Vojska apstinenata svakim izborima sve je veća: To dovodi u pitanje legitimitet

Vijesti 08. lip 202021:55 > 22:01
Goran Stanzl/PIXSELL (ilustracija)

Prema istraživanju Crodemoskopa za RTL, 42 posto ispitanika sada ne bi izašlo na izbore. Oni su hrvatski birači koji apstiniraju, ne glasaju za nikoga. Da se udruže, bili bi najjača hrvatska stranka.

Prema istraživanju Crodemoskopa za RTL, 42 posto ispitanika sada ne bi izašlo na izbore. Tek njih 56 posto će sigurno ili vjerojatno na biralište. Ranijih su godina takva istraživanja čak bila optimističnija od stvarnosti.

“Ako na temelju toga zaključujemo, možda će ovo biti prvi izbori na kojima će izaći ispod 50 posto registriranih birača. To vam dovodi legitimitet u pitanje. Nedostatak legitimiteta, to je stvar koja se ne osjeća, ali svaki političar je vrlo dobro osjeća”, kaže Goran Čular, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu za RTL.

To znači kada bi na to imali pravo, apstinentima bi pripadalo gotovo pola mjesta u Saboru. Do sada je najviše birača gotovo 3 milijuna izašlo 1990., a najmanje prije četiri godine – prvi put manje od 2 milijuna.

Izjava predsjednika Zorana Milanovića da vjerojatno ni on neće na izbore svakako nije od pomoći. No, bivši predsjednik Josipović vjeruje da Milanović izbore neće preskočiti.

“Na izbore svakako treba izaći. Predsjednik je dao izjavu gdje je želio naglasiti svoju nepristranost, sigurno nije htio demotivirati građane. Siguran sam da ćemo i njega vidjeti na biralištu”, smatra Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike.

Političari, čija imena apstinenti ne zaokružuju, poručuju im da ipak izađu.

“Mogu reći da bi bilo dobro da ljudi izađu na izbore, činjenica je da je korona sigurno ima utjecaj na ljude”, kaže ministar prometa Oleg Butković.

“Sve skupa je složeno tako da izlaznost bude mala, velike stranke smatraju da će onda svoju vojsku lakše mobilizirati”, kaže Miroslav Škoro (Domovinski pokret).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.