Nastavljeno suđenje za aferu Agram: Ni Bandić ni Pripuz se ne osjećaju krivima

Vijesti 22. sij 202007:09 > 10:41
Marko Lukunic/PIXSELL (ilustracija)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pojavio se u srijedu na zagrebačkom županijskom sudu gdje se izjasnio da nije kriv za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada.

Suđenje je formalno krenulo ispočetka nakon što je Uskok optužnici u slučaju Agram pripojio optužbe za zbrinjavanje otpada.

Uz Bandića na optuženičkoj klupi našao se i vlasnik CIOS-a Petar Pripuz i još 15 optuženika, dok je postupak u odnosu na Slobodana Ljubičića razdvojen zbog zdravstvenih razloga.

Svi okrivljenici izjasnili su se da nisu krivi za optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja dodjelio CIOS-u posao zbrinjavanja otpada.

Jutros, prilikom dolaska na Sud Bandića su pred zgradom Suda dočekali prosvjednici.Okupljeni prosvjednici vikali su Bandiću prilikom ulaska u zgradu Suda: “Kriv je, kriv je”.

“Nije ovo nikakvo suđenje, to je samo performas političke elite. Došli smo da se počnemo boriti protiv divljaštva koje je zarobilo Hrvatsku. Milan Bandić izvrsno vodi Grad, za sebe i svoju klijentelu i kumove”, kazao je za N1 jedan prosvjednik.

VEZANA VIJEST

Redatelj Dario Juričan, javlja naš reporter Ivan Skorin, došao je na ročište koje će pratiti iz publike. U publici je i nekoliko studenata prava te aktivisti.

Juričan je, podsjetimo, Bandiću jučer uputio pismo u kojemu kaže: Da je krimos biti lako, bio bi to sva’ko.

N1

 Jedna od čelnica inicijative “Zagreb te zove”, Gordana Pasanec iz udruge Siget, također je ušla u sudnicu kako bi iz publike pratila roičište, a pripremila je Bandiću i paket.

”Tu je četkica za zube, malo toalet papira, sapun i simpatični ručnik da ga opremimo put juga”, poručila je Pasanec.

N1

Podsjetimo, optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu.

Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Krajem listopada sud je potvrdio dio optužnice protiv Bandića i Petra Pripuza koja se odnosi na zbrinjavanje otpada.