Nalazi radnika iz Rijeke negativni, zabilježeni novi sumnjivi slučajevi

Vijesti 25. velj 202007:17 > 22:56
DENIS LOVROVIC / AFP

Potvrđen je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku koji radi u Ericssonu Nikola Tesla, a nalazi se u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Potvrdio je to na press konferenciji, nakon sastanka kriznog stožera, premijer Andrej Plenković.

22:53

Jedan nogometaš zagrebačkog Dinama preventivno se nalazi u kućnoj karanteni nakon što je njegova supruga tijekom vikenda boravila u Milanu.

Liječnička služba “Modrih” preventivno je djelovala i uputila je igrača i njegovu suprugu u bolnicu Fran Mihaljević.

“S obzirom na to da osobe ne pokazuju simptome zaraze koronavirusom, trenutno nisu provedena nikakva testiranja već su osobe upućene u kućnu karantenu čije trajanje ovisi o nadzoru i procjeni epidemiologa,” poručili su iz Maksimira.

Više pročitajte OVDJE

21:43

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” trenutno je hospitalizirano troje ljudi koji su u fazi testiranja na koronavirus, a nešto uzoraka za testiranje na prisustvo tog virusa pristiže iz ostalih dijelova Hrvatske, izjavila je u utorak navečer ravnateljica Klinike Alemka Markotić.

Molimo za za razumijevanje jer ne možemo davati kontunuirano informacije, no ako bude novih pozitivnih nalaza javnost će biti informirana, rekla je Markotić Hini.

Inače, u pulskoj, koprivničkoj i zabočkoj bolnici tijekom poslijepodneva i večeri primljeno je više pacijenata zbog sumnje na koronavirus. Nalazi devetorice radnika koji su nakon povratka iz Italije hospitalizirani u riječkoj bolnici, negativni su.

Jutarnji list u sutrašnjem broju navodi kako je Klinika za psihološku medicinu KBC-a Zagreb ispražnjena i bit će, ukoliko se pojavi potreba, dodatna karantena za oboljele od koronavirusa u Zagrebu.

21:40

U Opću bolnicu “Dr. Tomislav Bardek” u Koprivnici u utorak je zbog sumnje da je zaražena koronavirusom primljena 50-godišnja žena, piše Hina.

Kako je potvrdio ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić, pacijentica je hospitalizirana i stavljena u izolaciju. Tijekom sutrašnjega dana iz Zagreba bi trebali stići nalazi koji će pokazati radi li se o koronavirusu.

Kako se neslužbeno doznaje, pacijentica je zbog posla povremeno boravila u Italiji iz koje se vratila prije nekoliko dana.

21:28

O liječenju oboljelih, sprečavanju širenja virusa i pripremljenosti hrvatskih javnih službi na moguću epidemiju u Pressingu je govorila prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Više čitajte OVDJE.

20:58

Austrijske vlasti su u utorak stavile u karantenu hotel u austrijskom turističkom središtu Innsbrucku, glavnom gradu pokrajine Tirola, u središtu Alpa, gdje je radila talijanska recepcionerka zaražena koronavirusom, objavili su mediji.

Više čitajte OVDJE.

20:41

Sumnja se da su dvije osobe iz Krapinsko-zagorske županije koje su nedavno bile u Italiji zaražene koronavirusom, potvrdio je u utorak navečer za Hinu krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Riječ je o ocu i kćeri iz Krapinskih Toplica i za njih je spreman prihvat u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Župan Kolar je dodao da će biti smješteni u posebnom dijelu bolnice i da će njihove briseve poslati na analizu u Infektivnu kliniku “Fran Mihaljević” u Zagreb.

Inače, u Općoj bolnici Zabok pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom, a zdravstvene su ustanove osigurale potrebnu opremu i razradile protokole postupanja u slučaje sumnje na koronavirus.

