Marić: "Porezni Uskok" zakonskim izmjenama dobio veću neovisnost

Vijesti 08. lis 202016:25 > 16:28
Igor Kralj/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da je tzv. "porezni Uskok" zakonskim izmjenama iz prvog kruga porezne reforme dobio još veće mogućnosti i neovisnost.

Novinari su Marića nakon sjednice Vlade pitali, s obzirom na brojne kritike na rad Porezne uprave u kontekstu i najnovije afere Janaf i kontrole nesrazmjera imovine i primanja bivšeg čelnika te tvrtke Dragana Kovačevića, je li vrijeme da se “poreznom Uskoku” dade veća snaga.

Samostalni sektor za financijske istrage, kolokvijalno znan kao “porezni Uskok”, istaknuo je Marić, s izmjenama zakona o Poreznoj upravi u okviru prvog kruga porezne reforme (definiranom 2016. godine), stavljen je pod okrilje zakona, a do tada je ustrojstvo te jedinice bilo dijelom definirano podzakonskim aktima.

VEZANE VIJESTI

“Zakonskom definicijom je dobio puno veću pravnu snagu. S druge strane, tada je bio pod kabinetom ministra financija, što je moj odgovor na tvrdnje da je on sada stavljen pod političku pasku”, rekao je Marić.

Ističe da je ta jedinica sada integralni dio Porezne uprave, koja je neovisna institucija, a samoj funkciji čelnika te jedinice pripada mjesto pomoćnika ravnatelja Porezne uprave.

U smislu pravne i organizacijske hijerarhije dobili su puno više na važnosti, veće mogućnosti i neovisnost, povećan je i broj ljudi koji tamo rade, a rade jednako dobro, ako ne i bolje, ustvrdio je Marić, dodavši da bi o rezultatima i broju slučajeva kojima se taj odjel bavi u slijedećim danima javnost trebao izvijestiti i ravnatelj Porezne uprave.

Napominje i da taj odjel, kao analitička služba, između ostalog usko surađuje s tijelima kaznenog progona.

Marić kaže i kako prostora za poboljšanja u radu uvijek ima, no da u konkretnom slučaju, s informacijama s kojima raspolaže, ne bi govorio o propustima jer je taj odjel od ranih faza svojim radom uključen u postupak.

Apetiti su uvijek puno veći od mogućnosti

Osvrćući se na današnje prosvjede ugostitelja i frizera, koji traže smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV), Marić je rekao da je snižavanje poreza od početka bila ideja Vlade, u smislu onih izravnih poreza, kao što su na dohodak i dobit, no i PDV, koji je neizravan.

“Što se tiče svih naših daljnjih koraka, normalno da možemo razmišljati i razgovarati o svim temama, ali naravno u okviru naših mogućnosti”, izjavio je Marić.

#related-news_0

Podsjetio je da će od prvog dana iduće godine doći do smanjenja stopa poreza na dohodak, s 36 na 30 posto, odnosno s 24 posto na 20 posto, kao i do smanjenja poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike s prihodima do 7,5 milijuna kuna.

Također, svi s godišnjim prihodom do 15 milijuna kuna imat će mogućnost plaćanja PDV-a po naplaćenom računu.

U kontekstu najnovijih poreznih izmjena, Marić je podsjetio da je nedavno imao sastanke te sudjelovao na skupovima s predstavnicima HUP-a, HGK, a najavljuje i skori sastanak s predstavnicima sindikata.

“No, naravno, apetiti su uvijek puno veći od onih mogućnosti koje mi imamo”, ustvrdio je Marić.

Napominje da je PDV najizdašniji porezni prihod, njegova opća stopa u Hrvatskoj (25 posto) druga je najviša u Europskoj uniji, a Hrvatska je u samom vrhu po udjelu prihoda od PDV-a u BDP-u.

Stoga, u smislu potencijalnog daljnjeg snižavanja on nije zanemaren, no s obzirom na okolnosti, u tom pitanju treba biti oprezan, poručio je Marić, ponavljajući kako sve treba gledati u okviru postojećih mogućnosti.

Marić o BAT-u: Konstruktivni dijalog se nastavlja

Ministar financija osvrnuo se i na razgovore s BAT-om, rekavši da oni i dalje teku, no i da se odnosi među konkurentima ne mogu vršiti “preko naših leđa”.

Odgovarajući na novinarski upit i konstataciju kako je “duhanska trakavica” s British American Tobaccom (BAT), koji je najavio mogući odlazak iz Hrvatske, dobila nastavak, jer su na njihovu stranu stala još dva velika igrača na hrvatskom tržištu, Japan Imperial Tobacco i Imperial Tobacco, dok je s druge strane Philip Morris, kojem najviše odgovara aktualni trošarinski sustav koji na neki način privilegira “grijane duhane”, Marić je odgovorio da se sa svima razgovara te je održan i sastanak.

#related-news_0

Kaže da ima nekoliko tema oko kojih se slažu pa tako određeno suglasje postoji i oko trošarinskog kalendara, u smislu da ga je dobro imati. To je element koji donosi dozu predvidljivosti u smislu kretanja trošarinskog sustava, no ministar napominje da unutar tog kalendara postoji nekoliko kategorija, a na onu cigareta i dalje otpada više od 90 posto “tržišta pušača”.

Taj je sustav uređen europskim direktivama, a Marić podsjeća da je Hrvatska i dalje po pitanju visina trošarina na cigarete u donjoj polovici zemalja EU-a. Druge, pak, kategorije su sitno rezanog duhana ili grijanih duhanskih proizvoda za koje se još čeka nekakva vrsta okvira na europskoj razini.

“Ako gledamo prosjek EU-a, oporezivanje grijanih duhanskih proizvoda, u odnosu na oporezivanje cigareta, prosjek je 30 posto. Dakle, 30 posto ukupnog tereta na cigarete iznosi teret na grijane duhanske proizvode. A Hrvatska je baš na tom prosjeku”, kaže Marić.

Navodi i da ostali ministri financija EU-a, pa i Europska komisija, gledaju ka daljnjoj harmonizaciji trošarinskog sustava.

#related-news_0

“I to je između ostalog bila i moja poruka. Kada gledamo ukupnu problematiku duhana i pušenja, treba gledati zdravstveni, fiskalni segment, kao i onaj EU-a. Sve to treba gledati zajedno kao cjelinu”, izjavio je Marić.

Kaže da se konstruktivni dijalog nastavlja, da se oko nekih stvari pojedini predstavnici duhanske industrije ne slažu, ipak su konkurenti.

“Voljni smo čuti što druga strana ima za reći. Međutim, odluka je naša i sigurno ne možemo prihvatiti da se odnosi među konkurentima vrše preko naših leđa”, rekao je Marić, dodajući da je zadaća porezne politike stvoriti jednak okvir za sve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.