I u ponedjeljak rastao broj zaraženih, pogledajte stanje po županijama

Vijesti 14. ruj 202007:13 > 16:08
N1

U posljednja 24 sata zabilježeno je 65 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2220. Među njima je 310 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. Tri osobe su preminule.

22:25

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović istaknuo je u ponedjeljak da je Ustavni sud danas potvrdio legitimitet Stožera te ponovio da zabrana rada trgovina nedjeljom na početku epidemije nije bila politička odluka u predizborno vrijeme.

Dodao je kako su oni oduvijek govorili da Vlada radi u skladu s Ustavom.

“Naravno, dok Ustavni sud ne donese odluku, ne možete biti sigurni, ali važno je da je Ustavni sud potvrdio legitimitet Stožera”, kazao je ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera CZ Božinović.

Više čitajte OVDJE

18:17

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) očekuje da će Europa u listopadu i studenom bilježiti porast dnevnog broja smrtnih slučajeva od Covida-19, rekao je čelnik europskog ogranka ovog tijela.

Slučajevi u Europi naglo su porasli posljednjih tjedana, posebno u Španjolskoj i Francuskoj. Samo u petak zabilježeno je više od 51.000 novih slučajeva u 55 zemalja koje prati WHO Europe, što je više od vrhunca u travnju, navodi organizacija.

“Bit će sve teže. U listopadu i studenom imat ćemo veću stopu smrtnosti”, rekao je direktor WHO Europe HansKluge.

Više čitajte OVDJE.

15:08

U posljednja 24 sata od 49 uzetih i analiziranih uzoraka šest je pozitivno na virus SARS-CoV-2. Istodobno, tri osobe su se oporavile, pa je broj aktivnih zaraza koronavirusom trenutno 66, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Od navedenih šestero novozaraženih pet je žena i jedan muškarac.

Petero je srednje, a jedna osoba mlađe je životne dobi. Četvero ih ima slabije izražene simptome bolesti covid-19, dvoje su asimptomatski. Četiri osobe, od trenutno 66 inficirane, nalaze se na bolničkom liječenju i njihovo zdravstveno stanje je stabilno, nemaju teže izražene simptome bolesti. U samoizolaciji je trenutno 210 osoba. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije apeliraju i pozivaju na odgovorno ponašanje te pridržavanje postojećih epidemioloških mjera. Od početka koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 148 osoba se zarazilo koronavirusom. Od toga je 66 trenutno aktivno, osamdesetero ih se oporavilo, dok su jedan muškarac i žena preminuli.

13:50

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom. Testirano je 234 uzorka i svi su negativni. U istom razdoblju evidentirana su dva nova slučaja oporavka, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji 34, čemu treba pribrojiti i jednog hospitaliziranog stranog državljanina.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se deset osoba, od čega je jedna osoba strani državljanin, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Na liječenju kod kuće nalaze se 23 osobe. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 188 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta, javlja županijski stožer civilne zaštite.

13:38

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o ženskoj osobi iz Dubrovnika s utvrđenom epidemiološkom vezom.

Izliječene su 23 osobe: 16 iz Dubrovnika, po 2 iz Vela Luke i Ploča te po jedna iz Metkovića i Konavala, kao i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. Preminule su 2 muške osobe starije dobi; jedan je iz Stona, a drugi nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 21 osoba pozitivna na koronavirus, od čega su na respiratoru 4 osobe. Od početka pandemije analizirano je 11 957 uzoraka.

U samoizolaciji je 612 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđena su dva slučaja kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 72 slučaja kršenja samoizolacije, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

13:19

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 121 slučaj zaraze koronavirusom, 109 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 457 osoba, a ukupno je testirano 7284 osobe. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

12:40

U Karlovačkoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je županijski stožer civilne zaštite. Jučer je obavljeno testiranje 37 osoba u OB Karlovac, dok u OB Ogulin nije bilo testiranja. Svi su testovi negativni. U OB Karlovac se na liječenju od covida-19 nalaze 3 osobe. U samoizolaciji se nalaze 234 osobe i nije bilo kršenja mjere samoizolacije. Inspekcija Civilne zaštite  jučer je u Karlovcu obavila nadzor rada zabavnog parka te nisu zabilježene nepravilnosti.

