Vrhovni sud potvrdio 15 god. zatvora za silovanje, prijetnju i pokušaj ubojstva

Vijesti 13. stu 201915:31 > 15:42
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe državnog odvjetnika i optuženog I. S. na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Sisku. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za tri kaznena djela; silovanje, teško ubojstvo u pokušaju i prijetnju. Optuženik je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina.

Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Posebno su kao otegotne okolnosti uzete u obzir činjenice optuženikove prijašnje osuđivanosti i počinjenje kaznenih djela s najtežim oblikom krivnje.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će jedinstvena kazna zatvora 15 godina ispuniti svrhu kažnjavanja. Ta kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzrokovao oštećenoj, priopćio je Vrhovni sud.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.