Cvitković: Slobodni dani umjesto plaćenih za medicinare? Ne želim vjerovati!

Vijesti 13. tra 202011:02 > 11:07
N1

U N1 studiju uživo gostovao je dr. Miran Cvitković, stručnjak za medicinsko pravo. Rekao je da je za sada mjerama karantene i drugim epidemiološkim mjerama, ukinut progresivan rast oboljelih od koronavirusa.

“Temeljni razlog za to leži u postupcima državnih vlasti i odgovornosti građana koju su shvatili ozbiljnost situacije. Postoji mali broj ljudi koji ne postupaju po uputama, ali je malen i zanemariv”, kaže Cvitković.

Kada je riječ o proboju virusa u staračke domove kaže kako je bilo iluzorno očekivati da neće, jer se virusu ne može ‘zabraniti’ da negdje probije.

VEZANE VIJESTI

“Nasreću, i u staračke domove i općenito u zdravstveni sustav je ušao relativno kasno i ostao je na jednoj razini, nadamo se da će tako i ostati.”

Upitan je li točna informacija da će zdravstveni radnici za dežurstva umjesto financijske nadoknade dobiti slobodne dane, rekao je da je čuo, ali da nema potvrđenu tu informaciju.

“Ne želim vjerovati da je to istina. Naputak Ministarstva zdravstva vrlo je jasan i o tome nema govora. To bi bilo suprotno naputku, a zna su onda vrlo dobro i tko je odgovoran, ravnatelji su odgovorne osobe”, zaključuje Cvitković.

Kada je riječ o koronavirusu u svijetu, poručuje kako se jasno vidi da su zemlje s lošijim javnim zdravstvom, lošije prošle. Zaključio je kako je COVID 19 jedan od nekoliko tipova koronavirusa i da je teško procijeniti hoće li s vremenom postati zanemariv kao SARS ili će ostati dulje prisutan.

Tijek događaja pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.