U Hrvatskoj ukupno 790 oboljelih od COVID-19, važno odgovorno ponašanje

Vijesti 30. ožu 202007:25 > 20:23
Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP

Na press konferenciji Nacionlanog stožera ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u 25 sati broj zaraženih porqastao za 77 bolesnika. Ukupno je to 790 oboljelih.

20:23

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je još jedna oboljela osoba od koronavirusa, a ukupno je do sada jedanaestero zaraženih, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

Novozaražana osoba je s područja Nuštra pokraj Vinkovaca.

17:51

Gost Newsrooma bio je Valent Turković iz Osijeka. On je jedan od brojnih volontera koji danonoćno na svom 3D printeru printa zaštitne vizire koji onda donira bolnicama.

“Nabavljamo folije na razne načine, od donacija firmi, škola, knjižnica, tko god ima grafoskopske folije ili folija na roli to možemo iskoristiti. Za sada nema nigdje za kupiti pa se snalazimo na razne načine”, opisuje Valent Turković iz Osijeka.

Kako i vi možete pomoći čitajte OVDJE

16:23

Hitno otvaranje tržnica za primarne proizvođače, isplata pomoći OPG-ovima radi zatvorenih tržnica od 3.250 kuna mjesečno po zaposlenom, stavljanje u funkciju državnog poljoprivrednog zemljišta, uvođenje poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište, – neke su od mjera čije hitno donošenje traži Udruga “Život”.

14:06

Na press konferenciji Nacionalnog stožera ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je u 25 sati broj zaraženih porqastao za 77 bolesnika. Ukupno je to 790 oboljelih. Provedeno je 6.404 testiranja. Preminulih je šest, a na respiratoru je 27 ljudi. Oporavljenih je 64, što je 12 više nego jučer.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pozvao je građane da poštuju mjere. Osvrnuo se na izjavu Bernarda Kaića na HRT-u:

“Doktor Kaić iznio je prestrogu ocjenu postupanja policije. Potrebno je provoditi nadzor, potrebno je da policija upozoori one koji krše mjere”.

“Često smo upitani za brojčane procjene – o broju oboljelih, koliko će trajati… O tome nitko ne može dati brojku jer je nitko ne zna. Ja sam jasno rekao da je svaka brojka nezahvalna. Ja sam jučer iznio svoju osobnu procjenu“.

13:38

U Primorsko-goranskoj županiji koronavirusom je zaraženo 37 osoba, od jučer je oboljela jedna osoba, dvije su ozdravile a dvije koje su na respiratoru su u stabilnom stanju, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZZJZ) Vladimir Mićović je rekao da je u županiji jedna novooboljela osoba, te ih je sada ukupno 37 oboljelih, a dvije su ozdravile. “To je još relativno mirna situacija s obzirom na to da se radi o tijeku epidemije koja je uzela zamah u Hrvatskoj”, ocijenio je.

Broj osoba u samoizolaciji se smanjuje i sada ih je 940.

“Testirano je ukupno 547 uzoraka iz Primorsko-goranske županije, a od toga je u riječkom laboratoriju, koji se još uhodava, načinjeno oko 130 testova. Kapacitet je između 20 i 30 uzoraka na dan, još nismo postigli puni kapacitet pa dio uzoraka vozimo u Zagreb, a nadamo se da će naš kapacitet uskoro biti dovoljan za uzorke iz županije”, rekao je Mićović.

13:32

Vojni epidemiolog brigadir Mario Gjurić bio je gost emisije u studiju Večernjeg lista, a govorio je o koronavirusu u Hrvatskoj, epidemiološkom stanju u Oružanim snagama RH te provedbi mjera zaštite.

“Trenutačno je šest pripadnika Oružanih snaga RH zaraženo. Dakle četvorica su u Litvi, jedan je u Zagrebu i jedan u Slavoniji. Njihovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće, ipak se radi o pripadnicima mlađe populacije. Pohvatali smo njihove kontakte te su u izolaciji. Jučerašnji pacijent koji je bio u Infektivnoj klinici s današnjim datumom je već pušten na kućno liječenje”, kazao je brigadir Gjurić.

Više čitajte OVDJE.

13:21

Dražen Oreščanin iz Inicijative Glas poduzetnika, gostujući u N1 studiju uživo, ponovio je da je glavni zahtjev njihove Inicijative Vladi – otpis, a ne odgoda naplate poreza i doprinosa za sve čije je poslovanje pogođeno pandemijom koronoavirusa.

“Vrlo je jednostavno, ako zaradiš nula, platiš nula”, pojašnjava Oreščanin i dodaje da uz ovaj, imaju još i zahtjev otpisa svih parafiskalnih nameta, komunalnih naknada i najmova te traže moratorij na sve kredite i leasinge, u trajanju od godine dana.

Više čitajte OVDJE.