20:26

KBC Zagreb otkazao je sve operacije i obavljat će samo hitne slučajeve. Potvrdio je to pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u KBC Zagreb Milivoj Novak za RTL. U drugim bolnicama sve je normalno i radi se po planu.

Više čitajte OVDJE.

20:06

Tri osobe koje se nalaze u Klinici Fran Mihaljević su negativni na koronavirus, dok se rezultati testova za dvoje još čeka, rekla je u programu N1 Televizije Alemka Markotić, ravnateljica klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

19:55

Nalazi za svih devet radnika iz Rijeke su negativni, oni idu kući u Karlovac, kazao je Davor Štimac u programu HRT-a.

U Rijeci su zabilježena dva nova slučaja. Dotični su bili u Italiji, zaprimljeni su u KBC Rijeka gdje će prenoćiti, a njihovi nalazi se očekuju sutra, također ja rekao.

19:35

Zemlje diljem svijeta moraju se pripremiti za izbijanje epidemije novog koronavirusa i biti spremne brzo reagirati kada on do njih stigne, izjavio je u utorak stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). “Razmišljajte kao da će se virus pojaviti sutra”, rekao je dr. Bruce Aylward, šef zajedničke misije WHO-a i Kine.

“Budite organizirani, iskoristite vrijeme koje imate na raspolaganju jer će to sačuvati brojne živote”, istaknuo je. Aylward je rekao da je kineska “nevjerojatna mobilizacija” u suzbijanju virusa pokazala kako agresivna javnozdravstvena politika može suzbiti širenje bolesti. “Kina zna kako sačuvati živote ljudi”, naglasio je stručnjak WHO-a.

19:11

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak u Rimu nakon sastanka s kolegama iz regije da ne dolazi u obzir zatvaranje granica zbog koronavirusa te da je dogovoreno standardiziranje uputa za putovanja iz zemalja pogođenih epidemijom.

Više čitajte OVDJE.

18:38

Četrdesetak djelatnika firme koji su bili u bližem kontaktu s oboljelim mladićem, prema uputama epidemiološke službe poslano je kućama na 14-dnevnu samoizolaciju, javlja naša reporterka Katarina Brečić.

Sutra nitko iz Ericssona ne dolazi na posao i radit će od doma, a za dalje će procijeniti.

Iz Službe za odnose s javnošću Ericssona su rekli da su epidemiolozi došli u tvrtku iza 15 sati. Ne smatraju da su epidemiolozi kasnili, no dio djelatnika, koji je i ranije čuo da im je kolega zaražen, otišao je kući.

18:21

Načelnica Kriznog stožera Maja Grba-Bujević bila je gošća večerašnjeg Dnevnika. Nalazi radnika iz Rijeke još uvijek nisu gotovi, rekla je u razgovoru s našim reporterom Elvirom Mešanovićem.

Trenutno se testira 16 uzoraka. Zasad još nema drugih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, kazala je.

“Na testiranju imamo još sedam uzoraka, uz ovih ranije navedenih devet. Pacijent kod kojeg je potvrđen koronavirus je mladić u dobrom zdravstvenom stanju s blagim simptomima prehlade, u 80 posto slučajeva koronavirus prolazi s blagim simptomima”, rekla je Grba Bujević i napomenula kako je u njegovom slučaju odmah krenula intenzivna epidemiološka potraga za svima s kojima je bio u kontaktu.

Više čitajte OVDJE.

18:02

U Sloveniji su do 16 sati u utorak testirane 44 osobe na novi koronavirus i svi su rezultati negativni, objavilo je na Twitteru slovensko ministarstvo zdravstva, a liječnička komora poziva na uspostavu mreže specijaliziranih ambulanti za testiranje i liječenje.

17:35

Nakon završetka sjednice Kriznog stožera za civilnu zaštitu grada Zagreba sudionici su dali izjavu za medije.

