Nastavlja se egzodus medicinskog osoblja

Vijesti 27. svi 201518:19 > 18:20
N1

I dok iz Vlade najave mršavih pluseva gospodarskog rasta predstavljaju kao definitivni signal da vrlo skoro, točnije u petak, krećemo nabolje, neki puno životniji primjeri demantiraju tu priču. Tako je danas za Veliku Britaniju odletjelo novih 12- ero novih sestara i medicinskih tehničara.

Nastavlja se egzodus medicinskog osoblja koje iz Hrvatske odlazi trbuhom za kruhom u države zapadne Europe, prvenstveno u Njemačku i Veliku Britaniju. S Plesa u bolju budućnost poletjele su i ove sestre. Iako drugačijih životnih priča, razlozi emigracije manje-više uvijek su isti.

Kontigent od 400-injak sestara i medicinskih tehničara već je napustio  Hrvatsku. Za mjesec dana 12 novih gastarbajtera kreće za Veliku Britaniju, a početkom srpnja još veći broj će put Njemačke. S obzirom na dobru reputaciju posao je vrlo lako naći.

Medicinske sestre najbrojnije su među stručnim osobljem koje sudjeluje u pružanju zdravstvene skrbi, no iako ih u Hrvatskoj trenutno ima oko 32.000, to je znatno ispod standarda Europske unije. Samim time dovodi se u pitanje funkcioniranje sustava

Više u prilogu Veljka Skenderije.