Prosvjed prosvjetara: Štrajkat ćemo sve dok se ne riješi zaostajanje naših plaća

Vijesti 23. lis 201906:43 > 11:02
N1

Pedesetak članova sindikata osnovnih i srednjih škola, koji štrajkaju već dva tjedna tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova, okupilo se u srijedu kod HNK u Zagrebu, odakle su "oboružani" zastavama i harmonikom krenuli na Markov trg. Ondje su najavili gdje će sutra biti održan štrajk.

Po dolasku na Markov trg okupljenima se obratio Branimir Mihalinec.

“Danas premijeru šaljemo nekoliko poruka”, rekao je Mihalinec na Markovu trgu.

“Jedna od najvažnijih – premijeru, prestanite obmanjivati narod. Povećanjem osnovice niste nadoknadili zaostajanje plaća u sustavu obrazovanja”.

“Bit ćemo u štrajku toliko dugo dok se ne riješi zaostajanja naših plaća”, rekao je sindikalist.

Najavio je i da će sutra u štrajku biti Osječko-baranjska županija, Bjelovarsko-bilogorska i Ličko-senjska županija.

Članovi Hrvatskog sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske nastupili su pjesmom na Markovu trgu uz pratnju harmonike kao sindikalni “band aid Škole za život”.

U srijedu bez nastave u četiri županije

Raspjevani prosvjed održava se paralelno s ulaskom štrajka prosvjetnih radnika u treći tjedan, danas u sklopu cirkularnog štrajka ne rade škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Sindikalni čelnici tvrde da iz prosvjetnih redova dobivaju snažnu potporu da ustraju u borbi za veće koeficijente zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i time riješe problem zaostajanja njihovih plaća.

N1

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto, tvrdeći da će se time ispraviti nepravda prema zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu, čiji koeficijenti zaostaju za onima u drugim javnim službama.

Branimir Mihalinec uoči prosvjeda, za N1 je kazao kakvi su planovi sindikata ukoliko ne postignu dogovor s Vladom.

“Ako Vlada ne popusti, mi imamo novi cirkularni plan za naredno razdoblje, koji će se proteći do kraja prvog polugodišta. To znači da i dalje ostaje cirkularni štrajk, u nekom drugom obliku, s nekim drugim razmjerima, ali u svakom slučaju niti jedan dan neće biti a da nije u prosvjedu ili u štrajku.”, kazao je Mihalinec.