Pogledajte najvažnije poruke Milanovića, Plenkovića, Gotovine, Miloševića

Vijesti 05. kol 202006:51 > 11:42
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu oslobodilačke operacije Oluja. Središnja svečanost održava se u Kninu u nazočnosti državnog vrha. Govor na glavnom kninskom Trgu Ante Starčevića održali su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predstavnik udruga proizašlih iz Domovinskog rata, umirovljeni general Ante Gotovina.

11:34

“Svaka nevina žrtva, neovisno o narodnosti je nevina žrtva, o tome trebamo misliti. Onaj tko je to počinio, to je za njega veliki grijeh.

Mislim da je ovo bilo dostojanstvno obilježavanje i to je dobro, kazao je umirovljeni general Ante Gotovina nakon svečanog obilježavanja Oluje u izjavi novinarima.

“Naša povijest su naše naučene lekcije, one trebaju biti sređene i na svom mjestu. To su iskustva koja danas živimo i danas smo spremniji gledati što trebamo danas učiniti za bolje sutra, o tome trebamo misliti”, kazao je Gotovina.

11:24

“Smatram da je društvo sazrelo da čujemo jedni druge, bez obzira na nacionalnost, da sjećanje na sve žrtve trebamo poštovati. Emocije su još svježe, čuo sam poruke pomirbe i svoj dolazak smatram zalogom za budućnost te da je ovo prvi korak ka tome… Napadi su očekivani, razumijem to kao govor ljudi koji su pretrpjeli bol, i u tom pogledu nikome ne zamjeram”, kazao je u Kninu potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Više čitajte OVDJE.

10:56

Okupljenima se obraća Zoran Milanović, predsjednik RH.

Svima je čestitao Dan pobjede.

“U ovih 25 godina odmakli smo daleko, nismo isto društvo kao prije 25 godina. O tome govori i govor predsjednika Vlade koji toplo pozdravljam, rekao je Milanović.

Treba razgovarati o stvarima koje nas spajaju i koje nas dijele. Bitno je da se razgovara o problemima. Neću ponavljati prijašnje govornike, sve što je rečeno je dobro.

Govorit ću o etapama našeg puta do pobjede i o odnosima Hrvata i Srba”, kazao je.

Jedan veliki državnik je prije puno godina opisao put svoje države do pobjede: ‘U ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost i u miru dobra volja’. Kako univerzalno i kako primjenjivo na naš put. Nama je rat nametnut, napali smo nas oružjem kojeg smo i mi i Slovenci plaćali, bili smo suočeni sa situacijom na koju se nitko nije spremao. Oni momci kojima sam jučer podijelio odlikovanja došli su s namjerom da pomognu svojoj državi, oni nisu znali što ih čeka. Rat se dogodio u treptaju oka. Jako je teško bilo, to govorim kao čovjek u godinama, znati što je pred tobom, predvidjeti tuđe reakcije, reakcije međunarodne zajednice i graditi Hrvatsku vojsku. Predvodio ga je prvi hrvatski predsjednik i još važnije, ratni predsjednik Franjo Tuđman. Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna, ona je plan rada, planiranja, inteligencije stotine tisuća ljude. Svi mi koji u tome nismo sudjelovali smo dužni biti zahvalni. Prevagu čini malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Drugi gledaju i ubiru plodove tuđeg rata”, rekao je Milanović.

U govoru je spomenuo i dolazak SDSS-ovog Borisa Miloševića u Knin, potpredsjednika Vlade RH.

“Doći ovdje i pridružiti se Hrvatima u proslavi ovog datuma, to je arhitektura srca i duboko emocionalno pitanje i to nije mala stvar”, kazao je.

10:55

Okupljenima se obraća predsjednik Sabora Gordan Jandroković:

“Iako mnogi hrvatski građani nisu s nama, uvjeren sam da su svojim srcem u Kninu. Herojstvo branitelja nas je obranilo i njihov duh će zauvijek živjeti. Ne smijemo zaboraviti nestale i moramo učiniti sve kako bi obitelji saznale istinu”, kazao je.

“Domovinski rat temeljen je slobodne, neovisne i suverene Hrvatske na kojem gradimo našu budućnost i zato nikada ne smijemo zaboraviti njegov dignitet”, kaže Jandroković.

Više čitajte OVDJE.

10:37

Okupljanima se obraća premijer Andrej Plenković.

”Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz drevnog Knina, kolijevke hrvatske državnosti, grada simbola hrvatske slobode, pobjede u Domovinskom ratu. Tu pobjedu najbolje simbolizira slika dr. Franje Tuđmana kako na Kninskoj tvrđavi ljubi hrvatsku zastavu”, rekao je na početku svog govora premijer.

“Današnji dan obilježavamo u znaku pobjede. Uvijek je poseban osjećaj govoriti iz Knina, iz grada koji je simbol slobode i pobjede u Domovinskom ratu… S više od 20 tisuća poginulih pretrpjeli smo ogromnu ratnu štetu gdje je Hrvatska izgubila 15 godina razvoja…”.

“Danas, 25 godina poslije vrijeme je da sagledamo slojevitost zbivanja”, kazao je Plenković.

“Važno je da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svoga naroda”, kazao je i naglasio da je nužno iskazati pijetet prema svakoj nedužnoj žrtvi, svih nacionalnosti, i prema nevinim srpskim žrtvama. Time ne umanjujemo pobjedu u Oluji, naprotiv, time pokazujemo velikodušnost pobjednika. Iskrena pomirba može se graditi samo na istini!”, rekao je premijer.

Više čitajte OVDJE.

10:31

U tijeku je govor umirovljenog generala Ante Gotovine.

“Četvrt je stoljeća prošlo od operacije Oluja koja je odredila budućnost Hrvatske”, kazao je na početku govora čestitavši svima Dan pobjede.

“Ono sudbonosno vrijeme zauvijek nas je povezalo”.

“Jači smo i bolji ljudi, spremni smo raditi danas za bolje sutra. U novom poglavlju, ovih 25 godina života u miru i sigurnosti, Hrvatska se gradi u socijalno pravednu demokraciju, državu u kojoj svi njeni ljudi, bez obzira na različitosti, uživaju u sigurnosti slobode. Jednaka prava, jednake obaveze. Zajedništvo svih nas, od prvih na čelu, do najmanjih, ostvarit ćemo postavljene ciljeve. Na tom putu želim nam uspjeh uz Božju pomoć”, rekao je.

 Više čitajte OVDJE.

10:23

Dva MIG-a preletjela su Knin.

10:04

U tijeku je čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika VRO Oluja

9:46

U tijeku je čitanje povjesnice o VRO Oluja 95

9:39

U tijeku je prijavak Predsjedniku Republike Hrvatske i vrhovnom zapovjedniku OSRH-a Zoranu Milanoviću.Na kninskoj tvrđavi podignuta je velika hrvatska zastava.

9:36

Kninski rotor na dvadesetak minuta blokirali su bajkeri. Radi se o tradiciji koja traje više od deset godina, a među njima su veterani gotovo svih hrvatskih brigada. Nisu smjeli bliže centru, no prizor je bio prilično impresivan.

9:32

U Knin su stigli predstavnici državnog vrha, predsjednik države Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

9:22

“Prvo bih se zahvalio svima koji su mi ukazali čast da danas budem ovdje. Taj dan nisam bio u Kninu ali pratili smo svaki centimetar koji se oslobodio. Emocije su strahovite, svi smo mi branitelji bili za jednu stvar. To je ona svetinja koju ne smijemo nikada zaboraviti. Bit ću posvećen unutarnjoj molitvi i miru u sjećanju na žrtve”, rekao je Pave Gruica, dragovoljac Domovinskog rata.

9:05

Pukovnik u mirovini Vinko Kovačić, predsjednik savjeta SDP-a za veterane, u Kninu se u razgovoru s našim reporterom Harijem Kočićem kratko osvrnuo na akciju Oluja:

“Oluja je krenula s livanjske bojišnice, a prije toga je bilo nekoliko akcija. Oko tri godine su rađene pripreme da bi se mogla u 84 sata zavijoriti zastava na slobodnom hrvatskom gradu Kninu.”

Više pročitajte OVDJE.

8:32

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja na Twitteru. Povodom obljetnice Oluje bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je poruku na Twitteru.

Više čitajte OVDJE.

8:21

U Knin je stigao i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Zoran Maras koji je na obilježavanju Bljeska u Okučanima bio u majici HOS-a, a zbog čega je predsjednik države Zoran Milanović otišao s obilježavanja. Maras je danas u majici specijalne policije, no u njegovom društvu je nekoliko muškaraca s grbom HOS-a, javlja naša reporterka Ana Mlinarić.

7:42

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na Twitteru je ujutro građanima čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Napisao je da se prisjećamo “najveće pobjede koja je donijela slobodu i otvorila put mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja”.

7:24

Potpredsjednik Vlade, SDSS-ov Boris Milošević stiže danas u Knin. “Odluku mi nije bilo lako donijeti, u Knin idem otvorena srca“, napisao je u subotu Milošević u vrlo osobnoj objavi na Facebooku i izazvao mnoge, većinom pozitivne reakcije.

Nakon što je potvrđen dolazak Miloševića na proslavu Oluje, objavljeno je da će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved 24. ili 25. kolovoza biti na komemoraciji u Gruborima, gdje je nakon Oluje ubijeno šestero srpskih civila. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je riječ o “snažnoj poruci pomirenja i okretanja budućnosti”, a predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je to važnim događajem od kojega se mnogo očekuje.

6:53

Program počinje u 9.30 sati dolaskom predsjednika države Zorana Milanovića, Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i Vlade Andreja Plenkovića te uzvanika prema spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95”. Slijedi prijavak Predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH.

U 9.43 sati će se zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježiti ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom VRO “Oluja”. Nakon toga slijedi podizanje zastave Republike Hrvatske uz intonaciju državne himne, čitanje povjesnice o Oluji te imena poginulih i nestalih pripadnika VRO “Oluja” kada je predviđen i prelet dva borbena zrakoplova MiG 21.

Polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” predviđeno je u 10, 15 sati nakon čega će uslijediti obraćanje predstavnika hrvatskih branitelja i ratnog zapovjednika u VRO “Oluja” Ante Gotovine, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Sabora Gordana Jandrokovića te predsjednika Republike Zorana Milanovića. Prigodni program Akrobatske grupe “Krila Oluje” počinje u 10,50 sati, a misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u 11,30 sati.

N1
Dusko Jaramaz/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dusko Jaramaz/PIXSELL
N1
N1
N1
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Vlada Republike Hrvatske
Marko Dimic/PIXSELL

Na svečanom prijemu, koji je u povodu 25. obljetnice Oluje za ratne zapovjednike na Kninskoj tvrđavi sinoć priredio predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, dodijeljena su i promaknuća aktivnim časnicima Hrvatske vojske.

VEZANE VIJESTI