Tko će platiti štetu koje je prouzrokovalo jako jugo?

Vijesti 18. stu 201921:23 > 21:57
N1

Vrijeme se u Dalmaciji konačno smirilo, nakon što je prošlog tjedna olujno jugo u kombinaciji s plimom uzrokovalo prelijevanje mora na brojnim rivama, nestašicu vode i brojne druge neprilike. Dolaskom sunca, počelo je zbrajanje štete, a građani se pitaju hoće li im je i tko uopće nadoknaditi.

Čiste se okućnice, suše tepisi i odjeća, a vreće s pijeskom još su uvijek na vratima iako prošlog tjedna nisu pomogle.

“Pokvarila su se dva frižidera i štednjak, nije da se pokvarija i dalje radi, ali ne znam dokle”, kaže nam Tone izKaštel Sućurca

Milena se pak požalila da je zbog vode ostala bez hladnjaka i perilice za posuđe. “I ispod kužine se sve smočilo i kauč pun vode”, nabraja štetu.

Josipa je imala nesreću jer je taman svježe okrečila kada je naišla voda i osim zidova uništila i perilice za rublje i posuđe. 

VEZANE VIJESTI

Ulice su i danas pod vodom, ali život, kažu naši sugovornici, ide dalje. Na tešku narav mora su naviknuli. Dok oni čiste i zbrajaju štetu, iz Grada Kaštela poručuju kako su oni prvi grad u državi koji je donio Plan upravljanja obalnim pojasom.

Neke su rive već obnovili, ostale planiraju uskoro, a što se tiče konkretne štete od ovog nevremena kažu da im se nitko još nije javio.

Dok dio mještana smatra da se grad treba javiti njima, drugi dio od ghrada ne očekuje ništa. 

N1

Nevrijeme nije poštedjelo ni one koji ne žive na rivama. “Desetak je oštećenih vozila, nekoliko i više oštećenih. Imali smo dosta intervencija skidanja limova, oluci, tende i bilo je nešto ispumpavanja”, opisuje Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Split.

Jadran se konačno primirio pa su katamarani koji povezuju Split s otocima nakon tri dana ponovno počeli ploviti, ali Jadro se nije primirio zbog velike količine oborina pa je voda iz slavina još uvijek zamućena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram