Nakon 180 zaraženih u jednom danu nova pravila za klubove i kafiće

Vijesti 13. kol 202006:55 > 22:05
Tomislav Pavlek/PIXSELL

U protekla 24 sata zabilježeno je 180 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 811. Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata. Jedna osoba je preminula.

22:04

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je prozivke iz Austrije da Hrvatska frizira podatke.

“To je nonsens. U Hrvatskoj se na puno mjesta testira, sve je to transparentno. Takve poruke nisu dobronamjerne. Šalju se s nekim drugim razlogom”, tvrdi ministar.

Smatra da će se situacija još pogoršati na jesen te je najavio nove restriktivne mjere.

Više čitajte OVDJE

22:02

Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut komentirao novu mjeru Nacionalnog stožera koja rad ugostiteljskih obrta ograničava do ponoći u idućih 10 dana.

Kazao je za Novu TV da je odluka o ograničenju rada noćnih klubova došla nakon analize aktualnog stanja prema kojoj je velik broj mladih zaražen u barovima na Jadranu.

”Korona ne zna koliko je sati, ali smo smanjili radno vrijeme za šest sati”, kazao je.

Dodao je da je u Hrvatskoj zaraženo oko 50 turista.

Više čitajte OVDJE

22:01

Popuštanje epidemioloških mjera, veća dostupnost testova, ali i opuštenost u ljetno vrijeme razlog su porasta broja zaraženih COVID-om 19 u Europi, ocijenio je u četvrtak epidemiolog Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Više čitajte OVDJE

19:26
17:59

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je za Novu TV rekordan dnevni porast novooboljelih u Hrvatskoj. Otkrio je i da od sutra na snagu stupa mjera ograničenja rada klubova i kafića do ponoći.

Više čitajte OVDJE

17:01

Liječnici i sestre s covidom-19: Prijetili su nam otkazom ako ne idemo na posao

Kaiser Health News i Guardian nedavno su otkrili da je u SAD-u od covida-19, koji su dobili na poslu, umrlo najmanje 922 medicinskih sestara, tehničara i liječnika koji su radili sa zaraženima. Sad otkrivaju da su ih bolnice prisiljavale da rade bolesni.

Medicinska sestra, koju je intervjuirao Guardian, radila je u bolnici u New Jerseyju kad je početkom travnja, u doba eksplozije covida-19 u tom dijelu SAD-a, dobila obavijest da njen test pokazuje da je zaražena i da mora u karantenu od dva tjedna.

Samo 20 minuta poslije nazvao ju je iz bolnice njen pretpostavljeni i kazao joj da joj bolnica poručuje da se na posao može vratiti u roku od dva dana.

Više čitajte OVDJE

16:58

Finska je preporučila nošenje zaštitnih maski u javnosti prvi put u četvrtak dok broj slučajeva novog koronavirusa raste.

Premijerka Sanna Marin rekla je da se maske trebaju nositi u situacijama kada socijalno distanciranje nije moguće, kao što je na primjer u javnom prijevozu.

Vlada se na taj korak odlučila nakon što je broj novozaraženih dostigao 41, najveći broj od svibnja.

Više čitajte OVDJE

16:57

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs donio je Odluku o imenovanju članova Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine 2020./2021.

Ministar Fuchs donio je Odluku o imenovanju članova spomenute radne skupine u kojoj je 23 članica i članova, a za koordinatoricu je imenovao Ivanu Pavić Šimemtin iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Tko su još članice i članovi skupine čitajte OVDJE

16:55

Radna mjesta glavna su žarišta zaraze koronavirusom u Francuskoj i poduzeća bi trebala omogućiti radnicima da rade od kuće koliko god je to moguće nakon ljetnog odmora, rekao je u četvrtak ugledni francuski stručnjak za koronavirus.

Tjedni podaci ministarstva zdravlja pokazuju da su od 9. svibnja privatna i javna poduzeća činila 22 posto od 609 žarišta zaraze. Zdravstvene vlasti istražuju ih gotovo trećinu.

Više čitajte OVDJE

16:54

Zrakoplovni prijevoznici izmijenili su u četvrtak ionako sumornu prognozu putničkog prometa u Europi u ovoj godini zbog kontinuiranih ograničenja putovanja i straha od novog vala Covida-19 koji prigušuju mogućnost oporavka sektora.

Broj putnika u europskom zračnom prometu smanjit će se ove godine 60 posto, procjenjuju u Međunarodnom udruženju za zračni promet (IATA).

Više čitajte OVDJE

16:53

Skandal u Bavarskoj: Danima nisu obavijestili 900 ljudi da su pozitivni na covid-19

Mediji diljem Njemačke javljaju da niti u srijedu navečer još uvijek veliki broj povratnika u tu zemlju, koje su epidemiološke službe testirale na autocestama, nije bio obaviješten da su bolesni i zarazni.