Kazano je kako su razmotrili sve aktivnosti koje mogu napraviti. Za sutra sazvan sastanak svih županijskih stožera civilne zaštite na kojima će biti dane sve informacije. Kako nije proglašena epidemija rađene su simulacije što se može napraviti kako bi bili logistička potpora kriznom stožeru za koronavirus.

“Mi ne možemo nastupati samostalno, nego po uputama kriznog stožera”, rečeno je.

“Napravit ćemo sve da životu gradu Zagrebu normalno funkcionira”, kazao je Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Više čitajte OVDJE.

17:11

U večerašnjem Pressingu s Ilijom Jandrićem razgovaramo o koronavirusu.

O liječenju oboljelih, sprečavanju širenja virusa i pripremljenosti hrvatskih javnih službi na moguću epidemiju u Pressingu govore dr. Alemka Markotić, ravnateljica klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za hitne situacije Grada Zagreba. Gledajte Pressing s Ilijom Jandrićem večeras u 20 sati uživo na N1.

Pitanja i komentare šaljite na e-poštu: [email protected].

17:09

Epidemija koronavirusa prouzročila je poremećaje u kineskom gospodarstvu čiji će se sporiji rast osjetiti i na globalnoj razini, upozorila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pozivajući vlade na suradnju i pomoć zemljama sa slabim sustavima zdravstvene skrbi.

Više čitajte OVDJE.

17:04

Sveučilište Johns Hopkins napravilo je web stranicu putem koje se može pratiti širenje koronavirusa u svijetu. Karta donosi informacije o broju zaraženih, izliječenih i umrlih od virusa. Na interaktivnoj karti od danas se nalazi i Republika Hrvatska.

Više čitajte OVDJE.

16:57

Osim u Hrvatskoj, danas su prvi slučajevi koronavirusa potvrđeni i u drugim europskim zemljama. Švicarsko ministarstvo zdravstva u utorak je potvrdilo prvi slučaj koronavirusa u zemlji.

Informacije o pacijentu, kao i o načinu na koji je zaražen nisu poznate, no švicarski mediji javljaju da se radi o osobi koja se nalazi na području Ticina, blizu granice s Italijom, piše Guardian. Španjolske zdravstvene službe u utorak su potvrdile prvi slučaj koronavirusa u Kataloniji, što je prvi slučaj zabilježen na kopnu.

Više čitajte OVDJE.

16:35

Žena iz Pule u dobi od 30 godina koja je prije desetak dana bila u Milanu javila se u utorak u pulsku Opću bolnicu s hunjavicom i temperaturom, a nakon pregleda i uzimanja brisa poslana je u kućnu izolaciju, gdje će biti dok ne bude poznat rezultat nalaza, potvrdila je za Hinu ravnateljica te bolnice Irena Hrstić.

Više čitajte OVDJE.

16:32

Od sutra će se svaki dan, u 9 i 16 sati, u prostorijama Ravnateljstva civilne zaštite održavati konferencija za medije o koronavirusu u Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti, javlja naša reporterka Katarina Brečić.

16:28

Naša reporterka Vanja Krajic razgovarala je s vlasnicom jedne zagrebačke ljekarne Garbijelom Matić. Matić je kazala kako je panika vezana uz koronavirus velika, ali kako mjesta panici nema.

“Opća je panika i potraga za maskama i antisepticima. Maski kod naših dobavljača nema, pa ih nema ni kod nas, a i antiseptika je malo na lageru. Panika je uzela dosta maha”, istaknula je Matić.

Više čitajte OVDJE.

16:24

Hrvatski sabor, unatoč prvom oboljelom od korona virusa u Zagrebu, ‘u ovom trenutku ne planira odgodu rada’, odgovoreno je Hini u utorak poslijepodne iz Sabora. Više čitajte OVDJE.

16:10

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u kojoj je smješten oboljeli od koronavirusa, obratila se javnosti. Kazala je kako još nema drugih potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj, još uvijek se testiraju nalazi radnika iz Rijeke. Rezultati će biti predvečer.

Kazala je kako ne može komentirati podatke o zaraženom, što se tiče njegovog kretanja, podatke su uzeli epidemiolozi i postupaju prema protokolu, trenutno identificiraju s kim je zaraženi kontaktirao. Kazala je kako nema novih informacija te kako je većina infekcija popraćena blagim simptomima, kako se većina ljudi brzo oporavljaju, a rizični su oni starije životne dobi.

“Epidemiolozi ispituju sve moguće kontakte i mjesta gdje je bio zaraženi”, istaknula je i kazala kako je protokol uobičajen, kao i kod drugih zaraza i bolesti. Kazala je i kako se trenutno pet osoba nalazi u sobama za izolaciju te kako se čekaju rezultati njihovih nalaza.

Za one koji nisu imali kontakte s oboljelima ili nisu bili u rizičnim područjima nema mjesta panici, dodala je te kazala kako očekuju da većina ima blagu bolest koju će preboljeti.

Više čitajte OVDJE.

16:08

Uskoro će biti održana konferencija za medije u Klinici Fran Mihaljević gdje će biti objavljeni detalji o zaraženom koji je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. UŽIVO pratite OVDJE.

15:43

Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) trenutno nema službenih podataka o dostupnosti kirurških maski u hrvatskim ljekarnama, no već nekoliko dana bilježi veliki broj upita za maske iz ljekarni, ali i od pacijenata, doznaje se u utorak u HLJK-u.

“Uvijek se u ovakvim situacijama pojavljuju ljudi koji žele zaraditi na neetičan način. Dobili smo informaciju od ljekarnika da su ih kontaktirali neki dobavljači koji nude maske po nevjerojatno visokim cijenama. Dok su se do nedavno maske mogle nabaviti po cijeni od 0,4 do 1,5 kuna, ovisno o kvaliteti, prema trenutnim nabavnim cijenama moglo bi biti i 10 kuna za običnu kiruršku masku”, izjavila je Hini predsjednica HLJK-a Ana Soldo.

Više čitajte OVDJE.

15:40

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je preporuke za putovanje u Italiju. Ministarstvo preporučuje povećan oprez i detaljnije informiranje prije puta u Italiju. Više čitajte OVDJE.

15:34

Prvi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom je radnik Ericssona Nikola Tesla, potvrđeno je u priopćenju za medije koji je poslala ta firma.

“Ericsson Nikola Tesla potvrđuje da je osoba koja je zaražena koronavirusom i koja se nalazi u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu zaposlenik kompanije.

On je u srijedu 19.2.2020. bio na godišnjem odmoru u Milanu na nogometnoj utakmici. Zaposlenik je u petak bio na radnom mjestu u Zagrebu. Prema nama dostupnim informacijama od strane obitelji, u nedjelju 23.2.2020. zaprimljen je u bolnicu sa simptomima bolesti, a naknadno je utvrđena prisutnost koronavirusa.

U kompaniji je pokrenut postupak djelovanja predviđen za ovakve krizne situacije te smo u direktnom kontaktu sa stručnim tijelima i službama”, navedeno je u priopćenju Ericssona Nikola Tesla.

14:56

Zamjenik ministra zdravstva Irana, Iraj Harirchi, potvrdio je u videu objavljenom na Twitteru da je pozitivan na koronavirus. Poručio je da se nalazi u izolaciji, obećao je da će njegovi kolege uskoro zaustaviti širenje virusa i da će se on oporaviti i vratiti poslu i borbi protiv koronavirusa.

Koronavirus je u Iranu ubio 15 osoba, a od prve dijagnoze prošlog tjedna potvrđeno je 95 skučajeva u toj zemlji.

14:54

A cijene maski rastu i u Italiji, pa su tako talijanske vlasti izvijestile su u utorak da su otvorile istragu o naglom skoku cijena zaštitnih maski i dezinfekcijskih gelova nakon pojave koronavirusa na sjeveru zemlje.

Više čitajte OVDJE.

14:47

Kako u ljekarnama polako vlada nestašica zaštitnih maski za lice, pojedinci su se dosjetili kako dodatno zaraditi. Naime, na oglasniku se posljednjih dana pojavilo nekoliko oglasa u kojima se prodaju zaštitne maske, a cijene variraju – od kune pa do 100 kuna po komadu.

Više čitajte OVDJE.

14:03

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u kojoj je smješten oboljeli od koronavirusa, obratit će se javnosti u 16 sati, neslužbeno doznaje naša reporterka Katarina Brečić.

14:02

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj.

“Nažalost, danas je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, nadam se da će sve službe koje se bave sprječavanjem zaraze adekvatno reagirati. Nema razloga za paniku ni histeriju. Vjerujem da se neće pretvoriti u veću epidemiju i očekujem da ćemo kao država biti spremni odgovoriti na sve izazove”, istaknuo je Bernardić te pozvao građane da se drže uputa koje će dobivati kako bi se smanjio rizik od zaraze.

13:30

Prva dva slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u Austriji, objavio je zemaljski poglavar Tirola dodajući da je jedna od te dvije osobe “imala veze sa susjednom Italijom”.

Više čitajteOVDJE.

13:24

Sastaje se i krizni stožer zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Press konferencija bit će održana tijekom poslijepodneva.

13:17

U karantenu će i najbliži kontakti prvooboljelog od koronavirusa u Hrvatskoj. 

Više čitajte OVDJE

12:43

Koronavirus pojavio se, nažalost, i u Hrvatskoj, rekao je premijer Andrej Plenković na press konferenciji. Riječ je o mlađem čovjeku, kazao je premijer, nalazi se u Bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu.

“Kako se širio koronavirus, Hrvatska je digla razinu pripravnosti, kadrovski smo popunili cijeli stožer, riječ je o iskusnim ljudima, i očekujem od njih maksimalan angažman. Poruka hrvatskoj javnosti je da su sve službe su maksimalno angažirane”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Više čitajte OVDJE

12:09

Europski parlament savjetovao je osoblju da “ostanu kod kuće u samoizolaciji” ako su putovali u sjevernotalijanske regije pogođene koronavirusom u zadnjih 14 dana, navodi se u prema emailu poslanome u ponedjeljak navečer.

Savjetuje se da osoblje ne bi trebalo dolaziti u Europski parlament te da bi trebali raditi od kuće nakon puta u talijanske regije Lombardiju, Pijemont, Emiliju-Romagnu i Veneto, kao i Kinu, Singapur i Južnu Koreju.

Više čitajte OVDJE.

12:03

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je u Zadru rekao da će u kruzerske luke biti upućene posebne upute vezano uz situaciju s koronavirusom, a da su vozači kamiona koji prometuju prema Italiji preporuke već dobili.

“Stožer (civilne zaštite) je oformljen na razini Vlade i vozači kamiona koji prometuju prema Italiji već su dobili preporuke. Kod nas još uvijek nema opasnosti od ugroze, jer su sva testiranja bila negativna. Situacija na terenu će se možda i mijenjati, za sada je sve pod kontrolom. Što se tiče kruzerskih luka, još nema posebnih uputa, ali će im biti upućene. Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će provoditi”, izjavio je Butković u Zadru.

Više čitajte OVDJE.

11:55

Javnosti će se u 12.30 sati obratiti ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.

U KBC Rijeka noćas je, naime, primljeno devet radnika koji su radili u tvornici u Italiji, a u kojoj je potvrđeno 20 slučajeva zaraze koronavirusom.

Kako neslužbeno doznaje naš reporter Ranko Stojanac, firma iz koje radnici dolaze je iz Karlovca, a radili su u gradu Pavia u Lombardiji.

11:28

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) provodi sve potrebne i usuglašene mjere zaštite putnika i zaposlenika zbog prevencije koronavirusa i u stalnom je kontaktu s nadležnim službama i ustanovama koje prate situaciju i daju upute za postupanje, ističu iz MZLZ-a.

Kada je riječ o putnicima, na upit Hine iz MZLZ-a kažu da su u zračnoj luci Franjo Tuđman za nadzor i koordinaciju svih aktivnosti i procedura u smislu prevencije koronavirusa nadležne službe granične sanitarne inspekcije, koje u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP) imaju potrebne informacije o dolaznim putnicima iz područja koja su pod posebnim nadzorom i imaju definirane protokole postupanja.

Više čitajte OVDJE.

11:03

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), novinarima je na Markovom trgu rekao da se pripremaju na “talijanski scenarij” i da se u ovom času pregledavaju dvije lokacije u Hrvatskoj, potencijalne karantene za zaražene.

“S obzirom na epidemiju u susjedstvu, a rekao bih da je nekontrolirana, moramo pripremiti infrastrukturu kad kod nas dođe slučaj ili više njih. Zasad se pregledavaju dvije lokacije, jedna u Primorsko-goranskoj županiji i jedna u gradu zagrebu. Epidemiolozi moraju provjeriti je li lokacija podobna za karantetnu, zadovoljavaju li lokacije uvjete”, rekao je Krunoslav Capak.

Poručio je da kirurške maske nemaju učinka što se tiče zaštite, no Vlada radi sve da nabavi potrebnu medicinsku zaštitnu opremu.

Više čitajte OVDJE

10:45

“U slučaju da se bilo gdje potvrdi infekcija koronavirusom, taj bolesnik ili bolesnica će ostati u izolaciji. Pružit će mu se sve potrebno liječenje”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

“Kirurške maske nemaju veliku zaštitu. Treba ih nositi onaj tko je bolestan”, pojašnjava. 

Više možete pročitati OVDJE

10:41

“U ovom trenutku nitko još nije pozitivan na koronavirus, čekaju se rezultati još nekih testova”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš uoči sastanka Nacionalnog stožera u Vladi. 

“Spremni smo, ali virusi su nepredvidive žive stanice, ne možemo imati odgovore na sva pitanja”, kazao je, dodavši da su spremni.

“Virus će možda već i danas doći u Hrvatsku”, dodaje. 

Više čitajte OVDJE

10:27

Ovaj virus je sličan influenca virusu s kakvim se čovječanstvo susreće svake godine. Kod gripe je smrtnost jedan posto i samo je lani uzela 65.000 života. Kod korone se pokazalo za sada da je smrtnost dva posto te posljedicama bolesti uglavnom podliježu stariji i ljudi slabijeg imunološkog sustava. Ne smije se toliko paničariti, smatra znanstvenik Ivan Đikić.

Na lijeku se diljem svijeta radi, no Đikić ne vjeruje kako će se on razviti za manje od šest mjeseci. 

Više čitajte OVDJE

10:21

U 12.30 javnosti će se obratiti ravnatelj riječke bolnice. Naime, u KBC-u Rijeka je, kako je jutros za N1 rekao, noćas izolirano devet radnika koji su došli iz Italije, gdje su radili u tvornici u kojoj je potvrđeno 20 slučajeva zaraze koronavirusom.

Više čitajte OVDJE.

10:09

Dvoje od 11 državljana Srbije na kruzeru Diamond Princess, usidrenom u japanskoj luci Yokohama, pozitvno je na koronavirus (Covid-19), potvrdilo je u utorak srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova (MIP).

“Iz Ministarstva vanjskih poslova Japana su nas danas obavijestili da je dvoje od preostalih 11 državljana Srbije, članova posade na brodu Diamond Princess, pozitivno na koronavirus. To su S.O. (29) i M.T. (30). MIP radi na tome da dobije informaciju kada će biti iskrcani i u koju bolnicu će biti smješteni”, navedeno je u priopćenju.

Više čitajte OVDJE

9:23

U Italiji su se pojavila dva nova slučaja koronavirusa, u Firenci i Palermu.

Žena iz Bergama, koja je na jug Italije doputovala prije pojave prvih slučajeva koronavirusa na sjeveru zemlje, pozitivna je na koronavirus, objavile su u utorak lokalne vlasti.

Ona je u ponedjeljak navečer primljena u bolnicu u Cervellu na Siciliji gdje je stigla sa simptomima gripe.

“Imamo suspektni slučaj koji se pokazao pozitivnim nakon analize brisa”, objavile su sicilijanske vlasti.

To je prvi slučaj koronavirusa na jugu Italije.

Više čitajte OVDJE

8:53

Naš reporter Ranko Stojanac nalazi se na graničnom prijelazu Rupa.

Kontejneri su, kako kaže, prema neslužbenim informacijama na putu prema graničnim prijelazima.

“U njima će epidemiolozi moći pregledati čovjeka. U interesu svakog čovjeka je da se sam prijavi, a ne da laže policiji. Moramo ostaviti prostora da najkritičniji dođu do pomoći”.

Više čitajte OVDJE.

8:23

“Tijekom noći u KBC Rijeka smješteno je devet radnika koji su došli iz Italije. Njihovi nalazi poslani su na analizu i rezultati se očekuju danas”, kaže Vili Beroš za N1.

U toj tvornici 20 je ljudi zaraženo, dodao je ministar.

Više čitajte OVDJE.

8:19

Nalazi za svih sedam pacijenata koji su analizirani noćas u Zagrebu sada su negativni, rekao je Vili Beroš za N1.

Više čitajte OVDJE.

7:59

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica potonule više od 3,3 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u posljednje dvije godine, jer se ulagači plaše da će širenje koronavirusa izvan Kine izazvati veće gospodarske štete nego što se prije očekivalo.

Više čitajte OVDJE.

7:46

Ministar zdravstva Vili Beroš razgovarat će s našom reporterkom Katarinom BrečićUŽIVOu Novom danu u 8:25 sati.

7:32

Premijer Andrej Plenković najavio je svakodnevne susrete Kriznog stožera o prevenciji širenja koronavirusa kao i to da će ministar zdravstva Vili Beroš danas poslijepodne otputovati u Rim na sastanak ministara zdravstva Italije i susjednih zemalja, kako bi koordinirali aktivnosti.

Također, danas ujutro će u vladi biti sastanak Nacionalnog stožera Civilne zaštite koji je vlada osnovala prošlog tjedna, tako da svi akteri budu u punoj pripravnosti.

Više čitajte OVDJE.

7:31

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da je u SAD-u koronavirus pod nadzorom i dodao kako burza, koja se u ponedjeljak rušila zbog straha od brzošireće bolesti, sad izgleda vrlo dobro. “Koronavirus je u SAD-u pod velikim nadzorom”, objavio je na Tvitteru Trump, koji se nalazi u posjetu Indiju.

Više čitajte OVDJE.

7:22

Ministar zdravstva Vili Beroš danas poslijepodne otputovati u Rim na sastanak ministara zdravstva Italije i susjednih zemalja, kako bi koordinirali aktivnosti.

Također, danas ujutro će u vladi biti sastanak Nacionalnog stožera Civilne zaštite koji je vlada osnovala prošlog tjedna, tako da svi akteri budu u punoj pripravnosti.

Više čitajte OVDJE.

7:21

Tijekom noći vršeno je testiranje uzoraka pet bolesnika iz Rijeke sa sumnjom na koronavirus i dva bolesnika koja su u ponedjeljak popodne hospitalizirana u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, objavljeno je u ponedjeljak navečer na web stranici Klinike.

Šest uzoraka pacijenata sa sumnjom na korona virus koji su jučer testirani u Klinici negativno je.

U dosadašnjim testiranjima u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” niti jedan uzorak nije bio pozitivan.

Više čitajte OVDJE.

VEZANE VIJESTI