Vidović: "U HDZ-u vlada za njih opasan rat, radi se o duboko ideološkom sukobu"

Vijesti 14. velj 202013:06 > 13:30
N1

Franko Vidović, saborski zastupnik i član Predsjedništva SDP-a je u N1 Studiju uživo komentirao aktualna politička zbivanja.

Vidović je jučer najavio da u SDP-u razmišljaju o pokretanju postupka opoziva potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva, HNS-ovog Predraga Štromara zbog brojnih recentnih afera u Agenciji za promet nekretninama (APN).

“Nismo još nigdje došli što se pokretanja opoziva tiče. No, krenimo od toga da si je bivši direktor APN-a priskrbio stan, pa načelnica općine sebi, pa u Biogradu gdje 30-ak mladih obitelji su potpisali sve ugovore, a taj projekt se ne miče s mjesta. Ima i predovoljno materijala, čeka se odluka Kluba SDP-a. Svjesni smo konotacija koje pokretanje opoziva može izazvati. To je strateška odluka, sastanak će biti idući tjedan. Imamo dovoljno vremena za pokretanje opoziva, a i dovoljno razloga, stvar je političkog tajminga. Naš je cilj da demisitificiramo nerad koji se događa u Ministarstvu graditeljstva”.

VEZANE VIJESTI

Većina u Saboru, smatra Vidović, vjerojatno nije upitna.

“Ova većina praktički nema ništa zajedničkog osim interesa da se sjedi u Saboru. Kada je taj interes u pitanju, ništa ne isključujem, moguće je da imaju većinu. Mislim da smo kroz prošlo vrijeme pokrenuli sedam opoziva ministara, dobar dio je i otišao, već smo pokazali imaju li većinu i kako je sastavljena. Građanima je sve jasno, najbolje rješenje bi bilo da cijela ta većina ode i da se testiramo na izborima”.

N1

Aktualno je pitanje treba li uskoro bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je tijekom kampanje na račun Dragana Lozančića izrekla neke teške optužbe, svoja eventualna saznanja podijeliti s DROH-om?

“Ako netko u javnosti govori takve stvari, bilo bi u redu da ih objasni. Trebala je prijaviti DORH-u i vidjeti što je istina, a što ne. Nije to samo pitanje da ostavljate mrlju na čovjeku, već pitanje funkcioniranja sigurnosno – obavještanog sustava i mislim da je tu postupila vrlo neodgovorno. S druge strane u pitanju su svi zaposlenici SOA-e, ja vjerujem tim ljudima, oni rade jedan od najodgovornijih poslova u zaštiti države. Dakle, to možete reći na ulici kao običan građanin, kao predsjednik države ili premijer ne možete optuživati ljude. Ako ona ima dokaze, neka prošeta do DORH-a i tamo kaže. DORH se od odlaska Cvitana ne želi zamjeriti nikome, Davor Bernardić je neki dan izvješće o radu DORH-a nazvao “izvješćem o neradu”, mislim da je time sve rečeno. Tu se radi o prešućivanju stvari, skretanju pažnje i tome slično”, kaže Vidović i dodaje da Lozančića smatra vrhunskim profesionalcem kojem je na prvom mjestu interes države što je jasno iskazivao.

#related-news_0

Vidović se prisjetio i afere s nabavom borbenih zrakoplova od kojih, kako izgleda, do kraja godine ništa.

“Nažalost, prvo se kasnilo s donošenjem odluke o nabavi. Onda se krenulo, upozoravali smo da to nije dobro, transparentno i da nije jasno što Hrvatska želi, pomiješali smo kruške i jabuke, polovne i nove avione, bilo je tu niz grešaka. Dio je oprostiv jer prvi put to radimo, nemamo iskusta, pa, iako želim vjerovati da smo uzeli najbolje ljude, a rezultiralo je krahom i zato što je sam ministar na neki način favorizirao izraelsku ponudu cijelo vrijeme.

Onda je formirano i međuresorno povjerenstvo, ne ulazeći u stručnost, kao PR, da se kupi vrijeme, da ispadne da se nešto radi. Ministar je i sam priznao da do kraja godine nema šanse da se donese odluka. Mislim da se nijedna Vlada ne bi usudila u posljednjoj godini mandata donositi odluke o strateškom pitanju. To su stvari koje se rade u prve dvije godine, odlučno”, rekao je Vidović i dodao kako, po njegovom mišljenju, do parlamentarnih izbora neće biti važnih odluka.

“Sada je HDZ u svojim bitkama. S druge strane, kada to završi, treba vrijeme da se ustroji stranka, a istovremeno kreće kampanja pa ne vjerujem da bi ijedna vlada, a ova posebno, bila sposobna donijeti opdluke koje će utjecati na život građana, ako nisu bili sposobni 3 i pol godine, kako bi sada u šest mjeseci.

Vjerujem da će SDP ovo vrijeme dobro iskoristiti, prezentirati naše programe prema javnosti, imamo sustav od 10 koordinatora u izbornim jedinicama, imamo ozbiljne dokumente i nadam se da ćemo nakon izbora preuzeti odgovornost za upravljanje državom”.

#related-news_0

S obzirom na ranije spomenutu konfuziju u HDZ-u, te oštre riječi protukandidata na unutarstranačkim izborima, kojima javnost svakodnevno svjedoči, Vidović je kratko komentirao svoje viđenje stanja u toj stranci.

“U HDZ-u trenutno vlada konfuzija, za HDZ opasan rat jer to nije sukob tipa “pomaknite se da bi ja sjeo”, već se radi o duboko ideološkom sukobu. Premijer je neki dan prozvao oponente da se očituju jesu li spremni surađivati s manjinama, to su duboke i ozbiljne stvari. Te pojedinačne slučajeve ne bi komentirao. Mogu reći da pripadam SDP-u odavno i nisam baš često mijenjao strane. To su njegovi razlozi.

Ne mogu ulaziti što postoji unutar HDZ-a, ne odgovaraju mi po svjetonazoru, sada pokazuju sve boljke stranke koja je vođena čvrstorukaški. S jedne strane imate Andreja Plenkovića koji kaže da se sada bune oni koji se do sada nisu. S jedne strane iznosi činjenicu da se nisu bunili, s druge strane da se bunili s razlogom. Vjerojatno zato što nitko vođi ne smije oponirati. Nama u SDP-u je savršeno svejedno tko će biti predsjednik, odgovara nam da pobijedimo na izborima i da Davor Bernardić bude premijer”, kaže Vidović.

N1

Osvrnuo se i na pitanje povlačenja naših vojnika iz Afganistana, pri čemu smatra da je došlo vrijeme da preispitamo svoju ulogu, te da je osobno miščjenja da je ta mislija došla svome kraju, a kratko je komentirao i mandat uskoro bivše predsjednice.

“Po meni nije bila dobra predsjednica, nije dobro reprezentirala RH, sjetimo se restorana i događaja u njemu. Ona će sigurno naći neku nišu u kojoj će raditi u interesu Hrvatske u svom budućem uredu. Milanović već sada pokazuje da nije usko ograničen, nastoji raširiti svoju priču, vidim da po prvim potezima nastoji biti predsjednik svih građana”, zaključuje Vidović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.