Sindikati zadovoljni dodatkom kolektivnom ugovoru, najavljuju nove akcije

Vijesti 03. pro 201909:03 > 09:11
N1

Predstavnici sindikata javnih službi u Ministarstvu rada su bili na parafiranju sporazuma o dodatku Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe.

“Sindikati su na istom ovom mjestu kad smo počeli pregovore u 10 mjesecu rekli da je cilj dvoznamenkastog rasta plaća u jednoj godini, onda su se mnogi čudili i govorili da je pretjerano. Ovi sindikati sada postigli su dvoznamenkasti rast plaća, cilj je ostvaren. Moguće je i mi ćemo biti spremni potpisati takav ugovor”, rekao je Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

VEZANE VIJESTI

 “Važno je za politiku plaća da smo mogli uspjeti dobiti od Vlade izjavu o tome koliko plaće zaostaju u javnim službama u usporedbi s drugim segmentima društva u odnosu na godine prije krize”, rekao je Ribić.

Komentirao je i odluku o prihvaćanju ponude Vlade o povećanju koeficijenta složenosti poslova za učitelje i nastavnike, rekavši da je dinamika implementacije te odluke bila kompromis, ali da je cilj ispunjen.

“Raspodjelom rasta plaća kroz vrijeme mi smo dobili naš vršni cilj, ostvarili smo porast plaća koji smo htjeli, a Vlada je tom raspodjelom kroz vrijeme dobila manji izdatak u jednoj proračunskoj fiskalnoj godini”, rekao je Ribić.

  “Ostvaren je naš cilj, ono što smo tražili to smo i dobili, prema tome mi smo zadovoljni”, rekao je Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Ankica Prašnjak, predsjednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara, izrazila je zadovoljstvo dodatkom temeljnom kolektivnom ugovoru, prema kojem raste osnovica plaće zaposlenima u javnim službama, kao i iznosi božićnica i regresa.

“Sigurno da smo zadovoljni, da se ta agonija završi i da krenemo dalje raditi, jer ima posla još i u zdravstvu i u drugim djelatnostima”, rekla je Prašnjak, komentirajući daljnje poteze svoga sindikata.

“Naši koraci su bili najavljivani i govoreni kad smo potpisali granski kolektivni ugovor, sljedeći korak je borba za osnovicu, a nakon toga i borba za koeficijente. Dogovorili smo da početkom sljedeće godine kreću pregovori o povećanju koeficijenata u zdravstvu”, rekla je Prašnjak.

“Nama je puno teže štrajkati tako kako je prosvjeta štrajkala, mi moramo zbrinuti naše pacijente i ne možemo tako štrajkati”, rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.