Dvadeset sedam slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, u Italiji 189 umrlih

Vijesti 12. ožu 202007:03 > 22:43
AP/Darko Bandic

U Hrvatskoj je 27 zaraženih koronavirusom, objavljeno je u srijedu. Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je na konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu kako Hrvatska ima 5 novih pozitivnih bolesnika. Potom je stigla obavijest o još jednom slučaju u Petrinji, a sada su potvrđena i dva nova slučaja u Općoj bolnici u Puli.

22:46

Stanovnicima koji žive u Hrvatskoj, a rade u slovenskoj Beloj Krajini, od petka više neće biti moguća dnevna prekogranična migracije, jer je taj dio Slovenije proglašen područjem osobito visokog rizika širenja koronavirusa, izvijestio je u četvrtak karlovački župan Jelić.

Više čitajte OVDJE.

22:27

Disneyland u Kaliforniji se zatvara do daljnjega, nakon što su već zatvoreni Disneylandi u Hong Kongu, Šangaju, i Tokiju. Vijest je stigla nakon što je guverner Kalifornije pozvao na otkazivanje svih okupljanja većih od 250 ljudi.

22:06

FIFA je otkazala kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. zbog pandemije koronavirusa. 

21:31

U Francuskoj predsjednik Emmanuel Macron se obratio naciji i najavio zatvaranje svih škola i sveučilista. Macron je epidemiju koronavirusa opisao kao “najveću krizu javnog zdravstva u posljednjih stotinu godina” i pozvao poslodavce da zaposlenike puste da rade od kuće, te upozorio starije osobe i ljude slabijeg zdravlja da ne izlaze iz kuće.

21:23

Grad New York proglasio je izvanredno stanje.

Najveća javna mjesta poput dvorane Madison Square Garden zatvaraju se na više mjeseci, javlja američka mreža NBC. 

“Zadnja 24 sata bili su veliko veliko otrežnjenje,” kaže gradonačelnik Bill de Blasio. “Situacija od jučer ujutro danas se čini kao daleka prošlost.”

20:51

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu potvrđene su još dvije oboljele osobe novim koronavirusom hospitalizirane u Općoj bolnici Pula.

Radi se o hrvatskim državljanima koji su došli iz Italije.

Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 27 oboljelih osoba, navodi se u kratkom priopćenju Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

20:42

Vatikan je naredio zatvaranje svih katoličkih crkava u Rimu zbog pandemije koronavirusa.

20:23

Hrvatski nogometni savez, sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za šport, donio je odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja do 31. ožujka 2020. godine.

“Sukladno preporuci Središnjeg državnog ureda za šport o odgodi svih međunarodnih i nacionalnih sportskih natjecanja svih razina, a imajući u vidu preporuke stožera za civilnu zaštitu i novonastalu situaciju u Republici Hrvatskoj, odnosno porast broja zaraženih, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza i nadležna tijela donijeli su odluku o prekidu svih nogometnih natjecanja u Hrvatskoj – muških, ženskih, malonogometnih, svih liga HNS-a, međužupanijskih i županijskih liga, Hrvatskog kupa, odnosno svih utakmica mladeži, seniora i veterana do 31. ožujka 2020. godine.

Više čitajte OVDJE

19:34

Američki NBC javlja, pozivajući se na interne elektroničke poruke, da je u sjedištu Svjetske banke u Washingtonu DC naloženo osoblju da radi od kuće do daljnjega, a otkazana su i sva poslovna putovanja.

19:25

Guverner američke države New York Andrew Cuomo zabranio je sva javna okupljanja s više od 500 osoba. 

Zabrana će pogoditi i popularne mjuzikle na Broadwayu u prostorima koji primaju preko 500 ljudi. U državi New York je do četvrtka poslijepodne bilo potvrđeno više od 328 slučajeva zaraze, od toga 95 u multimilijunskom gradu New Yorku. 

Gradonačelnik De Blasio najavio je nove korake, ali kaže kako ne namjerava zatvarati mrežu podzemne željeznice ni škole.

Sva kazališta na Broadwayu se zatvaraju nakon zabrane za skupove veće od 500 ljudi.

19:21

Potvrđeno je još pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u Srbiji, pa je ukupan broj zaraženih sada 24, posljednji su podaci Ministarstva zdravlja.

Više čitajte OVDJE

18:32

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom hospitalizirana u Sisku.

Radi se o osobi koja je došla iz Italije gdje je radila. Osoba se sama prijavila graničnom policajcu te je sve dalje odrađeno prema protokolu struke. Takav postupak našeg građana predstavlja primjer odgovornog ponašanja.

Do danas je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 25 oboljelih osoba.

18:21

12.839 osoba u Italiji pozitivno je na koronavirus, kazao je talijanski stožer civilne zaštite.

U posljednja 24 sata broj zaraženih povećao se za 2249 tisuća ljudi.

Od virusa se oporavilo 1258 ljudi, od čega se u posljednja 24 sata oporavilo 213 ljudi.

Ukupno je od virusa preminulo 1016 ljudi, od čega je u posljednja 24 sata preminulo 189.

18:08

Slovenija je proglasila epidemiju, potvrdio je na presic ministar zdravstva Aleš Šabeder. Odluka stupa na snagu danas u 18 sati zbog povećane mogućnosti širenja koronavirusa.

Broj zaraženih virusom Covid-19 popeo se na 96.

18:01

Dva hrvatska državljana koji su do jučer bili na privremenom radu u Italiji nalaze se u kućnoj izolaciji na Šolti, javlja Dalmacija Danas.

Potvrdio je to načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić.

Dodao je da je Stožer sve upute objavio na službenim stranicama.

“Dali smo upozorenja da svi oni koji ne moraju dolaziti mogu telefonski ili mailovima kontaktirati sve naše institucije. Pružat ćemo sve informacije, pratit ćemo stanje na terenu i dat ćemo uputstva”, rekao je načelnik.

17:50

Vrijednost dionica na europskim burzama pala je za gotovo 11 posto, što je najveći pad vrijednosti u jednom danu ikad.

17:21

Kanadski premijer Justin Trudeau odlučio se za samoizolaciju i rad od kuće nakon što se pojavila sumnja da mu je supruga oboljela od koronavirusa.

Truedeauov glasnogovornik objavio je priopćenje u kojem javlja da će kanadski premijer boraviti u samoizolaciji sve dok njegova supruga ne dobije rezultate testa. Ona je razvila simptome nalik gripi nakon što se vratila iz Velike Britanije, prenosi Guardian

17:13

Zbog preporuke Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu o odgodi javnih okupljanja s više od stotinu sudionika, svoja vrata do daljnjega za publiku zatvara većina zagrebačkih javnih kazališta, dok neka planiraju ograničiti broj prodanih karata na 100.

Više čitajte OVDJE

17:08

Zbog trenutne situacije u vezi s koronavirusom Hrvatsko narodno kazalište Split do daljnjega odgađa sve planirane izvedbe. U skladu je to s preporukom Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije o odgodi javnih manifestacija i skupova.

“Našu publiku i zainteresiranu javnost molimo da prate objave na internetskoj i facebook stranici Kazališta gdje će sve promjene i zamjenski termini biti pravovremeno objavljivani. Gledatelji koji su kupili ulaznice za izvedbe koje se u prethodno najavljenim terminima neće održati mogu ih sačuvati i mijenjati za te ili neke druge naslove kada ponovno započnemo s izvedbama, a mogu i na blagajni Kazališta zatražiti povrat novca”, stoji u priopćenju poslanom iz Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. 

17:05

Fabio Wajngarten, tajnik brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara za komunikacije pozitivan je na koronavirus, potvrdila su dva izvora za CNN.

Zdravlje brazilskog predsjednika se promatra.

Wajngarten je prošloga vikenda bio na putu u SAD s Bolsonarom, u sklopu kojeg je brazilski predsjednik ručao s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Trump je u četvrtak rekao da nije zabrinut zbog susreta. “Recimo to ovako: nisam zabrinut”, rekao je novinarima nakon susreta s irskim premijerom Leom Varadkarom u Bijeloj kući.

Dodao je da je čuo o zaraženosti Bolsonarovog pomoćnika no da “nisu činili ništa neuobičajeno”.

Otkrio je i kako se Varadkar nije htio rukovati s njim, kazavši kako je to “veoma čudan osjećaj”.

16:54

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović potvrdio je u četvrtak da se čekaju nalazi uzoraka četiriju osoba koje su se jučer i danas javile s blagim simptomima zaraze koronavirusom (COVID-19).

16:13

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je na konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu kako Hrvatska ima 5 novih pozitivnih bolesnika. “Tri su bliski kontakti oboljelih iz Rijeke. I dva su odvojena slučaja. U ovom trenutku je napravljeno 483 testiranja od kojih je čak 39 još u radu. Pod nadzorom je oko 5.900 osoba”, istaknuo je Beroš. 

Što se tiče dvojice zaraženih koji su došli iz Austrije, odnosno Njemačke, jedan je sa srednje teškim simptomima, a drugi s lakšim simptomima, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

“Lažne informacije da se krije točan broj zaraženih uvreda su svim zdravstvenim djelatnicima koji se trude i rade”, istaknula je Markotić. 

Ministar Davor Božinović je rekao da situacija u Europi nije dobra, te da će se u Hrvatskoj poduzeti sve mjere zaštite.

“Najbolja zašita je poštivanje svih naših uputa”, istaknup Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je kako u Hrvatskoj nema cirkulacije virusa u populaciji i ocjena situacije je vrlo povoljna.

Osvrnuo se i na mogućnost zatvaranja svih škola u Hrvatskoj.

“Ne smatramo da su škole mjesta gdje bi se virus mogao proširiti. Zbog toga mjeru zatvaranja škola ne donosimo tako olako. Iznimka je Istra jer je tamo dosta talijanskih državljana došlo”, kazao je Capak te dodao kako škole u Primorsko-goranskoj županiji ne bi trebalo zatvarati, iako se prati situacija kao i u ostatku države.

U Hrvatskoj je u karanteni 31 osoba, od kojih je deset stranaca, rečeno je na presici.

Više čitajte OVDJE

15:48

American Airlines ograničio je cijene aviokarata nakon što je zbog Trumpove najave da se ukidaju letovi za Europu nastao stampedo za karte.

15:38

Broj zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji od srijede je sa 456 slučajeva skočio na 590, javlja Reuters.

Narastao je i broj smrtnih slučajeva na 10, potvrdilo je Ministarstvo zdravstva Velike Britanije. 

15:15

Načelnik primorsko-goranskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić javio je da su im potvrđeni novi slučajevi zaraze koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji.

14:57

Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije objavili su kako su jučer navečer kod jedne osobe u samoizolaciji uzeti uzorci zbog sumnje na zarazu koronavirusom. Za još jednu osobu uzorci su uzeti danas tijekom prijepodneva.

Načelnik stožera Dino Kozlevac Vladi je zahvalio što su ipak odlučili uvesti mjere kojima se od petka zatvaraju škole i vrtići u Istri. Zamolio je poslodavce da imaju razumjevanje prema roditeljima čija djeca neće ići u školu.

Najavio je kako će radno vrijeme ugostiteljskih objekata biti skraćeno te da će raditi do 18 sati.

Više čitajte OVDJE

14:53

Američki Kongres odlučio je o zatvaranju Senata, Zastupničkog doma i Capitol Hilla do 1. travnja kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. 

Njujorška burza je drugi put ovaj tjedan zaustavila trgovanje nakon što je indeks burze SNP 500 pao gotovo osam posto dvadeset minuta nakon otvaranja u četvrtak ujutro, javljaju američki mediji. 

14:39

Sukladno najnovijim preporukama Nacionalnog stožera o mjerama prevencije koronavirusa, iz KBC-a Rijeka pacijente mole da na ambulantne kontrole u KBC Rijeka dolaze u točno vrijeme kada su naručeni, kako bi se izbjegle gužve u čekaonicama.

Pridržavanjem uputa smanjuje se rizik potencijalnog prijenosa bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem, navode iz te bolnice.

14:37

Jedna zaposlenica Fonda za zaštitu okoliša, kako doznaje Jutarnji, bila je u kontaktu s frizerom kojem je potvrđena zaraza koronavirusom, zbog čega je pedesetak zaposlenika Fonda koji su bili s njom u kontaktu danas poslano kući, a u tijeku je dezinfekcija cijelog kata na kojem je ta zaposlenica boravila.

14:35

U N1 Studio uživo video linkom se javila liječnica dr. Nela Sršen iz Padove koja je rekla da Italija zasad ima kapacitet za sve teže, no svi će se naći u problemima ako se najcrnje projekcije ostvare.

Više čitajte OVDJE.

14:06
Potvrđen je slučaj zaraze koronavirusom kod djelatnika Siemensa koji radi na lokaciji Heinzelova 70/A. Na ovoj lokaciji se nalaze: Siemens d.d., Siemens Healthineers d.o.o., Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. i Siemens Energy d.o.o., piše Večernji list.
13:59

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovala je na sastanku Vijeća Europe čija je tema bila koronavirus.

“Virusi se ne zaustavljaju na granicama i naša suradnja i međusobna podrška je u ovo vrijeme izazova ključn.a Uspjeti možemo samo ako se okupimo i djelujemo zajednički.”

Istaknula je kako države članice moraju učiti jedni od drugih te kako je sastanak bio koristan jer je omogućio uspoređivanje situacije i različitih reakcije te odgovora na njih. Neke države članice već uvelike koriste učenje na daljinu, stoga su njihovi primjeri korisni, istaknula je ministrica Divjak.

13:45

Fakultet političkih znanosti postao je prvi fakultet u Hrvatskoj koji uvodi online nastavu.

“Na Fakultetu političkih znanosti od petka 13. ožujka 2020. do daljnjeg, zbog epidemiološke situacije u svijetu i temeljem preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, obustavljaju se svi skupovi, uključujući nastavu (predavanja na obaveznim predmetima) te akademski i javni događaji, sa stotinu ili više sudionika. Nastava s manje od stotinu sudionika će se održavati ali pohađanje nije obavezno.

Pozivamo studente da nastave pratiti izvješća nadležnih službi u situaciji koja se brzo mijenja. Dođe li do potpune obustave nastave u prostorijama Fakulteta, nastavnici će se javiti svojim studentima i obavijestiti ih o načinu nastavka održavaja nastave putem mrežnih stranica Fakulteta (intranet) i/ili drugih digitalnih kanala. Nastava u ljetnom semestru se u svakom slučaju nastavlja; bude li potrebno, nastavlja se na daljinu”, navodi se u Facebook objavi tog fakulteta.

13:39

Nakon što se jučer doznalo da je majka djevojčice koja pohađa jednu zagrebačku školu pozitivna na koronavirus, ta škola danas normalno radi. Ravnatelj škole tu nam je informaciju potvrdio, te rekao da djevojčica nije na nastavi, a da je njezina majka u izolaciji.

Više čitajte OVDJE.

13:28

HSS-ov saborski zastupnik i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak potvrdio je u četvrtak da je, slijedom uputa Stožera civilne zaštite vezano za koronavirus, u Samoboru u potpunosti zatvorio tržnicu i ograničio okupljanja do sto ljudi.

Više čitajte OVDJE.

13:28

U N1 Studio uživo iz Italije se javio hrvatski veleposlanik u Rimu Jasen Mesić koji je rekao da su Talijani shvatili ozbiljnost situacije i premda im možda prva reakcija nije bila adekvatna, sad se svi pridržavaju pravila.

Više čitajte OVDJE.

13:02

Slovenski prometni servisi u četvrtak upozoravaju na velike kolone i duga čekanja za teretna vozila na izlasku iz Slovenije u Hrvatsku zbog kontrola uvedenih zbog koronavirusa.

Više čitajte OVDJE.

13:01

Slovenski premijer Šarec potvrdio je kako su u toj zemlji 82 zaražene osobe te je proglašena epidemija. Osim toga, zabranjen je ulaz kamionima iz Italije.

Vlada je na Twitteru zamolila građane da ostanu kod kuće i zamolila ih da vjeruju institucijama da će raditi svoj posao.

12:53

Ministarstvo znanost i obrazovanja poslalo je priopćenje medijima s oglednim primjerom kako će izgledati online nastava tijekom epidemije koronavirusa.

 Više čitajte OVDJE.

12:53

Irska je do 29. ožujka zbog epidemije koronavirusom otkazala nastavu u školama i na fakultetima te vrtiće.

12:46

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković potvrdio je da će Sabor, zbog pandemije izazvane koronavirusom, raditi na “hladni pogon” te kako je moguće da će, “ako će takve biti preporuke” u idućim danima i prestati sa radom, a uz “veliku rezervu”, nije isključio mogućnost odgode nedjeljnih izbora u HDZ-u.

Više čitajte OVDJE.

12:33

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijelo je rješenje kojim se nalaže Zagrebačkoj burzi d.d. Zagreb, da privremeno obustavi trgovanje svim financijskim instrumentima na uređenom tržištu do kraja trgovinskog dana 12. ožujka 2020. godine u svrhu zaštite ulagatelja.

 Više čitajte OVDJE.

12:21

Mostova saborska zastupnica Ines Strenja pohvalila je u četvrtak rad Nacionalnog stožera civile zaštite, koji vezano za koronavirus transparentno i višekratno iznosi sve informacije koje javnost treba prihvatiti kao činjenicu, kao što to čine i “zdravstvenjaci” shvaćajući ozbiljnost situacije.

Više čitajte OVDJE.

12:10

Prema najnovijoj anketi HGK, tri četvrtine domaćih tvrtki (74 posto) osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje, što je rast od osam posto u odnosu na prethodnu anketu provedenu prije deset dana. Nešto više stradavaju izvoznici (65 posto) od uvoznika (61 posto), a najugroženijim djelatnostima (turizmu i logistici) pridružio se sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Više čitajte OVDJE.

11:54

Hrvatska je izuzeta iz odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju zabrane većine putovanja iz Europe jer nije članica šengenske zone, nakon Kine najpogođenijeg dijela svijeta koronavirusom.

Više čitajte OVDJE.

11:49

Svi državni muzeji u Madridu, uključujući najpoznatije Muzej Prado i Muzej kraljice Sofíje, u četvrtak su zatvorili vrata publici zbog epidemije koronavirusa, a Covid-19 zabilježen je i u novoj španjolskoj vladi kod ministrice za jednakost.

Više čitajte OVDJE.

11:48

Saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić u četvrtak je poručio kako je u ovom “ratu protiv koronavirusa” potrebno zatvoriti vrtiće i škole, ograničiti sve skupove veće od deset ljudi, ali i privremeno prekinuti rad Sabora.

Više čitajte OVDJE.

11:48

Hrvatske škole su dobro opremljene i mogu organizirati “online” nastavu, koja će u Istarskoj županiji ići od ponedjeljka, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu hrvatska ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak.

Više čitajte OVDJE.

11:36

Iz bolnice je još jučer izašla prva osoba koja je proglašena zdravom nakon zaraze koronavirusom. Riječ je o drugoj oboljeloj osobi, bratu blizancu prvooboljelog, koji je imao dva negativna testa na koronavirus te je još jučer napustio Kliniku ‘Dr. Fran Mihaljević’ u kojoj je bio smješten.

Ima je jedan negativan nalaz u ponedjeljak, a drugi u srijedu. Očekuje se da će njegov brat i djevojka također uskoro izaći iz bolnice. Ovakav scenarij najavio je ministar zdravstva Vili Beroš jutros u u HTV-ovoj emisiji ‘Dobro jutro‘.

11:14

Stožer civilne Zaštite Zagrebačke županije donio je zaključak kako preporuča odgađanja svih skupova i organiziranih okupljanja bez obzira na veličinu na području Zagrebačke županije.

Iz Županijskog stožera apeliraju na organizatore da se radi prevencije širenja koronavirusa drže preporuka stožera i odgode sva događanja, a stanovnike Zagrebačke županije pozivaju da se ne odazivaju na skupove.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije prestaje izdavati suglasnosti za održavanje javnih okupljanje na području Zagrebačke županije, navodi se u priopćenju medijima.

Više čitajte OVDJE.

10:49

A Kina tvrdi kako je vrhunac zaraze koronavirusom u toj državi prošao, a što se tiče situacije u svijetu procjenjuju kako će epidemija proći do lipnja. Više čitajte OVDJE.

10:41

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu, u uvjetima proglašene epidemije koronavirusa na području države.

Više čitajte OVDJE.

10:27

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je na sjednici Vlade novu mjeru suzbijanja širenja koronavirusa kojom se preporučuje odgoda ili ograničavanje okupljanja s više od stotinu ljudi.

Više čitajte OVDJE.

10:19

Osam je potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u entitetu Republika Srpska, kazao je danas resorsni ministar Alen Šeranić. U Federaciji BiH su ranije potvrđena tri slučaja čime su ukupan broj zaraženih u Bosni i Hercegovini povećao na 11.

“Trenutno u RS-u imamo osam potvrđenih slučajeva. Kada su u pitanju četiri nova potvrđena slučaja zaraze korona virusom, radi se o dva nova klastera”, kazao je Šeranić i dodao:

“Radi se o muškarcu i ženi koji su bili na skijanju u Austriji i bili su u kontaktu s osobom koja je u Hrvatskoj potvrđena da je zaražena. Drugi klaster se također se radi o muškarcu i ženi koji su u Sloveniji bili u kontaku sa zaraženim slučajem”, rekao je Šeranić.

10:12

Europska komisija Hrvatska na Twitteru je objavila nekoliko ilustracija kojima još jednom građane podsjeća kako se ponašati u svakodnevnom okruženju s obzirom na pandemiju koronavirusa, kako se zaštititi i što učiniti ako mislite da su se pojavili simptomi.

Što sve treba znati o koronavirusu, što kad se pojave simptomi, kako se zaštititi i treba li nositi zaštitnu masku, odgovore na ta pitanja u jednostavnim ilustracijama donosi Europska komisija.

10:10

Demokrati traže naknadu za roditelje dok im djeca ne idu u školu i vrtić. Više čitajte OVDJE.

9:59

Ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak je izjavio da je za pomoć turizmu zbog situacije s koronavirusom pripremljen veliki broj mjera, koje se ovih dana dorađuju, kao i kriteriji prema kojima će se mjere provoditi, a trebale bi biti poznate u ponedjeljak, najkasnije u utorak.

Više čitajte OVDJE.

9:48

Granična policija Republike Srbije izvijestila je kako Republika Srbija, radi sprječavanja širenja koronavirusa, od danas, 12. ožujka od 7 sati, obustavlja sav promet na graničnim prijelazima Ilok-Neštin, Ilok-Sot i Ilok-Ljuba, kao i na riječnim graničnim prijelazima Novi Sad i Bezdan, dok se promet nastavlja odvijati na graničnim prijelazima Bajakovo-Batrovci, Tovarnik-Šid i Ilok-Bačka Palanka, javljeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

9:46

Marko Košiček iz Ministarstva obrazovanja kazao je kako se radi na pripremama za online nastavu, ali da do nje, osim u Istri, još neće doći.

Više čitajte OVDJE.

9:46

“Situacija oko zdravstvene sigurnosti je najvažnija tema”, rekao je premijer Plenković na početku sjednice Vlade u četvrtak.

Više čitajte OVDJE.

9:15

I ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je danas prije sjednice Vlade komentirao lažnu vijest koja se proširila društvenim mrežama kako će cijeli Zagreb biti stavljen u karantenu.


“Oni koji šire lažne vijesti su idioti i trebaju kazneno odgovarati”, kazao je ministar. Više čitajte OVDJE.

8:50

U Sloveniji su zabilježena dva nova slučaja zaraze i od ponedjeljka će otkazati nastavu u svim obrazovnim ustanovama, objavio je na Twitteru premijer Marjan Šarec.

Više čitajte OVDJE.

8:28

U Srbiji je do jutros u 8 sati registrirano ukupno 19 potvrđenih slučajeva korona virusa, priopćilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Od posljednjeg izvještaja do jutros u 8 sati, testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedan bio pozitivan i osam negativnih na koronavirus.

8:23

Ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog stožera Davor Božinović gostovao je u Novom danu N1 televizije.

“Donosit ćemo sve restriktivnije mjere, sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom”, rekao je Božinović za N1.

Još nije zabilježeno da virus slobodno cirkulira, naglasio je.

VEZANA VIJEST

Komentirao je i lažnu vijest koja se proširila družtvenim mrežama o tome da će cijeli Zagreb biti stavljen u karantenu.

“Ima neodgovornih ljudi, koji ovu situaciju koriste da proizvode paniku. Neće im uspjeti. To je kazneno djelo. Naložio sam policiji da se takvim stvarima posebno pozabave još od ranije. Stožer redovito komunicira s cijelom javnošću, putem medija. Zahvaljujem se svim medijima što ovu situaciju prati na odgovoran način. Zahvaljujem se i svim ljudima u Hrvatskoj koji su odgovorni i prate upute Stožera”, rekao je Božinović.

 A više čitajte OVDJE.

8:04

Tri “prvozaražene” osobe korona virusom, prema svemu sudeći, su izliječene jer su njihovi testovi negativni, rekao je jutros ministar zdravstva Vili Beroš.

“Ako i idući test bude negativan, pacijenti bi već sutra mogli biti pušteni kući”, dodao je Beroš.

Više čitajte OVDJE.

7:54

Glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Zoran Kon potvrdio je za N1 da je Repubila Srbija zatvorila neke granične prijelaze s Hrvatskom.

Zatvoreni su granični prijelaz Batina-Bezdan, željeznički most Erdut-Bogojevo te riječni prijelaz Apatin, kazao nam je Kon.

Više čitajte OVDJE.

7:46

Na jučerašnjoj sjednici s nadležnim ministrima i članovima Stožera civilne zaštite RH u Banskim dvorima bilo je riječi i o mjeri otkazivanja svih skupova na kojima bi bilo više od 100 ljudi, rekao nam je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

“Bilo je riječi i o tome na današnjem sastanku i to je nešto o čemu se razmišlja. U četvrtak će se o tome zajednički odlučiti. Krizni stožer će razmotriti sve mjere za javna okupljanja”, rekao je Milić.

Više čitajte OVDJE.

7:09

Ministarstvo obrazovanja objavilo je upute za školu na daljinu.

7:08

Jučer je kasno poslijepodne zasjedao Nacionalni stožer za civilnu zaštitu i razmatrao nove mjere u borbi protiv koronavirusa. Dogovoreno je da se u Istarskoj županiji od petka kao mjera opreza prekida nastava u školama i visokim učilištima. Danas bi u škole trebali doći ravnatelji i profesori kako bi se pripremio plan aktivnosti. Premijer Plenković je istaknuo da se mjere uvode na tom području zbog dnevnih migracija s Italijom.

7:07

Jučer poslijepodne Nacionalni stožer izvijestio je o tri nova slučaja zaraze. Radi se o osobama koje su došle iz Austrije i Njemačke i sve su hospitalizirane u Zagrebu.

Kako doznajemo, jedna od tri osobe je žena koja se vratila iz Njemačke, a čija kćer ide u jednu zagrebačku osnovnu školu. Škola nije zatvorena, a djevojčica je poslana u izolaciju.

Jutros nam je ministar zdravstva Vili Beroš rekao kako je djevojčica tijekom noći testirana na korona virus te da je nalaz negativan.

Beroš je u kontaktu i s ravnateljem škole i s ministricom Divjak te je dogovoreno da će u školu danas biti poslana epidemiološka služba kako bi utvrdili ima li temelja za daljnja postupanja.

Više od 126.000 ljudi diljem svijeta zaraženo je koronavirusom, a umrlo ih je 4624, objavile su agencije u srijedu dok neke države južne hemisfere bilježe prve slučajeve.

Izvan Kine virus je otkriven u 122 država svijeta.

Najviše je oboljelih u Kini, njih 80.796, a na drugom je mjestu Italija gdje je zaraženo 12.462 ljudi, a umrlo ih je 827.

U Italiji su na snazi nove mjere. Otvoreni su samo dućani i ljekarne.

Srbija je zatvorila nekoliko graničnih prijelaza s Hrvatskom.

Američki predsjednik Donald Trump obustavio je putovanja iz Europe u SAD.

Kuba, Honduras, Bolivija i Obala Bjelokosti zabilježile su prve slučajeve, a Bugarska, Grčka, Irska, Švedska i Indonezija prve žrtve.

#related-news_0