Portal Nordbayern doslovno je naveo da je bavarska ministrica zdravstva Melanie Huml “morala u srijedu navečer potvrditi” da čak 44.000 testiranih putnika koji su proteklih dana iz inozemstva ušli u Njemačku, još nije primilo obavijest o rezultatima testa.

Više čitajte OVDJE

16:52

U posljednjih 24 sata u Srbiji su nadležne službe na covid-19 testirale 9100 ljudi, od kojih se pozitivnima na koronavirus pokazalo njih 247.

U bolnicama se nalazi 2200 ljudi, od čega ih je na respiratorima 78. Srbija je od početka epidemije zabilježila 28.998 oboljelih uz smrtnost od 2,28 posto. Sveukupno su testirali 780.097.

Više čitajte OVDJE

16:51

Država od udruga mladih traži pomoć u komunikaciji oko epidemije covid-19

Predstavnici udruga mladih u četvrtak su održali prvi radni sastanak sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade na kojem su razgovarali o temama koje ih muče – od obrazovanja, zapošljavanja i stambenog pitanja do prometne povezanosti i koronavirusa.

Na prvom sastanku su postavili temelje buduće suradnje, a s obzirom na to da je covid-19 postao svakodnevica, Ured je otvorio komunikaciju s mladima koji su u ovom trenutku najviše izloženi infekciji.

Više čitajte OVDJE

16:49

Der Spiegel: Nastavnike iz rizičnih skupina prisiljavaju da nastavu drže u školi

Portal njemačkog tjednika donosi podatke o brojnim nastavnicima u Njemačkoj koji su zbog zdravstvenog stanja zatražili da ih se poštedi od rada u školi: “Mnogi od njihovih zahtjeva su odbijeni.”

Na priči je radilo čak četvero novinara, koji su utvrdili da u mnogim njemačkim pokrajinama od početka nove školske godine nastavu u školi moraju držati mnogi nastavnici i nastavnice koji su u drugoj polovici prethodne školske godine smjeli raditi od kuće.

Više čitajte OVDJE

14:02

U protekla 24 sata zabilježeno je 180 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 811.

Među njima je 115 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 10 pacijenata.

Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6.050 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 161 preminula, a 5.078 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 2.752 osobe.

Do danas su ukupno testirane 133.493 osobe, od toga 1.201 u posljednja 24 sata.

13:40

U protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba (Gornja Stubica) s područja Krapinsko-zagorske županije. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom s područja Krapinsko-zagorske županije je 7.

U protekla 24 sata pristigli su rezultati 39 nalaza, od kojih 38 negativnih i 1 pozitivan. Još uvijek se čekaju rezultati 2 uzeta uzorka.

13:39

Jučer su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus testirane 33 osobe, za 30 osoba stigli su negativni nalazi dok se tri nalaza još očekuju. U toj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno su dva aktivna slučaja zaraze COVIDOM-19, budući da se jedna osoba oporavila i skinuta je s evidencije oboljelih. U samoizolaciji je u toj županiji 15 osoba.

13:34

U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji su u pos­ljednja 24 sata zabilježena tri nova slučaja zaraze COVID-19 infekcijom. Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi iz Ploča, jednoj ženskoj osobi srednjih godina iz Metkovića i jednoj mlađoj muškoj osobi iz Metkovića.

S današnjim danom izliječene su dvije osobe, strani državljani. Od početka pandemije analizirana su ukupno 7082 uzorka. U OB Dubrovnik je hospitalizirana jedna osoba pozitivna na COVID­-19.

U samoizolaciji je ukupno 276 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 50 kršenja mjere samoizolacije.

13:33

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako na području županije nema novih slučajeva bolesti COVID-19. Svih 28 testiranih uzoraka na koronavirus izuzetih iz opće populacije u protekla 24 sata je negativno. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučaja bolesti COVID-19.

13:32

Tijekom jučerašnjeg dana u Karlovačkoj županiji je testirano 80 osoba (jedna osoba u Ogulinu), a u posljednja 24 sata registrirano je pet novih slučajeva oboljenja od covida-19.

Riječ je o tri mlađe muške osobe i jednoj ženskoj osobi starije životne dobi s područja Karlovca te jednom stranom državljaninu koji je bio u tranzitu kroz Karlovac. Epidemiološka obrada je u tijeku. Za jednu mlađu mušku osobu je utvrđeno da je za vrijeme inkubacije boravila u Vodicama, dok se za ostale osobe utvrđuje izvor zaraze.