12:11

U Međimurskoj županiji danas nema novopozitivnih, nastavljen je trend smanjenja pozitivnih na koronavirus i osoba u samoizolaciji.

Nalazi svih jučer uzetih uzoraka su negativni. Od 11:00 sati 13.09.2020. do 11:00 sati 14.09.2020 uzet je 121 uzorak, 1 je nalaz negativan, a ostali su u obradi.

Do sada ukupno uzeto 4 980 uzorka. Trenutno je u Međimurskoj županiji 18 aktivnih slučajeva (dva manje nego jučer).

U samoizolaciji se nalazi 70 osoba (pozitivni i njihovi kontakti) što je 9 manje nego jučer, priopćio je županijski stožer.

11:51

U Krapinsko-zagorskoj županiji je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek izvijestio je da trenutno imaju 62 aktivna slučaja zaraze koronavirusom te da je situacija nije dobra jer se broj povećava. Podsjetio je da su prošli tjedan donijeli odluku o timovima koji kontroliraju domove za starije i nemoćne te da je dosad obiđen 21 od 28 domova.

Više pročitajte OVDJE.

11:19

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek testiran je 191 uzorak, od kojih su tri uzorka osoba s područja Osječko-baranjske županije bila pozitivna na koronavirus. Dvije su osobe s područja Đakova, a jedna iz Osijeka.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirana 21 osoba oboljela od koronavirusa, i dalje je jedan pacijent na respiratoru.

Na području Osječko-baranjske županije do sada su ozdravile 773 osobe zaražene koronavirusom, a trenutno je aktivno zaražena 61 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

11:17

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 1 je novooboljela osoba, a riječ je osobi s područja grada Bjelovara.

Novooboljela osoba zdravstveni je djelatnik u Općoj bolnici Bjelovar, a trenutno se vrši epidemiološka obrada vezana uz njezine kontakte.

U posljednja 24 sata 7 osoba se opravilo tako da su sada 82 aktivna slučaja koronavirusa na području županije. Trenutno je u samoizolaciji 437 osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, priopćio je županijski stožer.

11:14

U Gradu Zagrebu danas su zabilježena 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, objavljeno je na konferenciji za novinare.

11:13

Na području Zagrebačke županije jedna je novooboljela osoba, a riječ je o osobi iz Zaprešića koja je kontakt prethodno oboljelih, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

10:56

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna je osoba oboljela od covida-19 infekcije; radi se o osobi koja trenutno boravi u Kijevu, a prebivalište joj je u Splitu.

Trenutno je 50 aktivnih slučajeva oboljenja od infekcije covidom-19, od kojih se pet osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 5 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 298 osoba koje su kontakti već poznatih oboljelih osoba, priopćili su iz županijskog stožera civilne zaštite.

10:33

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je petnaest (15) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (12), općina Bebrina (2) i općina Vrpolje (1). Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 531, dok je broj aktivnih slučajeva 118 (13 aktivnih osoba više nego prethodni dan). I dalje je, kao i prethodnih dana, hospitalizirano 9 osoba, ali nijedna od njih nije na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 553 osobe (60 osoba više nego prethodni dan), priopćio je županijski stožer.

10:15

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 165 obrađenih testova danas je 11 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 4, Hrvaca 1, Podstrane 1, Runovića 1, Sinja 1, Trogira 1 i Solina 2 osobe.

Dvije su osobe preminule.

Više pročitajte OVDJE.

10:00

U posljednja 24 sata zabilježeno je 65 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2220. Među njima je 310 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta.
Tri osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13598 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 227 preminulo, a 11151 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 8217 osoba. Do danas je ukupno testirano 225 014 osoba, od toga 3180 u posljednja 24 sata.

9:50

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije (2) su novooboljele osobe od COVID-19. Oboljele osobe su s područja grada Senja, a smještaj izolacije koriste na području Primorsko-goranske županije.

9:33

U Primorsko-goranskoj županiji danas je evidentirana 1 novozaražena osoba dok je njih 17 ozdravilo.

Sveukupno 365 osoba trenutno se nalazi u samoizolaciji, a 106 je aktivnih slučajeva.

9:31

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata šest je novih pozitivnih osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Dvije novooboljele osobe su iz Vukovara te po jedna iz Vinkovaca, Županje, Srijemskih Laza i Petrovaca.

9:28

Na području Zadarske županije 5 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Među novooboljelima 4 je ženskih i 1 muška osoba, po dvije novozaražene osobe su sa područja Grada Zadra i Općine Poličnik, a jedna sa područja Općine Posedarje. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 150 uzoraka, u izolaciji i samoizolaciji je 559 osoba, a nadzor je istekao za njih 7049.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 12 bolesnika oboljelih od COVID-19 od kojih je troje na COVID JIL-u na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

8:39

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako nakon pristiglih nalaza na području županije nema novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Četiri osobe su proglašene zdravima, na bolničkom liječenju su tri osobe, a u ovom trenutku na području županije je 38 aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 192 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 114 osobe.

8:38

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 111 uzoraka briseva (72 za administrativne potrebe) na COVID-19, svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječene su 3 osobe.

Trenutno je 52 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 378 osoba.

8:35

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja grada Gline koja je kontakt ranije oboljele osobe.

8:19

Koronavirus ušao je i u zgradu Općine Čepin kod Osijeka pa su djelatnici upućeni raditi od kuće.

– Obavještavaju se mještani da će djelatnici Općine Čepin zbog izvanredne situacije (proboj virusa COVID – 19 u zgradu Općine) do daljnjeg raditi od kuće. Daljnja komunikacija s mještanima odvijat će se putem e-maila – izvijestili su iz Općine na svojoj Facebook stranici.

7:20

Ustvni suci sastaju se danas u 10 sati kako bi donijeli odluke o više zahtjeva za ocjenom ustavnosti što su ih građani i političari podnijeli zbog odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Više čitajte OVDJE.

7:19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je u nedjelju o najvećem dnevnom skoku broja novozaraženih koronavirusom u svijetu, za 307.930 u posljednjih 24 sata.

Najveće povećanje broja zaraženih zabilježeno je u Indiji, SAD-u i Brazilu, podaci su s web stranice WHO-a, dok je broj umrlih uvećan za 5.537 osoba te je sada ukupno 917.417 umrlih od Covida-19.

7:18

Hrvatski zavod za javno zdravstvo revidirao je dijelove definicije bolesti covid-19. Objašnjavaju na koje simptome treba obratiti posebnu pozornost, što je bliski kontakt i kada se javiti liječniku.

Više čitajte OVDJE.

 Stanje po županijama 14. rujna 2020.:

  • Grad Zagreb – 22 nova slučaja zaraze
  • Brodsko-posavska županija – 15 novih slučajeva zaraze
  • Krapinsko-zagorska županija – 13 novih slučajeva zaraze
  • Splitsko-dalmatinska županija – 11 novih slučajeva zaraze
  • Vukovarsko-srijemska županija – 6 novih slučajeva zaraze
  • Virovitičko-podravska županija – 6 novih slučajeva zaraze
  • Zadarska županija – 5 novih slučajeva zaraze
  • Osječko-baranjska županija – 3 nova slučaja zaraze
  • Ličko-senjska županija – 2 nova slučaja zaraze
  • Sisačko-moslavačka županija – 1 novi slučaj zaraze
  • Primorsko-goranska županija – 1 novi slučaj zaraze
  • Šibensko-kninska županija – 1 novi slučaj zaraze
  • Zagrebačka županija – 1 novi slučaj zaraze
  • Bjelovarsko-bilogorska županija – 1 novi slučaj zaraze
  • Dubrovačko-neretvanska županija – 1 novi slučaj zaraze
  • Istarska županija – nema novih slučajeva zaraze
  • Koprivničko-križevačka županija – nema novih slučajeva zaraze
  • Međimurska županija – nema novih slučajeva zaraze
  • Karlovačka županija – nema novih slučajeva zaraze
  • Požeško-slavonska županija – nema novih slučajeva zaraze
  • Varaždinska županija – nema novih slučajeva zaraze