U Hrvatskoj 85 novozaraženih koronavirusom, jesen donosi nove izazove

Vijesti 17. kol 202007:13 > 22:53
Tomislav Miletic/PIXSELL

U protekla 24 sata zabilježeno je 85 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1236 Među njima je 126 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. Nema preminulih.

22:52

Do sada je od koronavirusa u SAD-u umrlo 167.000 ljudi. Prema projekcijama do 1. studenog, uz ovakav režim kao do sada, umrijet će ih još 83.000. Ali, ako bi 95 posto Amerikanaca počelo nositi maske, spasilo bi se živote 39.000 ljudi.

Više čitajte OVDJE

20:45

Najprije smo strahovali od potpunog kolapsa sezone, zatim se pojavila nada kako bi nam ljeto ipak moglo olakšati gospodarsku krizu, a završili smo raspravljajući o tome jesmo li previše toga dozvolili turistima i hoće li nam turistički rezultat na kraju odrediti druge zemlje svojim epidemiološkim mjerama.

U Rijeci je naš Ranko Stojanac provjerio kako strani turisti reagiraju na nova pravila svojih država.

20:44

Ministar zdravstva Vili Beroš u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku nije konkretno otkrio eventualne nove epidemiološke mjere za jesen, no govoreći o obvezi nošenja zaštitnih maski na otvorenom rekao je da bi imalo smisla uvesti nešto slično u Hrvatskoj.

Više čitajte OVDJE

20:43

Capak o koroni: Djeca bi trebala u školu, mjere su dobre, a mogu se i korigirati

Prvi put nakon šest dana Hrvatske je zabilježila pad broja novozaraženih koronavirusom na dvoznamenkasti.

Unatoč tome, nakon Austrije i Slovenije i Velika Britanija prijeti stavljanjem Hrvatske na crvenu listu. O epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj u RTL-u Danas govorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Roditelji su na iglama, ne znaju što ih čeka s novom školskom godinom.

“Svima je znano da postoji to interdisciplinarno povjerenstvo pri Ministarstvu obrazovanja, u kojem su i ljudi iz HZJZ-a, koji će vrlo detaljno propisati mjere za početak školske godine, iako ja moram reći da zapravo ne kasnimo jer smo propisali mjere za nastavak nakon karantene, tako da tu neće biti nekih velikih promjena jer ništa se bitno nije promijenilo.

Više čitajte OVDJE

20:41

Nekoliko sati prije nego što će Austrija za putnike iz Hrvatske uvesti ili covid-testiranje ili karantenu, nekoliko austrijskih i njemačkih medija objavilo je statistike po kojima Hrvatska po testiranju na koronavirus druga najgora na Balkanu.

Provjerili smo je li statistika točna.

Više čitajte OVDJE

16:12

Najveći automobilski klub u Europi i dalje Nijemcima koji putuju u Hrvatsku o našoj zemlji piše sve najbolje. Ali, kako je Austrija smjesila Hrvatsku na popis covid-rizičnih zemalja, povratak iz Hrvatske otežan je i njemačkim turistima koji se vraćaju s ljetovanja.

ADAC sada objašnjava kako se novo stanje u Austriji odražava na povratak Nijemaca s Jadrana:

“Oni pri povratku Austriju moraju proći bez zaustavljanja. Prema informacijama austrijskog ministarstva unutarnjih poslova zabranjena su i kratka zaustavljanja, primjerice za odlazak na zahod ili točenje goriva.”

Više čitajte OVDJE

16:10

Stožer Civilne zaštite Grada Splita usvojio je na današnjoj sjednici šest zaključaka, a među njima je i poziv Nacionalnom stožeru Civilne zaštite da jasnije preciziraju uvjete i epidemiološke mjere kojih se moraju pridržavati ugostiteljski i uslužni objekti.

Više čitajte OVDJE

16:09

Načelnik Stožera Civilne zaštite otoka Brača Nikola Martinić Dragan podnio je neopozivu ostavku te na Facebooku pojasnio svoje razloge.

“S one privatne, osobne strane, priznajem kako sam prateći situaciju oko bolesti COVID-19 u našoj zemlji donekle izgubio povjerenje u vjerodostojnost Nacionalnog stožera koji rukovodi borbom protiv epidemije iste” , napisao je.

Više čitajte OVDJE

16:07

Njemačko gospodarstvo na putu je brzog i široko baziranog oporavka, akon proljetnog pada bez presedana, ali cjepivo protiv koronavirusa možda će biti nužno da bi se u potpunosti oporavilo, upozorila je u ponedjeljak središnja banka.

Više čitajte OVDJE

16:06

Glumica Sharon Stone podijelila je na Instagramu vijest da joj se sestra, koja inače boluje od lupusa, pozitivna na koronavirus i bori se za život u bolnici. Za zarazu je optužila ljude koji odbijaju nositi maske.

Glumica je objavila fotografiju bolničke sobe i napisala: “Jedan od vas koji ne nosite maske, ovo ste napravili”, poručila je.

Više čitajte OVDJE

16:05

Kao odgovor na pitanja zabrinutih roditelja, Health’s Children sastavio je internetski vodič temeljen na uvjetima i lijekovima koji će roditeljima pomoći da odluče je li povratak u školu siguran.

Više čitajte OVDJE

16:03

The New York Times donosi priču o spektakularno rastućem biznisu s testovima za covid-19. Problem je u tome što si ih mogu priuštiti tek rijetki, ali i ne samo to.

Više čitajte OVDJE

15:44

Pandemija koronavirusa je na vrhuncu i ne može se reći da usporava, a virus je najopasniji kada se ignorira, kazao je naš poznati znanstvenik i molekularni biolog Medicinskog fakulteta u Frankfurtu Ivan Đikić i naveo da će do kraja iduće godine covid-19 biti pod kontrolom u cijelom svijetu.

Više čitajte OVDJE

14:17

U protekla 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba s područja Krapinsko-zagorske županije (područje Grada Zlatara). U istom razdoblju zaprimljena su 74 negativna nalaza na koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati 48 uzorka.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko – zagorske županije je 12.

13:58

U protekla 24 sata zabilježeno je 85 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1236

Među njima je 126 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata.

Nema preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 6656 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 166 preminulo, a 5254 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 4516 osobe.

Do danas je ukupno testirano 138 647 osoba, od toga 990 u posljednja 24 sata.

13:12

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze COVID-19 infekcijom.

Jedna mlađa ženska osoba s prebivalištem u Zagrebu, kojoj je 15. kolovoza potvrđena zaraza koronavirusom i koja je tada boravila u Dubrovniku, danas je napustila županiju.

Od početka pandemije analizirana su ukupno 7423 uzorka. U OB Dubrovnik s današnjim danom više nema hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19.

U samoizolaciji je ukupno 301 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 57 kršenja mjere samoizolacije.

12:59

Na području Međimurske županije posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja oboljelih od COVID-19 virusa. Danas je uzeto 78, a do sada ukupno 2590 uzorka.

I dalje nema lokalne transmisije budući da su novooboljele osobe zaražene na ljetovanju ili su strani državljani na privremenom radu u Republici Hrvatskoj.

Od dvije testirane osobe, državljana BiH jedna je s privremenim boravištem u drugoj županiji, a druga je u fazi rješavanja boravišnog statusa.

12:50

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako šesti dan zaredom na području Županije nema registriranih novooboljelih osoba bolesti COVID – 19.

Trenutno je aktivan jedan slučaj osobe koja se nalazi na kućnom liječenju te je jedna osoba u samoizolaciji. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučajeva bolesti COVID-19.

12:48

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Radi se o mladoj muškoj osobi sa srednje teškom kliničkom slikom, a za sada se liječi se kod kuće. Izvor zaraze nije poznat.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirane su 82 zaražene osobe čemu se pripisuje 13 slučajeva zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Aktivnih je sada 16 slučajeva od čega su 2 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a četrnaestero ih je kod kuće. Pod mjerom samoizolacije nalaze se 63 osobe.

12:21

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije jedna je osoba oboljela od zarazne bolesti COVID-19, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o muškarcu srednje dobi, bez simptoma, s prebivalištem u Kistanjama.

Osim toga, obolio je i mlađi muškarac koji boravi u Primoštenu, a prebivalište mu je u Zagrebu.

12:21

U Karlovačkoj županiji je testirano 45 osoba i svi su pristigli nalazi negativni, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

12:20

U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 20 kontakti ranije oboljelkih osoba, 14 su povratnici s godišnjih odmora. Tri su slučaja uvezena iz Austrije i Bosne i Hercegovine, a za šest je osoba epidemiološka obrada u tijeku. Za dvije osobe se ne još ne zna gdje su se zarazile.

12:09

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do ponedjeljka, 17. 08. 2020. do 11 sati evidentirano je 307 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer radi se o pet osoba više.

Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 66 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 230 osoba, a 11 ih je preminulo.

11:32

U laboratoriju KBC-a Osijek u zadnja 24 sata testirano je ukupno 157 uzoraka od kojih su šest bili pozitivni na koronavirus. Četiri novooboljele osobe iz Osijeka, a po jedna iz Našica i Darde.

Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije je 684 osoba, s tim da je 576 do sada izliječeno, preminulo su ukupno 22 osobe, a aktivno oboljelih je 86 osoba.

U KBC-u Osijek kao regionalnom respiracijskom centru trenutno je hospitalizirano 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa od kojih su pet na respiratoru, i to četiri pacijenta s područja Vukovarsko-srijemske županije i jedan s područja Osječko-baranjske županije.

Epidemiolozi su mjeru samoizolacije jučer odredili za 23 novih kontakata oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 275 osoba. Policija jučer nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 53 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

11:06

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 165 obrađenih testova danas je 27 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju. Iz Splita 8 osoba, Imotskog 2 osobe, Runovića 1 osoba, Prološca 1 osoba, Kaštela 1 osoba, Makarske 10 osoba, Sinja 1 osoba, Trilja 1 osoba, Tučepi 1 osoba i Solina 1 osoba.

Uz 27 novooboljelih osobu pozitivnih na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na Covid infekciju je i 1 osoba iz grada Zagreba te jedna osoba iz Dubrovačko neretvanske županije koje su testirane u Splitu.

Od novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 8 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 906 osoba nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 14 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru.

10:44

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 36 osoba od COVID-19 od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 sata testirana je 1 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

10:36

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je sedam (7) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi dvije stotine i devetnaest (219), dok je broj aktivnih slučajeva četrdeset i tri (43).

Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je stotinu i pedeset osam (158).

10:11

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je za N1 da će današnja brojka novozaraženih biti nešto manja nego prijašnjih dana. “Sigurno će biti manja od 100. Nešto se manje testira tijekom vikenda, vidjet ćemo kakve će brojke biti sutra’, rekao je Capak.

“U Švedskoj je bio malo drugačiji sustav. Mi imamo nekakva ograničenja, a u Švedskoj je bilo sve pušteno. Normalno su funkcionirali kafići, restorani, škole… a mi imamo novu normalu, imamo neka ograničenja. Pozivam sve da se pridržavaju mjera”, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

50-ak stranih zaraženih turista je u Hrvatskoj

“S Austrijancima smo komunicirali na više načina, glavni način je preko našeg veleposlanstva. Što se tiče Slovenije, ja sam u vrlo bliskom kontaktu s njihovim institutom za javno zdravstvo. Hrvatska neće ići u crveno dok ne dođe do 40 zaraženih na 100.000 u 14 dana.

Imamo nešto veći broj turista koji su ovdje zaraženi, njih 50-ak. Oni ostaju ovdje, ali točne podatke ćemo imati tijekom dana.”

9:50

U Primorsko-goranskoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Trenutačno je na tom području 29 aktivnih slučajeva.

9:50

Četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena na području Zadarske županije, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o obiteljskim kontaktima ranije oboljelih osoba.

Dvije novooboljele osobe su s područja Zadra, a po jedna iz općina Bibinje i Jasenice.

9:49

Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

9:44

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 11 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. Nema novih slučajeva. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba, a ukupno je testirano 4232 osobe. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

9:35

Djelatnik saborske Straže pozitivan je na koronavirus, utvrđeno je to testiranjem kojemu se djelatnik proteklog vikenda podvrgnuo samoinicijativno nakon što je osjetio simptome bolesti, priopćeno je u ponedjeljak iz Sabora.

Više čitajte OVDJE.

9:20

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19, a nema niti preminulih.

9:10

Nema novozaraženih osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

8:53

Za točno tri tjedna učenici, novi i stari, pripremati će se za prvi dan škole. No kako će se odvijati nastava po epidemiološkim mjerama, još uvijek se ne zna. Radna skupina od 23 člana koju čine i epidemiolozi i prosvjetari sastat će se tek za dva dana.

Više čitajte OVDJE.

8:51

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, javlja lokalni stožer.

8:45

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 118 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je jeda pozitivan.

Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt s pozitivnom osobom. Izliječena je jedna osoba.

Trenutno je 17 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 138 osoba.

8:13

Bude li Ustavni sud potvrdio legitimitet Stožera, uskoro bi uslijedile mjere kojima će se nastojati smanjiti šansa virusa. Među ostalim, predviđa se obvezno testiranje svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika koji rade u sustavu prije povratka na radno mjesto, bilo s godišnjeg ili s bolovanja. Isto se već provodi u nekim domovima za starije, a u nekoliko navrata “uhvaćeni” su zaraženi djelatnici koji su bili bez ikakvih simptoma. Ta mjera postala bi obvezna za sve.

Više čitajte OVDJE.

7:24

Od ponoći se Hrvatska nalazi na autrijskoj listi rizičnih zemalja pa tako svi putnici iz Hrvatske kao i Austrijanci koji se vraćaju s godišnjih odmora iz Hrvatske moraju pokazati negativan PCR korona test, napravljen u posljednja 72 sata ili ići u kućnu samoizolaciju te se testirati se unutar 48 sati nakon ulaska u zemlju.

7:20

O mogućim restrikcijama pri ulasku putnika iz Hrvatske u Sloveniju zbog povećanog broja slučajeva “uvoza” koronavirusa vlada će odlučivati u četvrtak, izjavio je u nedjelju za Slovenski radio glasnogovornik za covid-19 Jelko Kacin.

“Pričekat ćemo do utorka kako bismo vidjeli rezultate testiranja provedenih u ponedjeljak i ako do tada ne dođe do promjene u režimu rada noćnih lokala i klubova u Hrvatskoj morat ćemo na neki način ograničiti uvoze zaraze”, kazao je Kacin, dodavši da se predviđa da bi u tom slučaju vlada svoju odluku na prijedlog epidemiologa donijela u četvrtak.

Više čitajte OVDJE

7:19

Više od 21,5 milijuna ljudi diljem svijeta zaraženo je novim koronavirusom, a preko 773.000 je umrlo, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins.

Zaraze su zabilježene u više od 210 zemalja i teritorija otkako su identificirani prvi slučajevi u Kini u prosincu 2019.

Više čitajte OVDJE

7:19

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u nedjelju da nije zabrinut zbog nastavka turističke sezone s obzirom na poteze susjednih zemalja te tvrdi da brojke pokazuju naznaku da će turisti nastaviti dolaziti.

“Nisam zabrinut zbog nastavka sezone, u ovom trenutku je 760.000 turista u Hrvatskoj i danas je nekoliko desetaka tisuća iz zemalja EU ušlo u Hrvatsku”, komentirao je Božinović u Dnevniku Nove TV potez Italije i Austrije koje su uvrstile Hrvatsku na crvenu listu visokorizičnih zemalja.

Istaknuo je kako bi bilo bolje da nema takvih odluka te dodao da će Hrvatska nastaviti činiti sve kako bi bili efikasni i kad je u pitanju posezona.

Više čitajte OVDJE

Grad Zagreb 45 novozaraženih

Splitsko-dalmatinska županija 27 novozaraženih (plus 1 iz Zagreba i 1 iz Dubrovačko neretvanske županije)

Brodsko-posavska županija 7 novozaraženih

Osječko-baranjska županija 6 novozaraženih

Zagrebačka županija 5 novozaraženih

Međimurska županija 4 novozaražena

Zadarska županija 4 novozaražena

Primorsko-goranska županija 2 novozaražena

Krapinsko-zagorska županija 1 novozaraženi

Istarska županija 1 novozaraženi

Šibensko-kninska županija 1 novozaraženi

Varaždinska županija 1 novozaraženi

Koprivničko-križevačka županija 0 novozaraženih

Sisačko-moslavačka županija 0 novozaraženih

Bjelovarsko-bilogorska županija 0 novozaraženih

Vukovarsko-srijemska županija 0 novozaraženih

Požeško-slavonska županija 0 novozaraženih

Virovitičko-podravska županija 0 novozaraženih

Ličko-senjska županija 0 novozaraženih

Karlovačka županija 0 novozaraženih

Dubrovačko-neretvanska županija 0 novozaraženih

VEZANE VIJESTI