Što se tiče spomenutog stranog državljanina, on se neće voditi kao oboljeli s područja Karlovačke županije s obzirom na to da je na ovom području bio samo u tranzitu. Tako da s današnjim danom u Karlovačkoj županiji imamo 111 oboljelih osoba.

Tijekom dana očekuje se otpuštanje jedne osobe s hospitalizacije iz OB Karlovac. U samoizolaciji se s današnjim danom nalazi 80 osoba.

12:43

U Međimurskoj županiji u posljednjih 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva oboljelih od COVID 19 virusa.

Od toga, jedna oboljela osoba boravila na ljetovanju u Vodicama koje je prema jučerašnjem izvješću nacionalnog Stožera civilne zaštite evidentirano kao novo žarište, a tri osobe bliski su kontakti spomenute osobe. Peta pozitivna osoba nije bila u kontaktu s prethodno spomenutim slučajevima te nije povezana s Međimurskom županijom, već samo ima prebivalište u Međimurskoj županiji, a boravište u drugoj županiji. Do sada je ukupno uzeto 2450 uzoraka.

11:49

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije tri osobe oboljele su od zarazne bolesti covid-19.

Sve osobe su mlađe životne dobi. Ženska osoba s prebivalištem u Šibeniku, kontakt oboljele osobe; muška osoba s prebivalištem u Šibeniku čija je epidemiološka obrada u tijeku, te muška osoba koja boravi u Bilicama, a došla je iz Njemačke, čija je epidemiološka obrada u tijeku. Također, oboljela je i muška osoba srednje životne dobi koja trenutno boravi u Šibensko-kninskoj županiji, a čije prebivalište je u drugoj županiji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 82 osobe: 79 osoba su kontakti oboljelih; 3 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nema na liječenju pacijenata oboljelih od bolesti covid-19. U posljednja 24 sata uzorkovano je 7 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 35 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije.

11:36

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 13. 08. 2020. do 11 sati evidentirano je 278 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer radi se o šest osoba više, a pet osoba je izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 43 slučaja. Do sada su ukupno izliječene 224 osobe, a 11 ih je preminulo.

11:33

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirana su četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 196, dok je broj aktivnih slučajeva 32. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 112.

11:07

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.Sve tri osobe su bliski obiteljski kontakti prethodno zaražene osobe, srednje životne dobi i bez simptoma pa će se liječiti kod kuće.

U Varaždinskoj županiji sada je 16 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a 13 ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji registrirano je 77 slučajeva zaraze, a 13 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutno je 27 osoba.

11:03

Grad Zagreb danas ima 41 novozaraženog, od toga su 11 kontakti ranije oboljelih, a za 24 novooboljela je vjerojatno izvor zaraze na godišnjem odmoru.

Više čitajte OVDJE.

10:45

Na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o mladim osobama rođenim između 1986. – 2001. godine kojima su utvrđeni kontakti i kretanja, a slučajevi nisu međusobno povezni.

Neki od novozaraženih su se najvjerojatnije zarazili tijekom noćnih izlazaka u većim skupinama ljudi, neki su već bili u samoizolaciji te su razvili blage simptome, a neki su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

Jedna novozaražena osoba mlađi je muškarac dvojnog državljanstva (Bosne i Hercegovine te Švicarske) koji će do ozdravljenja boraviti u organiziranom smještaju na području Grada Zadra. Njegovi kontakti su obrađeni i stavljeni u samoizolaciju.

10:35

Prema izvješću NZJZ–a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 378 obrađenih testova danas je 37 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije i to iz Splita 18, Solina 1, Okruga 1, Trogira 1, Lokvičića 1, Imotskog 2, Prološca 1, Ciste Provo 1, Kaštela 5, Sinja 1, Otoka 1, Lećevice 1, Bola 1, Starog Grada 1 i Makarske 1.

Uz 37 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju sa područja Splitsko dalmatinske županije još su dvije osobe iz drugih županija pozitivne na Covid infekciju i to 1 osobe iz Zagrebačke županije i jedna osoba iz grada Zagreba, kao i dvoje stranih državljana (jedna osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva i jedna osoba iz Njemačke).

Prema izvješću KBC – a Split, preminula je starija ženska osoba stara 81 godinu, koja je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na Covid infekciju.

Više čitajte OVDJE.

9:56

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 36 osoba od COVID-19 od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 h testirano je 16 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera..

9:40

Primorsko-goranska županija ima dvoje novozaraženih. Pristigli su iz Dalmacije.

9:38

Jelko Kacin, glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19, je izjavio da bi se Hrvatska vrlo lako mogla naći na slovenskoj crvenoj listi zbog velikog porasta broja zaraženih osoba, javljaju slovenski mediji.

9:36

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 9 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (6 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Vukovara, 1 osoba iz Cerne i 1 osoba iz Otoka), a nema preminulih.

9:10

Od ukupno 173 uzoraka testiranih u zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije 12 je bilo pozitivno na koronavirus. Deset novooboljelih osoba je iz Osijeka, jedna iz Našica i jedna iz Popovca.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek stanje je kao i prethodnog dana; hospitalizirano je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa od kojih su tri na respiratoru.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 12 novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 173 osoba.

Policija u zadnja 24 sata nije dobila ni jednu dojavu građana o kršenju samoizolacije, a u 14 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

9:00

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 144 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan.

Osoba je djelatnik predškolske ustanove, u Puli. U tijeku je epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera, određivanje kontakata i mjera samoizolacije, kao i dekontaminacija prostora.

Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 22 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 105 osoba.

8:56

Na današnji dan, u Sisačko-moslavačkoj županiji, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Osoba je s područja grada Popovače.

Iz stožera i dalje mole sve žitelje županije neka se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera jer na taj način ostajemo odgovorni prema sebi i drugima.

8:47

U Požeško-slavonskoj županiji nema novooboljelih. U toj su županiji trenutno aktivna 3 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 40 osoba, a ukupno je testirano 4119 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 56 uzoraka, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:32

Na području Virovitičko-podravske županije nema novo zaraženih od virusa SARS-CoV-2. Od 24 testiranih osoba u zadnja 24 sata, svi brisevi bili su negativni na korona virus, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

7:56

U prva tri mjeseca ove godine najmanje je 800 ljudi širom svijeta umrlo zbog dezinformacija o koronavirusu, objavili su znanstvenici.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu American Journal of Tropical Medicine and Hygiene oko 5800 ljudi hospitalizirano je zbog posljedica vjerovanja u lažne informacije na društvenim mrežama, prenosi BBC.

Više čitajte OVDJE.

7:01

Galicija, pokrajina na sjeverozapadu Španjolske, zabranila je pušenje na ulicama i javnim mjestima poput terasa kafića kako bi suzbila širenje koronavirusa, a mjera bi se mogla proširiti i na ostatak Španjolske.

Mjera stupa na snagu u četvrtak te se odnosi na mjesta gdje ne postoji udaljenost od minimalno dva metra među osobama, navedeno je u službenom dokumentu koji je u srijedu objavila regionalna vlada.

Galicija, pokrajina s 2,7 milijuna stanovnika, trenutno ima 827 zaraženih osoba, što je 87 više nego dan ranije.

Više čitajte OVDJE.

6:59

Grčka je u srijedu prijavila 262 nova slučaja covida-19, što je najviša dnevna brojka od početka pojave te bolesti u zemlji, a novi dnevni rekord nakon karantene zabilježila je i Francuska.

Više čitajte OVDJE.

6:58

Na pitanje kako ćemo ujesen razlikovati koronu od gripe i viroze, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike “dr. Fran Mihaljević”odgovorila je:

“Klinički će to biti teško razlikovati, ali liječnici i zdravstveni sustav potrudit će se da definiramo o kojoj se bolesti radi.

Sigurno će se ići na savjete da oni s blažim respiratornim problemima ostanu kod kuće, a da oni s težim simptomima odu u bolnicu”, kazala je.

Više čitajte OVDJE

6:56

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza sinoć je potpisao odluku prema kojoj sve osobe koje ulaze u Italiju, a prethodno su boravile u Hrvatskoj, Grčkoj, Malti ili Španjolskoj moraju na testiranje za koronavirus.

Više čitajte OVDJE

Splitsko-dalmatinska županija 41 novozaraženi

Grad Zagreb 41 novozaraženi

Osječko-baranjska županija 12 novozaraženih

Vukovarsko-srijemska županija 9 novozaraženih

Zadarska županija 8 novozaraženih

Zagrebačka županija 6 novozaraženih

Međimurska županija 5 novozaraženih

Karlovačka županija 5 novozaraženih (jedan strani državljanin u tranzitu)

Brodsko-posavska županija 4 novozaražena

Dubrovačko-neretva­nska županija 3 novozaražena

Šibensko-kninska županija 3 novozaražena

Varaždinska županija 3 novozaražena

Primorsko-goranska županija 2 novozaražena

Krapinsko-zagorska županija 1 novozaraženi

Istarska županija 1 novozaraženi

Sisačko-moslavačka županija 1 novozaraženi

Bjelovarsko-bilogorska županija 0 novozaraženih

Ličko-senjska županija 0 novozaraženih

Virovitičko-podravska županija 0 novozaraženih

Požeško-slavonska županija 0 novozaraženih

Koprivničko-križevačka županija 0 novozaraženih