Cvitković: Nema pravog dokaza da su djeca više otporna na infekciju

Vijesti 05. ruj 202010:22 > 11:27
N1

Miran Cvitković, predsjednik Udruge za medicinsko pravo, gostovao je u Novom danu gdje je komentirao epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, a osvrnuo se i na predstojeći prosvjed protiv koronamjera.

“Prošli smo proljeće i ljeto s Covidom, ulazimo u jesen i nije baš za očekivati da će jesen biti lakša. Broj pacijenata koji se dnevno primaju je dnevno sve veći. No, od prvih 10 ili 11 zemalja po smrtnosti je šest zemalja iz EU, a njih četiri čak s dvoznamenkastim brojem. Mi kao Hrvatska se nalazimo tek na 120. mjestu, naša je smrtnost svega 1,7 posto”, rekao je.

Dodao je da su neke od naših susjednih zemlja, poput Švicarske i Slovenije, oko 30. mjesta sa smrtnošću dva do tri puta većom nego u Hrvatskoj.

“Češka i Slovačka su jedine europske zemlje koje su ispod nas, pa čak i Luksemburg čiji je BDP sedam do osam puta veći nego naš ima veću smrtnost nego mi. To govori dvije stvari: o zdravstvenom sustavu zemlje i o ponašanju građana”, istaknuo je Cvitković.

VEZANE VIJESTI

“Zarazna bolest je jednostavna, a da bi se neko zarazio treba postojati pet čimbenika i ako jedan fali, tu zaraze biti neće. Jedan faktor je da postoji osoba koja nosi virus, drugi da postoji put prijenosa, treći da postoji ulazno mjesto u tijelom, četvrto je snaga napadača i peto je obrana nas kao napadnutih”, pojasnio je.

Posljednjih dana zdravstveni sustav je posebno opterećen uslijed povećanja broja zaraženih, a neke bolnice su gotovo popunile kapacitete.

“Infektivna klinika je svoje kapacitete gotovo popunila, a pune se kapaciteti i po drugim ustanovama. Toga moramo biti svjesni jer je tek 9. mjesec. Naš zdravstveni sustav je ograničen, ali unutar tih granica učinit će se sve što može i treba. No, ne valja ga siliti na krive načine da dođe do svoje granice i da ih ne može prijeći, to je bitno za sve nas”, poručio je te dodao:

“Kad je Covid započeo put kroz svijet, mislim da nitko nije predvidio ovakvu situaciju. Sve korona-infekcije su uglavnom vezane za zimsko doba. Nitko ovo nije očekivao i bojim se da finalnih odgovora nema jer nitko ne može predvidjeti kako će se situacija razvijati.”

#related-news_0

Istaknuo je da nema pravih pokazatelja da će početak školske godine dovesti do povećanja broja zaraženih.

“Manji je udio djece u zaraženima, ali to je iz perioda proljeća kad je manje djece bilo u zatvorenim prostorima. Nema pravog razloga da su djeca više otporna na infekciju, nema pravog znanstvenog dokaza za to”, rekao je.

Cvitković preporučuje da se oni koji trebaju cijepe protiv gripe.

“Moja osobna preporuka je cijepljenje protiv gripe za sve skupine za koje je cjepivo indicirano. Cjepivo protiv gripe dostupno je već par godina i provjereno je, a što se tiče nuspojava, svaki lijek, pa i hrana može imati nuspojave. Cjepivo je nemjerljivo više na strani dobrobiti”, kazao je.

#related-news_0

Osvrnuo se i na Festival slobode, odnosno prosvjed protiv koronamjera koji će se održati u Zagrebu u subotu.

“Svi proklamiramo demokraciju, no u svakom trenutku postoje bolja mjesta za iznošenje stavova. Okupljati se u vrijeme epidemije nije primjereno. Danas postoje ljudi koji misle da je Zemlja ravna, pa postoje i oni koji misle da koronavirus ne postoji. On nažalost postoji, on je tu i zahvaćen je cijeli svijet, a izaziva veliku smrtnost. Isticanje stavova je u redu, ali postoje primjerenija mjesta”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.