Iz Sindikata učitelja rekli zašto nisu tražili koeficijente nenastavnom osoblju

Vijesti 03. pro 201908:05 > 08:18
N1

Sindikat hrvatskih učitelja oglasio se nakon burnih reakcija na ponudu Vlade koju su sindikati prihvatili i time prekinuli štrajk. Bura u javnosti se podigla jer sporazum kojim rastu koeficijenti prosvjetarima ne uključuje nenastavno osoblje, već će se njima plaća povećavati kroz dodatke.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja oglasili su se na Facebooku i kazali da nitko nije zakinut.

”Poštovani svi, nitko nije zakinut! Ostvarili smo povećanje koeficijenta složenosti poslova kroz tri koraka za 6,11 posto za sve učitelje, nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

VEZANE VIJESTI

 Ostvarili smo povećanje koeficijenta složenosti poslova za tajnike i računovođe za devet posto.

Ostvarili smo povećanje plaća za nenastavno osoblje kroz dodatke na plaće za 6,11 posto uz jednaku dinamiku povećanja kao i povećanje koeficijenata učitelja/nastavnika.

Kako koeficijenti nenastavnog osoblja nisu zaostajali za koeficijentima istih radnih mjesta unutar javnih službi nismo mogli ostvariti povećanje plaće kroz koeficijente, već kroz dodatke na plaće.

Zahvljajujući našem štrajku povećat će se osnovica za plaću u 2020. godini za sve zaposlene u javni službama za 6,12 posto u tri koraka po dva posto”, stoji u njihovoj objavi.

Objava je, očekivano, izazvala brojne reakcije članova sindikata, koji su im poručili da su ih izdali. 

“Od pocetka se reklo da se 6,11 % koeficijenta traži za SVE,a sad odjednom koeficijenti nenastavnog osoblja ne zaostaju za drugim u tom rangu i nisu se mogli povisiti.Fino ste nas iskoristili i izdali.Hoćete li poslije ovoga mirno spavati?”, stoji u jednom komentaru.

“Može vas biti sram. Ili smo svi jednaki u sustavu obrazovne vertikale ili služimo da se na našim plaćama i koeficijentima rade kompromisi.”, komentirao je jedan član.

”Koliko košta obraz, gospodo sindikati?”, Ako je točno to što pišete za spremačice, kuharice i domare onda je javnost to trebala znati prije a ne poslije. Ovako svi mi sutra idemo na nastavu crvena obraza”, samo su neki od komentara na priopćenje Sindikata. ”Novi koeficijent tajnika je 1,284 (sada 1,212). Koeficijent učitelja: 1,406. Kako ste nas to zastupali?”, pitala je sindikate jedna tajnica.

Podsjetimo, sindikati su u ponedjeljak prihvatili ponudu Vlade, prema kojoj će se koeficijent složenosti posla učiteljima i profesorima povećati za 6,11 posto, i to po modelu 3+1+2. Prvu će povišicu dobiti 1. prosinca za 3 posto, potom 1 posto od 1. lipnja 2020. godine te 2 posto od 1. siječnja 2021. godine.

Nenastavnom će se osoblju plaća povećati kroz dodatke, po istom modelu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.