12:41

Od početka nadzora provođenja odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta 24. ožujka istarska je policija bez propusnice zatekla 623 građana, a od početka nadzora samoizolacije 13. ožujka tu je mjeru prekršilo 56 osoba, doznaje se od glasnogovornice istarske Policijske uprave Nataša Vitasović.

Više čitajte OVDJE.

12:06

U Vukovarsko-srijemskoj županiji od jučer je jedna zaražena osoba više pa ih je u ponedjeljak ukupno deset, a ta posljednja zaražana Covidom -19 je liječnica koja je hospitalizirana, izvijestili su iz županijskog Stožera CZ.

S jučerašnjim danom testirano je 112 osoba. Na području Vukovarsko-srijemske županije u samoizolaciji je 780 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana bilo je 20 dojava o kršenju samoizolacije, od toga su utvrđena dva kršenja, ističe se u priopćenju. Izdvojene ambulante imale su 32 poziva.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima pet hospitaliziranih osoba pozitivnih na Covid-19, među njima je i zaražena liječnica. Sedam liječnika i dvije medicinske sestre su otprije u samoizolaciji. U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana pacijent koji je pozitivan na Covid- 19 nije hospitalizian nego je u kućnoj samoizolaciji, navode iz županijskog Stožera.

12:05

U Zagrebačkoj županiji još je jednoj osobi dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, tako da ih je sada 63, objavila je u ponedjeljak Županija pozivajući se na podatke Zavoda za javno zdravstvo do 11 sati.

Županijski Zavod ima osam ispostava, svaka obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine.

Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u ispostavi Samobor u kojoj su potvrđena dva oboljela, dok ih je u Svetoj Nedjelji potvrđeno 15.

U ispostavi Zaprešić je 14 potvrđenih slučajeva, u Velikoj Gorici 16, Dugom Selu devet, u Svetom Ivanu Zelini tri, a Ivanić-Gradu dva. U ispostavama Jastrebarsko i Vrbovec potvrđen je po jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Županija poziva svoje stanovnike da poštuju upute Stožera civilne zaštite, poručujući kako jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, te zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju iz Zagrebačke županije.

11:50

Predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata, Krešimir Sever, gostovao je u programu N1 i komentirao kako Vladine mjere u saniranju gospodarske štete prouzročene epidemijom koronavirusa.

“Plaće i radna mjesta moraju biti ono zadnje što će se dirati. Kome bi se uopće smanjile plaće? Liječnicima i zdravstvenom osoblju, policajcima, učiteljima koji marljivo rade?”, rekao je Sever, dodavši da smanjenje plaće dužnosnicima smatra populističkom mjerom.

“Svima je jasno da se odreknu svi iz Sabora i Vlade, da to ne bi bila nikakva ušteda, nego populistička mjera”, rekao je Sever.

11:48

U Međimurskoj županiji, gdje su proteklog tjedna potvrđene dvije pozitivne osobe na koronavirus, sve zdravstvene ustanove su u pojačanom radu, a uvedena je i nova organizacija u radu izdvojenih COVID-19 dežurnih ambulanti, priopćili su u ponedjeljak iz županijske uprave.

Oboljele osobe nisu epidemiološki povezane te se nalaze u potpunoj izolaciji i nisu na respiratoru, ističe se u priopćenju.

11:09

“Imamo dvoje novozaraženih pa ih sada u županiji imamo ukupno 46. S obzirom da se građani pridržavaju mjera, one su počele davati rezultate pa se iz dana u dan smanjuje broj novozaraženih, rekao je na press konferenciji osječkog stožeraIvan Anušić.

10:52
Na području Splitsko-dalmatinske županije 10 je novooboljelih od koronavirusa, objavio je županijski Stožer CZ. U Solinu je 5 osoba, Splitu i Dugom ratu po dvije osobe i Sinju jedna osoba. Opće zdravstveno stanje oboljelih je stabilno.

Više čitajte OVDJE.
10:24

Sinoć je uzeto šest novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus, te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, izvijestio je Stožer civilne zaštite Istarske županije. Tri nove osobe na području županije pozitivne su na koronavirus, dodali su.

Više čitajte OVDJE

10:24

U Zadarskoj županiji od petka je 7 novozaraženih, što je ukupno 28, izvijestio je Stožer u Zadru. 878 osoba je u samoizolaciji, a od jučer novih 110. Od 28 zaraženih, 16 je povezano s bolnicom u Biogradu koja je i nakon dezinfekcije dodatno očišćena u cijelosti.

U posljednja 24 sata, s policijskih punktova vraćena je 71 osoba zbog neposjedovanja valjane propusnice.

Više čitajte OVDJE.

9:12

Poslijepodne će biti održan sastanak premijera s resornim ministrima o novim mjerama za pomoć gospodarstvu, javlja naša reporterka Matea Dominiković.

