Milorad Batinić: Bernardića ne vidim ni kao predsjednika SDP-a, ni kao premijera

Vijesti 15. sij 202012:52 > 12:54
N1

Raspravu o povjerenju ministrici znanosti, obrazovanja i sporta Blaženki Divjak, aktualne događaje poput šokantnog trostrukog ubojstva u Splitu, slučaja požara u staračkom domu u Andraševcu, te ostalih političkih zbivanja poput predstojećih parlamentarnih izbora u studiju N1 komentirao je HNS-ov saborski zastupnik Milorad Batinić.

Na pitanje o tome hoće li svi HDZ-ovci stati uz ministricu Divjak, Batinić kaže: 

“Nadam se i vjerujem kolege iz HDZ-a neće upasti u SDP-ovu klopku jeftinog i smješnog politikanstva. Očekujem da će podržati Vladu i odluku Vlade. Ono što očekujemo jest da će biti više glasova za ministricu nego za njezin opoziv. Želimo obrazovanje i budućnost svoje djece i unučadi prepustiti profesorici, znastvenici i ministrici Divjak”, rekao je Batinić i dodao kako ga nikako ne bi trebalo prepustiti jeftinom politikanstvu kakvo provode SDP i ostali, poput Pernara i Grmoje.

VEZANE VIJESTI

“Ako se iskaže nepovjerenje ministrici Divjak, nas više nema u ovoj Vladi”

Od SDP-a bi, napominje, u današnjoj saborskoj raspravi rado čuo zašto žele zaustaviti reformu obrazovanja s obzirom na to da pitanje opoziva ministrice Divjak prvenstveno promatra kao pitanje želimo li nastaviti s navedenom reformom ili ne. Iako je uvjeren da pozicija Blaženke Divjak nije poljuljana, u slučaju da joj saborski zastupnici ipak iskažu nepovjerenje, Batinić smatra da tada HNS u Vladi više nema što tražiti.

“Ako se iskaže nepovjerenje ministrici automatizmom se samom HNS-u iskazuje nepovjerenje od strane vladajuće većine, dakle nas više nema u ovoj Vladi”.

Na pitanje je li se HNS propustio jasnije distancirati od Milana Bandića, te može li im on postati teret, Batinić je rekao kako je HNS u ovu koaliciju ušao zbog reformi, te prvenstveno istaknuo sve pozitivne pomake koji su se dogodili otkako su postali dio vladajuće većine poput reforme obrazovanja, POS-ovih stanova kao demografske mjere rješavanja stambenih pitanja za mlade, te poreznu reformu kojom je rasterećeno gospodarstvo.

“Nas zanimaju sadržaji i reforme, nemamo namjere komentirati odnose među političarima jer to građane ne zanima, njih zanima kako da im konkretno bude bolje. Da krenemo od GUP-a, ministar Štromar je napravio ono što je u njegovoj nadležnosti, tu nemam komentara. Što se Milana Bandića tiče, ja bih mu savjetovao da rješava probleme Zagrepčana, od smeća do GUP-a, a da manje vodi brigu o obrazovnoj reformi”.

“Na izborima očekujemo pet do sedam mandata”

Rezultati redovnog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama, CRO Demoskop, koji su pokazali da HNS uživa potporu 1,7 posto birača, Batinića ne zabrinjavaju.

“Jedine ankete koje su nama relevantne su izborni rezultati. Intenzivno se pripremamo za parlamentarne izbore pa očekujemo da će rezultat biti zadovoljavajuć. Na parlamentarne izbore idemo samostalno, inače nisam pobornik koalicija, mislim da najbolje rezultate možemo polučiti samostalno, rekao je Batinić i dodao kako je uvjeren da će nakon idućih izbora imati dovoljno zastupnika da participiraju u sastavljanju parlamentarne većine.

“Naš cilj na parlamentarnim izborima je pet do sedam mandata”.

Reakcije na ispriku Kreše Beljaka: “Ne mogu podržati nekoga u visokoj politici tko daje takve izjave”

Sporan tvit HSS-ovog Kreše Beljaka ocijenio je neprimjerenim, te je, kako kaže, na njegovoj stranci da odluči treba li snositi posljedice. Dodao je i da ne može podržati podržati nekoga u visokoj politici tko daje takve izjave jer je to neprimjereno.

#related-news_0

“Očito je da kao država trebamo učiti na greškama”

Nakon šokantnog trostrukog ubojstva u Splitu, te požara u obiteljskom domu za starije i nemoćne u Andraševcu, u kojem je poginulo šest osoba, Batinić je komentirao kako treba vratiti povjerenje građana u sustav:

“Prije svega, mi ne zastupamo ono što se desilo, da građani sami uzimaju pravdu u svoje ruke. Trebamo dati više povjerenja institucijama da rade svoj posao. Institucije trebaju kvalitetnije raditi svoj posao, očito je da kao država trebamo učiti na takvim greškama”.

Smatra da bi se slučajevi poput požara u domu za stare i nezbrinute mogli spriječiti provođenjem decentralizacije na nižim razinama no što je to sada, te da bi tada i taj dio nadzora bio kvalitetniji.

#related-news_0

“Bernardićev govor u izbornoj noći podsjetio me na priču ‘Kako je Grinch ukrao Božić'”

Predsjednika SDP-a Davora Bernardića Batinić ne vidi kao potencijalnog premijera.

“Ne, posebno ne nakon što je u izbornoj noći govorio prije novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića. To me podsjeća na onu priču ‘Kako je Grinch ukrao Božić’. Mislim da je njegov govor bio neprimjeren trenutku, a općenito, slušajući ga u Saboru, ne vidim ga ni kao predsjednika SDP-a, ni kao predsjednika Vlade”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.