Rekordan broj novooboljelih u Hrvatskoj, nema županije u kojoj nema slučaja

Vijesti 03. ruj 202007:13 > 14:55
LUDOVIC MARIN / AFP

U posljednja 24 sata zabilježeno je 369 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2634. Među njima je 269 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata. Tri osobe su preminule.

14:54

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su 3 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U dva slučaja se radi o bliskim obiteljskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, a treći slučaj je uvezen iz Njemačke. Osobe su srednje životne dobi i za sada se liječe kod kuće.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji bilježi se ukupno 154 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Aktivnih slučajeva je 60, s obzirom da ima i 6 novih oporavljenih osoba. Jedna nova osoba je hospitalizirana pa se sada na bolničkom liječenju nalazi ukupno 9 osoba, od kojih jedna u Zagrebu, a 51 osoba se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

U mjeri samoizolacije trenutno je 280 osoba.

13:04

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Zaraženo je 5 muških i 4 ženske osobe iz Dubrovnika (od toga dvije muške i dvije ženske osobe imaju utvrđenu epidemiološku vezu), 4 muške osobe iz Metkovića (za jednu poznata epidemiološka veza), jedna muška i jedna ženska osoba iz Konavala, jedna muška osoba iz Stona te jedna muška osoba iz Ploča (utvrđena epidemiološka veza). Zaražena je i jedna ženska osoba iz Dubrovačkog primorja te jedna ženska osoba iz Vela Luke (utvrđena epidemiološka veza).

Izliječeno je 11 osoba – 2 Dubrovnik, 4 Metković, 2 iz Stona, te po jedna iz Dubrovačkog primorja, Orebića i Ploča.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 16 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslano 10 107 uzoraka.

U samoizolaciji se nalaze 493 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 63 slučaja kršenja samoizolacije.

13:02

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije javlja kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

Osobe su upućene na bolničko liječenje, a riječ je o kontaktima ranije pozitivnih osoba.

U ovom je trenutku ukupno 30 aktivnih slučajeva, a od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 152 slučajeva bolesti COVID-19.

13:01

U protekla 24 sata evidentirano je šest novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije zaraženih koronavirusom, 2 s područja Općine Petrovsko, 1 s područja Grada Krapine, 1 s područja Grada Oroslavja, 1 s područja Općine Hum na Sutli te 1 osoba koja se nalazi na liječenju u bolničkoj ustanovi izvan područja Krapinsko-zagorske županije.

Ozdravila je 1 osoba s područja Grada Oroslavja. Troje novozaraženih su poznati kontakti već oboljelih osoba s područja naše županije.

Od jučer u 15 sati do danas u 12 i 30 sati zaprimljen je 61 negativan nalaz na koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati 30 nalaza.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 46. U samoizolaciji se nalazi 219 osoba.

12:47

U Karlovačkoj županiji potvrđena su dva nova slučaja zaraze, a riječ je o dvjema medicinskim sestrama Opće bolnice Karlovac, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od jučer u 12 sati pristigli su nalazi za 148 osoba (Karlovac – 126, Ogulin – 22) i od toga su dvije pozitivne osobe. Riječ je o zdravstvenim djelatnicima (2 medicinske sestre OB Karlovac). Za sada su u samoizolaciji 4 doktora medicine, 15 medicinskih sestara i 4 nezdravstvena djelatnika.

Ukupno se pod mjerama samoizolacije nalaze 82 osobe. U OB Karlovac je hospitalizirana 1 osoba.

U Karlovačkoj županiji je oboljelo ukupno 176 osoba.

11:41

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 17 je osoba pozitivno na koronavirus; šest osoba s područja Šibenika, četiri iz Knina, po jedna osoba iz Vodica, Ružića i Jezera, te četiri osobe koje trenutno borave na području Šibenika a prebivalište im je drugdje. Riječ je o osobama mlađe, srednje i starije životne dobi i većina njih su kontakti već poznate oboljele osobe.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 85 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se 9 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 166 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 357 osoba koji su kontakti već poznatih oboljelih osoba.

11:08

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije sedam je novozaraženih osoba pozitivnih na koronavirus, javio je županijski Stožer civilne zaštite. Među novooboljelima je i jedno dijete, što je priv slučaj zaraze djeteta na području te županije.

Četiri novooboljele osobe su s iz Bjelovara te jedna iz općine Kapela. Jedna osoba ima prebivalište na području te županije, ali je testirana i liječi se izvan Bjelovarsko-bilogorske županije. Jedna osoba ima samo prebivalište na području grada Čazme, ali nije testirana i ne liječi se na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Među novooboljelima dvije osobe su kontakti ranije zaraženih osoba.

10:53

KBC Split se u novim okolnostima reorganizira da može zbrinuti sve zaražene covidom i da može o njima skrbiti na najbolji način, ali i da se osigura skrb o ostalim bolesnicima o kojima moramo redovito skrbiti. Poduzeli smo najbolje moguće, premjestili smo neke odjele unutar Križina i s Križina na Firule, omogućili smo premještanje Klinike za plućne bolesti na Firule, rekao je u Splitu ravnatelj KBC-a Julije Meštrović. Sve je to planirano, rekao je. ‘Radimo planski i po etapama kako smo i planirali ranije. Sada imamo 81 bolesnika, od toga 5 na respiratoru, kazao je. Imat ćemo dovoljno mjesta za liječenje bolesnika zaraženih Covidom.

10:49

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 6 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (2) te po 1 osoba u općinama Davor, Oriovac, Bebrina i Podcrkavlje.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 409, dok je broj aktivnih slučajeva 116 (9 aktivnih osoba manje u odnosu na jučerašnji dan). Hospitalizirane su 4 osobe (1 osoba manje u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 750 osoba (isto kao i prethodni dan), a u županijskom karantenskom objektu trenutno se nalazi 1 pozitivna osoba.

10:42

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 820 obrađenih testova danas je 114 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 54, Dicma 1, Dugog Rata 1, Hvara 2, Imotskog 2, Jelse 1, Kaštela 7, Klisa 2, Makarske 7, Marine 1, Okruga 1, Omiša 1, Otoka 1, Podbablja 7, Podstrane 2, Prološca 2, Sinja 6, Solina 8, Supetra 2, Trogira 2, Trilja 1, Muća 1, Tučepi 1 i Vrgorca 1 osoba.

Od 114 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 36 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1490 osoba nalazi se u samoizolaciji.Na bolničkom liječenju nalazi se 84 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 2 osobe. Muška osoba stara 57 godina i ženska osoba stara 84 godine. Preminuli su uz ostale komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.
10:38

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije od početka pandemije do četvrtka, 3. 9. 2020. do 10 sati evidentirana je 501 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 328 osoba, a 11 ih je preminulo. Trenutno su aktivna 162 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 18 osoba (4 Grad Samobor, 2 Grad Sveta Nedelja, 1 Grad Zaprešić, 2 Grad Jastrebarsko, 2 Grad Velika Gorica, 3 Grad Dugo Selo, 1 Grad Sveti Ivan Zelina, 1 Općina Jakovlje, 1 Općina Pušća, 1 Općina Stupnik), a 7 osoba je izliječeno.

Od 18 novooboljelih osoba 7 slučaja povezano je s ljetovanjem na obali, 7 slučaja su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj povezan s boravkom u Bosni i Hercegovini, dok je za 3 slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 47 osoba.

10:27

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba, priopćio je županijski Stožer. Oboljela osoba je s područja grada Novalje.

Također, zaraza koronavirusom potvrđena je i kod još jedne osobe iz druge županije koja je u izolaciji u privatnom smještaju na području Novalje.

10:21

U Gradu Zagrebu je 79 novozaraženih koronavirusom i 196 osoba upućenih u samoizolaciju, potvrdila je epidemiologinja Jelena Boneta za N1.

10:06

U posljednja 24 sata zabilježeno je 369 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2634
Među njima je 269 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata.

Tri osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 11094 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 194 preminulo, 8266 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 8901 osoba.

Do danas je ukupno testirano 179 838 osoba, od toga 4492 u posljednja 24 sata.

9:50

19 je novooboljelih osoba od koronavirusa na području Zadarske županije. Novooboljele osobe kontakti su ranije oboljelih, a izolaciju provode na području Grada Zadra (9), Biograda (3) te općina Vir (2), Poličnik (2), Gračac (1), Starigrad (1) i Zemunik (1). Svi nalazi jučer testiranih osoba u Domu za stare i nemoćne Zadar su negativni, a testiranje se nastavlja i danas, javlja Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 187 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 758 osoba, a završio je za njih 6410.

U Općoj bolnici Zadar ukupno su hospitalizirana 22 bolesnika oboljela od COVID-19. 20 bolesnika liječi se na Covid 1 odjelu, te 2 bolesnika u COVID JIL-u od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

9:45

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Ilače, 1 iz Nuštra 1 iz Štitara i 1 iz Bošnjaka), a nema preminulih osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 639, od kojih je 550 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 13 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 96 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 8589. U samoizolaciji na području županije je 146 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 8 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 7 radnika (2 liječnika i 5 medicinskih sestara/tehničara).

9:20

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je 307 osoba od kojih je 7 pozitivno na koronavirus. Većina njih, odnosno 5 je sa đakovačkog područja te po jedna osoba iz Osijeka i Belog Manastira.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 12 osoba oboljelih od koronavirusa, a i dalje je jedna osoba na respiratoru.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili novih 27 kontakata, pa je trenutno na području naše županije u samoizolaciji 289 osoba.

9:16

U Klinici za psihijatriju Vrapče zasad nema širenja zaraze koronavirusom, nakon što je kod četvorice bolesnika i jednog tehničara dijagnosticiran virus, potvrdila je u četvrtak ravnateljica Klinike Petrana Brečić.

Brečić je za Hinu rekla da su kasno sinoć stigli i rezultati testova za još 12 djelatnika koje su očekivali, te da su svi ti djelatnici negativni na koronavirus. Također su negativni i testovi 30 pacijenata i devet djelatnika s odjela koji se nalazi kat iznad odjela na kojem se zaraza pojavila, a koje su testirali preventivno.

Istaknula je da bolnica potpuno normalno funkcionira, u punom opsegu, te na razini funkcionalnosti nema nikakvih problema.

8:38

Na području Virovitičko-podravske županije pet je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a riječ je o trima ženama i dvojici muškaraca, priopćio je županijski Stožer. Jedna novooboljela žena je hospitalizirana.

8:33

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 294 uzoraka briseva (141 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno 4 novozaraženih osoba.

Sve osobe dolaze iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakt pozitivne osobe.

U jednom slučaju radi se o korisniku privatne predškolske ustanove u Puli. Objekt je zatvoren, provode se protuepidemijske mjere i dekontaminacija prostora, osoblje i korisnici su stavljeni u mjeru samoizolacije.

Izliječeno je 15 osoba. Trenutno je 65 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 234 osoba.

8:26

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 15 novozaraženih. Petero su kontakti prethodno oboljelih osoba, a petero su povratnici s godišnjih odmora. Za još pet novooboljelih se još utvrđuje izvor zaraze.

8:23

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan šest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Dvije osobe su s područja grada Siska, dvije osobe s područja grada Novske i dvije osobe s područja općine Dvor.

8:16

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 87 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 84 osobe se nalazi u kućnoj izolaciji, a 3 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 327 osoba, a ukupno je testirano 6223 osobe.

Na posljednjem testiranju bilo je 113 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

7:53

Znanstvenik Ivan Đikić u razgovoru za Dobro jutro, Hrvatska kazao je kako se sada trebamo fokusirati na jesen i naučiti iz ljeta.

“Ne smijemo ignorirati virus. Trebamo zajedničkim snagama kreuti prema jeseni i djeci osigurati sigurno školovanje. Nadam se da će ovim mjerama brojevi pasti i da će se uspjeti da se za tjedan-dva virus ne širi u ovim brojjevima koje sada vidimo. Djeca trebaju školovanje, socijalni kontakt. Obaveza odraslih, sustava, je da se djeci osigura sigurno školovanje. Ako je to nemoguće, treba se ulaziti u različite drugačije opcije”, rekao je.

“Trebamo povećati broj cijepljenja protiv gripe ove godine, građanima treba objasniti zašto je to važno”, kaže znanstvenik. Smatra da treba razmotriti i cijepljenje djece ove godine, zbog situacije s covidom.

7:15

Njemačka je vlada novom popisu epidemiološki rizičnih područja dodao Zadarsku županiju i upozorila svoje građane da zbog povećanja broja slučajeva covida-19 ne putuju na to područje.

Njemački institut Robert Koch je u srijedu popisu rizičnih područja, uz popularna turistička odredišta Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, dodao i Zadar, izvijestila je agencija dpa.

Upozorenje ne predstavlja i zabranu putovanja na ta područja ali sugerira putnicima da preispitaju svoje planove. Uz to omogućuje putnicima da otkažu putovanja bez dodatnih troškova.

Više čitajte OVDJE.

7:14

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza je u srijedu, obrazlažući odluku o obaveznom testiranju na koronavirus u Italiji za one koji dolaze iz Hrvatske, Španjolske, Grčke i s Malte, naglasio da to ne predstavlja neprijateljski čin nego nastojanje da se poveća sigurnost.

Više čitajte OVDJE.

7:14

Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju cjepiva za koronavirus do početka studenog, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je agencija France Presse dobila na uvid.

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) “traže” da države “što prije” učine sve kako bi centri za distribuciju budućeg cjepiva bili “potpuno operativni do 1. studenog 2020.”, piše njihov ravnatelj Robert Redfield u pismu koje je prošli tjedan poslao saveznim državama.

Čelnik CDC-a spominje napose ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licencija.

Više čitajte OVDJE.

Stanje po županijama 3. rujna 2020.:

  • Splitsko-dalmatinska županija – 114 novih slučajeva zaraze
  • Grad Zagreb – 79 novih slučajeva zaraze
  • Zadarska županija – 19 novih slučajeva zaraze
  • Dubrovačko-neretvanska županija – 19 novih slučajeva zaraze
  • Zagrebačka županija – 18 novih slučajeva zaraze
  • Šibensko-kninska županija – 17 novih slučajeva zaraze
  • Primorsko-goranska županija – 15 novih slučajeva zaraze
  • Bjelovarsko-bilogorska županija – 7 novih slučajeva zaraze
  • Požeško-slavonska županija – 7 novih slučajeva zaraze
  • Osječko-baranjska županija – 7 novih slučajeva zaraze
  • Brodsko-posavska županija – 6 novih slučajeva zaraze
  • Sisačko-moslavačka županija – 6 novih slučajeva zaraze
  • Krapinsko-zagorska županija – 6 novih slučajeva zaraze
  • Virovitičko-podravska županija – 5 novih slučajeva zaraze
  • Vukovarsko-srijemska županija – 5 novih slučajeva zaraze
  • Istarska županija – 4 nova slučaja zaraze
  • Varaždinska županija – 3 nova slučaja zaraze
  • Karlovačka županija – 2 nova slučaja zaraze
  • Ličko-senjska županija – 1 novi slučaj zaraze