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu.

Duhaček je, podsjetimo, prvo uhićen na zagrebačkom aerodromu, a potom prebačen u policijsku postaju na Trešnjevci te, na koncu, na Općinski prekršajni sud zbog dvije objave na Twitteru.

U jednoj je policijsku brutalnost u Zadru komentirao skraćenicom ACAB, dok je u drugoj svojedobno izlijevanje fekalija u Plitvička jezera i u more komentirao preradom pjesme Vila Velebita.

Sudac Ožanić je Duhačeka za ACAB osudio kaznom od 200 njemačkih maraka u kunskoj protuvrijednosti, dok presudu za drugi tvit, kod druge sutkinje, Duhaček još čeka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram