Zahtjev Plenkoviću, Divjak i Capaku: Odgodite otvaranje škola!

Vijesti 05. svi 202013:17 > 13:22
/ ilustracija

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) poslao je zahtjev premijeru Andreju Plenkoviću, ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku da odgode otvaranje škola dok se ne ispune nužni preduvjeti. Iz sindikata tvrde kako ključni problemi još uvijek nisu niti približno riješeni.

Za razliku od postupanja u drugim zemljama Europske Unije koje su otvorile ili, u skorijem roku, planiraju otvaranje ustanova za odgoj i obrazovanje, nisu se provele nužne prethodne analize, nisu obavljena savjetovanja sa strukom i socijalnim partnerima te se nisu osigurali prijeko potrebni uvjeti za rad škola, smatraju i navode kako ‘svi nužni preduvjeti za zaštitu života i zdravlja učenika i zaposlenika moraju biti ispunjeni te je zbog nepostojanja istih nužno preispitivanje odluke o otvaranju škola 11. svibnja 2020. godine’.

VEZANE VIJESTI

Svoj zahtjev obrazoložili su u pet točaka te tako tvrde kako nisu provedene nužne analize, nisu obavljena savjetovanja sa strukom i socijalnim partnerima te se nisu osigurali prijeko potrebni uvjeti za rad škola.

S obzirom na dosadašnju analizu o broju učenika koji će prisustvovati na nastavi u školama, većina učenika nastavit će svoje obrazovanje izvan školskih klupa. MZO u svojim preporukama upućuje na praćenje programa škole na trećem, što učenicima ponovno mijenja stečene rutine. Takva preporuka djeci ujedno predstavlja dodatan, sasvim nepotreban, stres te onemogućuje učenicima savladavanje predviđenih ishoda, a čiju važnost upravo ministrica čitavo vrijeme naglašava, navodi SHU.

MZO škole iz odgojno-obrazovnih ustanova pretvorio u čuvalište djece

“MZO je svojim nepromišljenim i neodgovornim postupanjem učinilo odgojno-obrazovne ustanove nedostupnima velikom broju učenika te je pretvorilo škole u čuvališta djece sukladno ekonomskom i obiteljskom statusu roditelja.

#related-news_0

Još uvijek nije provedena analiza koliko je kroničnih bolesnika odnosno visokorizičnih zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja, koliko je njih starije dobi i kako će se organizirati rad u takvim slučajevima. Naime, podsjećamo da su sve to zaposlenici koji rade više od punog radnog vremena od kuće te trenutno ne znamo njihov status i koje su njihove obveze po pitanju povratka u škole”, navodi SHU u javnom pismu.

Gotovo polovica spremačica u školama čisti veću kvadraturu od propisane

SHU navodi i preveliku radnu opterećenost spremačica, koje ne stignu pravilno očistiti svu školsku površinu.

#related-news_0

“Više od 48% spremačica u školama već ionako čisti veću kvadraturu od propisane. Naime, pomoćno-tehničkog osoblja nije bilo dovoljno ni u normalnim okolnostima, a kamoli sada kada su nužne strože higijensko-sanitarne mjere. Zahtjevi za novim zapošljavanjem redovno se odbijaju iako predani zahtjevi ispunjavaju sve zakonske uvjete za zapošljavanje dodatnog osoblja.”

“Sva odgovornost prebacuje se na roditelje, ravnatelje i same zaposlenike koji neće imati vremena za pripremu jer dio uputa još uvijek nije spreman (postupanje u slučaju potresa i COVID-a 19) te su brojna pitanja još uvijek neodgovorena. Naime, nije bitno samo izdati upute već mora ostati i dovoljno vremena za pripremu zaposlenika na postupanje”, piše sindikat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.