Oluja zahvatila Hrvatsku, najgore na Jadranu!

Vijesti 25. ruj 202017:09 > 20:33
Davor Strenja

U Hrvatsku u petak stiže promjena vremena, a veći dio zemlje mogao bi biti zahvaćen kišom i pljuskovima s grmljavinom. Grmljavinsko nevrijeme najviše se očekuje na Jadranu i području uz njega, a na sjevernom Jadranu očekuje se i olujni vjetar.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je narančasto upozorenje za Istru, Kvarner i Dalmaciju pa se građane poziva na oprez, ali snažno nevrijeme očekuje se i unutrašnjosti zemlje.

Meteoalarm je najavio da se u većem dijelu zemlje očekuju olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima. Na području Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika moguće su i bujične poplave uslijed prekomjerne količine padalina.

Jako nevrijeme zahvatilo je i naselje Kaštel u sastavu Grada Buja u Istarskoj županiji, gdje su se izmjenjivali sunce, vjetar, kiša te bijeli i crni oblaci.

Kako javlja HR Vrijeme na svojem Facebooku, tuča je pogodila Krapinu i Sveti Martin na Muri.

 Zbog nagle promjene vremena DHMZ je izdao i posebno priopćenje.

“Nakon kalendarskog dolaska jeseni, za vikend će se i temperatura zraka prilagoditi dobu godine, dapače bit će i hladnije od prosjeka. Uzrok tome je premještanje ciklone s kojom, uz pad temperature, stiže mjestimice i obilna kiša. Bit će vjetrovito pa upozoravamo na jako do olujno jugo i južni vjetar.

U višim slojevima atmosfere sa sjeverozapada dolazi duboka termobarička dolina s osjetno hladnijim zrakom. Na prednjoj strani nam pritječe velika količina vlažnog i nestabilnog zraka sa Sredozemlja. Pri tlu je s njom povezana hladna fronta koja će u petak stići do Alpa, a sredinom dana očekuje se i ciklogeneza u Genovskom zaljevu.

Danijel Palčić

Genovska ciklona će premjestiti preko Hrvatske na sjeveroistok tzv. Vb stazom po Van Bebberu i donijeti dinamične vremenske prilike”, stoji u objavi.

Nevrijeme je jutros već zahvatilo Dalmaciju i područje Šibenika, a mogući su udari i do 90 km na sat, prvo južnjaka i juga, a poslijepodne i jugozapadnjaka, javlja naša meteorologinja Tea Blažević.

Nevrijeme i u unutrašnjosti zemlje

Jače nevrijeme lokalno je moguće i na kopnu, gdje može biti tuče. Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je i Zagreb. Navečer i u unutrašnjosti treba računati na dosta kiše u središnjim i sjevernim predjelima.

Večeras će prodrijeti i hladniji zrak sa sjeverozapada Europe, pa u noći na subotu i u subotu ujutro može zalepršati malo snijega na Velebitu, Dinari, što bi bio prvi ovosezonski snijeg, javlja naša Tea Blažević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.