Član DIP-a: Odmah smo reagirali na prijavu GONG-a, sve ide uobičajeno

Vijesti 05. sij 202018:23 > 18:34
N1

Naša reporterka Tina Kosor-Giljević nalazi se u Državnom izbornom povjerenstvu gdje je razgovarala sa članom DIP-a Slavenom Hojskim.

Slaven Hojski se prvo osvrnuo na prijavu GONG-a koja se ticala SMS poruke koja sugerira kupovinu glasova.

“Da, dobili smo prijavu GONG-a. Odmah smo reagirali, javili smo Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti i za početak smo, s obzirom na izborni dan, broj blokirali”, kazao je Hojski našoj reporterki.

“Tako da se više ne može s njega ništa slati. I ono što je vrlo bitno – nismo još utvrdili pozivatelja broja, čiji je to broj. Kasnije ćemo vidjeti što poduzeti. Ako su prekršene određene odredbe Kaznenog zakona, onda tu ima posla za druga tijela, ne samo za DIP.”

“Nakon što utvrdimo sve, cijelu priču ćemo moći ćemo reći nešto preciznije.”

VEZANE VIJESTI

Što se tiče njegove ocjene izbornog dana, Hojski smatra kako sve ide uobičajeno.

“Izborni dan je protekao uobičajeno. Što se tiče kršnje izborne šutnje, stalno se pojavljuju isti problemi – od neželjenih SMS poruka, mejlova, statusa na društvenim mrežama.”

“Kako taj cijeli svijet društvenih mreža raste, tako treba i zauzeti konkretan stav što dalje s izbornom šutnjom. Postoji ideja da se ona ograniči samo na izborni dan, na biračko mjesto, u krugu od 50, 100 metara, da ne bi bilo letaka, dijeljenja i slično. U nekim zakonima ima sankcija, u nekima nema. Konkretno, u izborima za predsjednika sankcija nema. Vrlo je teško nadzirati u vrijeme društvenih mreža, interneta, u 2020. godini”, rekao je Hojski.

Što se tiče rezultata, pojasnio je kako će to izgledati.

“U 20:00 stižu prvi rezultati, osvježavat ćemo ih svakih 5 minuta. Sigurno ćemo sada raditi u istom tempu kao i u prvom krugu.

Uvijek prvo u sustav ulaze manja biračka mjesta, onda nakon 20.30 počinju stizati i ona velika.”

“Veća biračka mjesta idu između 20:30 i 22:00 sata, kada bi trebalo biti obrađeno pa skoro 97, 97 posto biračkih mjesta i kada bi trebalo biti više-manje sve jasno. Osima naravno ako se ne radi o oko tisuću, dvije glasova onda se čekaju i zadnja biračka mjesta”, rekao je zaključno Hojski.

Tijek najneizvjesnijih predsjedničkih izbora iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram