U epidemiji koronavirusa beskućnici zaboravljeni i prepušteni sami sebi

Vijesti 29. ožu 202015:23 > 17:47
Shutterstock

U epidemiji koronavirusa beskućnici su zaboravljeni ili prepušteni sami sebi. Velik broj udruga koje im pomažu su zbog mjera Nacionalnog stožera zatvorile svoja vrata, a zatvaranje javnog prijevoza i zabrane okupljanja posebno utječu na ovu ranjivu skupinu.

Razgovarali smo s Milom Mrvaljem iz Humanitarne udruge Fajter koja se godinama bori za prava beskućnika. 

Mrvalj navodi kako je situacija veoma kaotična te kako beskućnička populacija nije dobro informirana o čemu se točno radi. “Oni nisu dobro informirani, ne znaju što se događa. Veliki broj beskućnika je bolestan i situacija je poprilično kaotična”, govori nam Mrvalj.

VEZANE VIJESTI

“Ne mogu sakupljati boce, ne mogu više imati ni kune u džepu. Situacije je doista teška. I inače je za beskućnike situacije teška, a sada je duplo teža”, ističe Mrvalj.

Pučke kuhinje rade, kaže nam Mrvalj, ali se većina njih sada nalazi u užem i širem centru grada. To je veliki problem za one iz prigradskih dijelova grada koji sada nemaju načina doći do centra. “Beskućnicima iz prigradskih mjesta doći u centar grada nemoguća je misija, budući da nema prijevoza”, kaže Mrvalj.

“Međutim, grad je prepoznao problem i od ponedjeljka će biti otvoreno nekoliko dodatnih punktova za pučke kuhinje kako bi korisnici mogli lakše preuzeti svoj topli obrok”, govori nam Mrvalj.

Priopćili su to u petak iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Ustanove Dobri dom Grada Zagreba koji skrbe za najsiromašnije sugrađane, korisnike pučkih kuhinja.

Radi osiguranja redovitog preuzimanja obroka za korisnike pučkih kuhinja, a sukladno mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za zaštitu zdravlja i sprječavanje širenja zaraze koronavirusom te ograničavanja javnog prijevoza u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Hrvatskim Crvenim križem, Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb te Župom sv. Antuna Padovanskog organizirati će se dodatne točke podjele obroka.

Prihvatilišta za beskućnike poput onoga u Jukićevoj je još uvijek otvoreno, ali njegov kapacitet je samo 35 kreveta, dok beskućnici nemaju načina kako doći u prihvatilište u Kosnici koje je van Zagreba. “Sve je stalo, sve je stopirano. Ne možemo okupljati ljude, dijeliti hranu, ne možemo više provoditi naše kreativne radionice”, kaže nam Mrvalj i upozorava.

“Sve se baziralo na koronu, a s druge strane se događaju veliki propusti koji će doći na naplatu.”

Novi punktovi podjele hrane su „Blagovaonica Branimirova“, Kneza Branimira 35 za korisnike s područja Donji Grad (Centar), Gornji Grad -Medveščak, Trnje i Podsljeme, “Blagovaonica Cerska”, Cerska 3 za korisnike s područja Dubrave i Maksimira, “Blagovaonica Alfirevićeva”, Alfirevićeva 6 za korisnike s Peščenice i Žitnjaka, Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Gajnice, Crnojezerska 20 za korisnike s Črnomerca, Podsuseda – Vrapče, Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Dubrava, Av. Dubrava 220 za korisnike iz Sesveta, Župa Sv. Antuna Padovanskog, Sv. Duh 33 za korisnike s Trešnjevke (Sjever i Jug), Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Siget 18 za korisnike iz Novog Zagreba (Zapad, Istok, Brezovica).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.