9:06

Vrijeme je za odgovornost i oprez, rekao je pulmolog Saša Srića gostujući u Novom danu.

9:05

Šef policije Nikola Milina izjavio je za HRT kako je dosad ukupno zaraženo pet policajaca, 104 su u izolaciji. Dodao je i kako je njih 35 izašlo iz samoizolacija.

8:59

Znanstvenik Gordan Lauc smatra da Hrvatska nije pretjerala s mjerama ako se pogleda kakva je situacija u Italiji i Španjolskoj.

Prošlog tjedna objavio je pozivajući se i na jedan članak objavljen u znanstvenim novinama kako je vlažan zrak važan u borbi protiv koronavirusa. Za Novi list to je dodatno pojasnio. “Primarno mjesto ulaska svih respiratornih virusa je sluznica nosa, usta i oka. U normalnom stanju ona je zaštićena debelim sluzavim slojem koji se naziva mukoza, a sastoji se od jako hidratiranih glikana koji predstavljaju prirodnu obranu protiv virusa i bakterija. No, ako dulje vrijeme udišemo suhi zrak, ta barijera gubi funkciju i virusi imaju širom otvorena vrata”, rekao je Lauc.

Više pročitajte OVDJE.

8:37

Zdravstveni djelatnici Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević više od mjesec dana nesebično daju sve od sebe kako bi pomogli oboljelima i rade 24 sata dnevno.

“Radimo trijažu pacijenata, uzimamo briseve ako treba, pregledavamo pacijente i radimo neke odjelne poslove po potrebi”, kaže specijalizant infektologije Domagoj Tomasović i dodaje kako mu je sve to veliki izazov i drago mu je da sudjeluje u njemu.

Njihovu priču pročitajte OVDJE.

8:15

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je u subotu u e-savjetovanje nacrt Pravilnika o dopuni Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnim i srednjim školama, a rasprava, u koju se dosad uključilo stotinjak sudionika, provodit će se do 2. travnja.

Više pročitajte OVDJE.

7:58

“U zdravstvenu krizu ulazimo iz pozicije znatnog viška na tekućem i kapitalnom računu, drugim riječima većeg izvoza od uvoza, većeg priljeva kapitala od odljeva kapitala. Taj suficit smo proteklih godina koristili za razduživanje prema inozemstvu i jačanje deviznih pričuva, što nam je prvi amortizer u situaciji pada izvoza. Iako su se uvjeti financiranja zaoštrili za tržišta u nastajanju, među koje se ubraja i Hrvatska, zaduživanje je i dalje moguće. Pričuve ćemo znatnije trošiti tek u slučaju eventualne eskalacije krize. Ako se to i dogodi, bit će znak da su devizne pričuve poslužile svrsi i da smo uspjeli očuvati domaću potražnju. Bruto pričuve HNB-a i nakon deviznih intervencija kojima smo stabilizirali tečaj nakon početka epidemije veće su od 17 milijardi eura”, rekao je guverner HNB-a, Boris Vujčić.

Više pročitajte OVDJE.

7:38

Kaže kako je nezahvalno procjenjivati koliko će ova situacija još trajati?

”Nitko ne može znati taj datum. Nadamo se da s ovim dobrim brojkama možemo još dugo izdržati i da će ovo toplo vrijeme smanjiti transmisiju virusa,. Naša procjena je da bi početkom lipnja situacija mogla biti mnogo bolja i da bi mogli početi popuštati s mjerama”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Više čitajte OVDJE.

7:29

Prema podacima Hrvatska narodne banke, bruto inozemni dug Republike Hrvatske krajem studenog 2019. iznosio je 41,1 milijardu eura, što je 3,8 posto ili 1,6 milijardi eura manje nego godinu ranije, no analitičari predviđaju rast vanjske ranjivosti zbog krize uzrokovane koronavirusom.

Više pročitajte OVDJE.

7:28

Hrvatski državljani koji su boravili u karanteni u Tirolu u nedjelju su krenuli u Hrvatsku, objavilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova, dodajući da je s tom skupinom prema svojim domovima krenula i skupina Slovenaca.

“U zajedničkoj koordinaciji hrvatskog i slovenskog veleposlanstava u Beču, u popodnevnim satima omogućen je polazak 13 hrvatskih državljana autobusom prema austrijsko-slovenskoj granici, odakle su nastavili put do Hrvatske”, kaže se u priopćenju iz ministarstva.

Ističe se da se Tirol nalazi u karanteni, a za neka mjesta poput Ischgla, Galtuera i St. Antona na snazi je i postroženi režim potpune izolacije.

Provedeno je 6.404 testiranja.

Preminulih je šest, a na respiratoru je 27 ljudi.

Oporavljenih je 64, što je 12 više nego jučer.