"Mladi doktori odlaze van jer posao dobiju odmah, a ovdje ga čekaju mjesecima"

Vijesti 22. pro 201911:40 > 11:54
N1

Predstojnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb Igor Aurer u TNT-u je predstavio inovativnu metodu lječenja - CAR-T - koja ulijeva novu nadu malim onkološkim bolesnicima.

Igor Aurer objasnio je što je revolucionarno u ovoj inovativnoj metodi liječenja.

“Revolucionarna je zamisao da, umjesto se daju lijekovi koji očtećuju maligne stanice, da se iskoriste obrambene snage organizma za borbu protiv tumora na način da se limfociti, koji služe za obranu od virusnih infekcija i slično, da se prilagod eu laboratoriju na način da reagiraju na tumorske stanice – vlastite stanice ubiju tumor”, rekao je.

“Za sad je lijek registriran za usku skupinu bolesnika, a ima i dobnih ograničenja”, pojašnjava Aurer. Lijek je testiran na djeci i mladima do 25 godina, stoga je u skladu s time odobrena i terapija od strane HZZO-a.

“Klinička istraživanja su napravljena u toj dobnoj skupini. Ideja se čini primjenjiva na više vrsta tumora”, govori.

CAR-T nije klasična tableta, liječnici vjeruju da će moći izliječiti jednu trećinu oboljelih od leukemije

Pojasnio je i proces kojim nastaje lijek. “To nije lijek u smislu tablete, stanice bolesnika se procesom leukafereze, na aparatu kroz koji krv bolesnika prolazi nekoliko sati, izdvoje i potom zamrznu, transportiraju u tvornicu gdje se umnože kako bi postale reaktivne i reagirale na tumorske stanice.

U početnim studijama smrtnost je bila dosta velika. Računamo da će oko jedne trećine bolesnika biti izliječeno.”

Nuspojave terapije su, kaže, teške. “Jedna je nešto što zovemo sindrom otpuštanja citokina, izrazito jaka upalna reakcija. Druga skupina nuspojava su poremećaji stanja svijesti – oštećenja mozga”, istaknuo je Aurer.

PROČITAJTE JOŠ

Rebro je jedina ustanova u regiji koja može liječiti ovom metodom. Upitan može li Rebro postati centar za regiju, rekao je: “Očekujemo to. Najveći nam je problem nedostatak kapaciteta, nedostatak kreveta.”

Zadovoljan je suradnjom sa HZZO, kao i dostupnošću lijekova u Hrvatskoj.

“Ove godine je HZZO pokazao puno razumijevanja za uvođenje novih lijekova za hematološke i onkološke bolesnike, u ovom trenutku smo na razini razvijenih zemalja Europe i stojimo bolje od bogatijih zemalja jugoistočne Europe. Naše zdravstvo po pitanju dostupnosti lijekova stoji, rekao bih, jako dobro”, smatra.

Na upit štedi li se na onkološkim bolesnicima, osobito starijima, odgovara da ne. “Rekao bih da više ne. U zadnje dvije godine to se promijenilo.”

Aurer smatra da plaće nisu najveći problem u hrvatskom zdravstvu.

“Mislim da plaće nisu najveći problem, najveći problem je organizacija rada. Mladi doktori ponekad do šest mjeseci znaju čekati na posao, a vani ga mogu dobiti odmah”, naglasio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram